• 瀏覽: 10,348
  • 回覆: 60
+2
中共太壞壞,Trump月初已經示好,宣佈暫緩對3000億中國貨品加徵關稅,更將好多電子產品移徹底除出加徵關稅清單,但中共就宣佈對750億美元美國商品加徵關稅,令到今日Trump語無倫次,Twitter上“命令”美國公司撤離中國。美股下跌600+點

78 天外
23 山前
引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 06:58 AM 發表
中共太壞壞,Trump月初已經示好,宣佈暫緩對3000億中國貨品加徵關稅,更將好多電子產品移徹底除出加徵關稅清單,但中共就宣佈對750億美元加徵關稅,令到今朝Trump語無倫次,Twitter上“命令”美國公司撤離中國。 ...
美國又贏😄😄😄

命令有用嗎?他已經命令很多次了

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2019-8-24 06:59 AM 發表

美國又贏😄😄😄
支持美國盡快收皮

我命令喪普收皮

我命令柒侵割包皮!

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 06:58 AM 發表
中共太壞壞,Trump月初已經示好,宣佈暫緩對3000億中國貨品加徵關稅,更將好多電子產品移徹底除出加徵關稅清單,但中共就宣佈對750億美元美國商品加徵關稅,令到今日Trump語無倫次,Twitter上“命令”美國公司撤離中國。美股下跌600+點 ...
佢一向自言自語 語無論次

中美貿易角力,成場戲都是得佢一條儍佬出嚟唱戲,自吹自擂!

成個老尾政府,唔通冇人肯幫佢條儍佬出「失魂公報」嗎?真是睬佢都儍,要自己打Twitter?

喺咪又要簽腦電波「神經指令」呀!

引用:
原帖由 民主是騙子 於 2019-8-24 10:11 AM 發表

支持美國盡快收皮
理智d, 美國迅速崩潰會帶嚟世界性災難
香港都唔會有好日子過
個人只希望Trump盡快收皮

真系搞笑, 全世界企業包括美國在中國生產既野,又唔係只賣去美國, 中國出口去美國只佔總出口既11%
為咗你個11%搬離中國尼個完整產業練既世界工廠? 為了你個11% 放棄全世界都大既中國市場,仲要每年6%長的世界市場? 美國呢? 2.0%增長咋..仲要個2.0 %增長來至借貸

美國減息都係覺得通貨唔夠,咁就賣去美國貴25%囉,無問題架啦! iphone 系美國貴25%,美國人可以唔買咩?

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-8-24 11:30 AM 發表
真系搞笑, 全世界企業包括美國在中國生產既野,又唔係只賣去美國, 中國出口去美國只佔總出口既11%
為咗你個11%搬離中國尼個完整產業練既世界工廠? 為了你個11% 放棄全世界都大既中國市場,仲要每年6%長的世界市場? 美國呢? 2.0%增長咋..仲要個2.0 %增長來至借貸

美國減息都係覺得通貨唔夠,咁就賣去美國貴25%囉,無問題架啦! iphon ...
佢以為美國利用經濟能力、手段搞冧蘇聯,壓倒日本,以為同樣可以令中國屈服
殊不知中國除咗係世界工廠之外,仲係世界最大嘅消費市場,日本同蘇聯根本無法比。

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 11:21 AM 發表

理智d, 美國迅速崩潰會帶嚟世界性災難
香港都唔會有好日子過
個人只希望Trump盡快收皮
即使普普收皮都無用

美元已是巴別塔
資產根基再好仍支撐不了落後的生產科技
而科技正是美元的資本

老共根本不是打貿易戰
而是打資本戰
而且招招攞命

大豆 - 打死美國農業資金𨫡, 未來農業偕貸成本大增,生產不足,遲早缺糧,國民唔亂就怪.
高通 vs 華為 / 汽車 - 似農業,但更糟,老共搶科研人才唔手軟,無人無財無技術,跌入每況愈下無限loop.

望就望一帶一路加快成熟,填補美國的經濟空位

引用:
原帖由 G36 於 2019-8-24 11:59 AM 發表

即使普普收皮都無用

美元已是巴別塔
資產根基再好仍支撐不了落後的生產科技
而科技正是美元的資本

老共根本不是打貿易戰
而是打資本戰
而且招招攞命

大豆 - 打死美國農業資金𨫡, 未來農業偕貸成本大增,生產不足,遲早缺糧,國民唔亂就怪.
高通 vs 華為 / 汽車 - 似農業,但更糟,老共搶科研人才唔手軟,無人無財無技術,跌入每況愈下無限loop.

望就望一帶一 ...
最重手系人民幣貶值之後先加關稅,擺明拒絕美國貨,美國好難招架。

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-24 12:23 PM 發表

最重手系人民幣貶值之後先加關稅,擺明拒絕美國貨,美國好難招架。
所以嘛...黃金時代,大家平安就好

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-8-24 11:30 AM 發表

美國減息都係覺得通貨唔夠,咁就賣去美國貴25%囉,無問題架啦! iphon ...
儍侵話要美國公司搬離.D美國公司話好呀.你美國政府每年倍償我等公司三千億美元即搬.儍侵話搬公司要比$架咩.咁多爹罰你每間公司倍償政府1百億

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]