• 瀏覽: 1,182,107
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 06:48 PM 發表
這可以解釋為什麼李家吧名下酒店的員工全部放無薪假了
所以個啲中產和理非就最PK, 不斷推動事件惡化, 歹毒......

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-23 07:39 PM 發表

如果我要一次買25條我一定會請保鑣
一兩條貨仔,貼身藏好就得啦!
25條可以貪埋個盒

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-23 19:32 發表

係,地庫左手邊有條隊專做外幣同黃金。私隱基本上接近零!如果唔係,我點知排我前面果個買十條,後面果個買四條呢?
我上次係去樓上櫃台買既,莫非平日同星期六不同?

引用:
原帖由 kallan 於 2019-8-23 06:54 PM 發表

你有沒有國內同名銀行戶口(即是香港中銀和國內中銀戶口同是你一人)如果有,這就好辦!
首先你將人民幣現鈔,在任何可存錢的櫃員機,每天限放兩萬人仔(一個月三十天都可以),每四天,儲夠8萬元人仔,就用網上銀行匯款到同名國內戶口(這個時間大概預一天,銀行章程是三個工作天),這不用下下返大陸,一個月正常可儲上大陸60萬工人民幣。 ...
好似唔得,我有工銀亞洲icbc,同埋深圳工行開左戶口,連住微信同支付寶。但問過大陸工行員工,香港icbc轉唔到錢去內地工行。

今日去利日日買硬野,
5兩裝,報14195/兩

帝吧文宣

玩到落旺角了

引用:
原帖由 9440940964241 於 2019-8-23 07:57 PM 發表

好似唔得,我有工銀亞洲icbc,同埋深圳工行開左戶口,連住微信同支付寶。但問過大陸工行員工,香港icbc轉唔到錢去內地工行。
中銀香港可以喎!每日8萬人仔上限。

引用:
原帖由 9440940964241 於 2019-8-23 07:57 PM 發表

工銀亞洲和工商銀行是兩間銀行!
等同香港恆生銀行和澳門恆生銀行亦是兩間銀行黎一樣。
我太座每天指定動作就是將我她的中銀卡入錢,一方面是自己需要,有時亦要配合女兒轉錢需要,每天四萬是指定動作,每夠八萬就匯回大陸(兩個戶口)

引用:

咁就要用類似中銀香港開大陸銀行戶口,但大概望過,有啲限制🤔
表1:中銀內地賬戶   金額出入量限制 (以人民幣計)
賬戶類別        Ⅱ類賬戶        III 類賬戶(不配提款卡)
結餘上限        無        2,000元
每日轉入、存入資金
累計限額        10,000元        無,視乎賬戶結餘及每日轉出金額
每日消費、繳費、轉賬、
取現累計限額        10,000元
(櫃員機提款每日限額為1,000元)        2,000元
年累計限額(2019年內)        轉入/轉出各為200,000元        轉出額為50,000元

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 06:48 PM 發表
這可以解釋為什麼李家吧名下酒店的員工全部放無薪假了
炒晒班搞事中產最好

細節3:直接滙款內地戶口 手續費300蚊

了解賬戶類別及限制後,賬戶的雜費開支,大家亦需注意。現時第II類及III類賬戶均設有最低結餘要求,不少於300元人民幣(詳見表2)。

表2:中銀內地賬戶雜費 (以人民幣計)
賬戶類別        Ⅱ類賬戶        III 類賬戶(不配提款卡)
每天結餘        不少於300元。若少於要求,將每季收取3元
提款卡年費        首年豁免,其後每年收10元        不適用
信用卡成本費        首次豁免,每張5元

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-23 07:32 PM 發表

係,地庫左手邊有條隊專做外幣同黃金。私隱基本上接近零!如果唔係,我點知排我前面果個買十條,後面果個買四條呢?
我次次都係樓上counter買,原來地庫有專線

引用:

應該係匯錢唔係轉帳
我香港中銀係要用匯錢去大陸中銀

引用:
原帖由 papaj 於 2019-8-23 08:06 PM 發表
玩到落旺角了
都無手拖手

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]