• 瀏覽: 1,182,138
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-24 02:03 PM 發表

做隱形黃? ...無話要求佢只可站邊, 不可中傭, 最緊要佢明白做任何事都要負擔埋個後果....包括有無父母支援,爺爺麻麻都好錫佢可能都是壓力來...

佢7月去完蘭州交流, 行完糸路, 亦都晌HK帶埋班蘭州同學遊HK, 言談間俾我感覺...佢都好驚訝蘭州(2-3線)原來好現代化, 一路上去糸路城市都好整潔, 一D都無抗拒中國... 只望佢可以積極D 為自己打算一下 ...
事實上大陸對大西北的開發真是極有成效,,例如大片沙漠變綠洲;甚至可產水稻....
祇是許多人單用放大鏡去檢視微細的缺點,無奈!

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-24 02:03 PM 發表

亦都晌HK帶埋班蘭州同學遊HK,  
咁就吾算宅啦!

堅宅係除咗宅圈子同好(例如Figure)嘅人之外, 死都唔肯其他社交生活架。

你仔仔真慘,文靜啲都畀你笑佢係宅

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-24 01:42 PM 發表

是居住半年証明問題.... 就算有地址, 點來半年証明? 即是要住深圳? 而且, 叫老人家搬番去, 都要佢地住半年先可申請,  佢地住滿又唔可以代我地申請埋.... ...
我8月頭申請,沒有問過半年居住問題,只要有租約都可以申請,15分鐘攪掂

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-8-24 02:20 PM 發表

5兩其實好細條,1隻手指左右size姐。
我知, 5兩好收藏, 不過如果代替紙幣唔知點找續啫

引用:
原帖由 toffee11 於 2019-8-24 02:20 PM 發表

我8月頭申請,沒有問過半年居住問題,只要有租約都可以申請,15分鐘攪掂
咦, 咁ching係咪真係住內地? 租約係咪超過半年?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-24 01:10 PM 發表

我所認識的宅男宅女,都會很小談政治、不談政治。但每次漏咗口講兩句嘅,一定係黃思想。
那我就不是宅了…😎

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-24 12:54 PM 發表

但係開衛星圖睇該處係海
咁我就唔知喇,GPS嘅野我真係識條鐵咩!

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-24 01:32 PM 發表

師兄可打完卡,同家人去舊礦場走走,那裡拍港島黃昏很正.

舊礦場是石礦,根據非正式資料記錄,魔鬼山曾發現綠柱石(品質好的就是祖母綠寶石).去同家人玩尋寶,順便學學地質,魔鬼山更是擁有大量舊軍事廢棄建築,一家人可去走走看看.

https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20190611/1560192175849/魔鬼一山多用 ...
唔留得咁耐呀,食完個麵飲埋杯咖啡就行左上華人永遠墳場上香,而家行緊mtr大運兜香港島返西九龍

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-24 01:11 PM 發表
題外話,有冇師兄師姐响馬交開戶口的經驗,最近有冇成功例子?
銀行戶口?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-24 14:30 發表

咁我就唔知喇,GPS嘅野我真係識條鐵咩!
諗住師兄咁犀利識鐵掌水上飄,諗住請教幾招,冇車搭嗰陣可以用鐵掌水上飄過海

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-24 02:20 PM 發表

咁就吾算宅啦!

堅宅係除咗宅圈子同好(例如Figure)嘅人之外, 死都唔肯其他社交生活架。

你仔仔真慘,文靜啲都畀你笑佢係宅
.. 佢是囡來是文靜啲, 但個朋友圈算是細, 大學無咩朋友識到, 表達能力唔強,可以成星期留在家叫佢出街行下都唔去,唔是睇劇就打機.... 讀緊ENGG但唔是叻果D...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]