• 瀏覽: 1,182,057
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 G36 於 2019-8-23 02:00 PM 發表

打個咭先
換位思考
想知道活動既動機是什麼?
現在越搞人越小,人民開始見怪不怪,而且惜命及自私特性限制了可用之手段。
底線比人民日報鎖死左,自身再提高叫價又無人理。
更重要的是出面曱甴真係開始要找數了,那麼如何吸引黃花生出面轉成曱甴是一大難題。 ...
如果真係簡單既人民發起反政府運動你既唸法係啱既,但如果係外來力量有目的既破壞當地社會行為,就絕對唔一樣。

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-8-23 01:27 PM 發表

答walfun兄

其實係話,美元兌人民幣貶值,咁美元計的債務就可以緩解

現在係倒轉頭當然死,加上美聯儲就係要壓低金價,保持自己的儲備地位,但現在又同時推升金價,

令美元的地位受沖擊

即係又唔比你緩解你對我的欠債,又要打擊你的儲備地位

你欠我的債只有還多無得還少,但又要斷你衣食,搵水門路

你話作為美債債主的中國係咪真係有心要美國還債 ...
即係咁,阿爺手頭上嘅公仔紙,

引用:
原帖由 smky 於 2019-8-23 01:22 PM 發表
有冇人有睇21號嘅楊世光金錢爆,佢話而家「金賤錢貴」,即係美國就黎有難,但我唔明而家明明係「金貴而錢賤」喎?

https://youtu.be/94bUIwf0mb4
硬野係賤,賤到日日升
我依d賤民,買唔到幾多

支持...十POP....

繼續支持

十卜。支持。

到到到!!

一葉到😆

引用:
原帖由 bbbababb 於 2019-8-23 02:12 PM 發表

如果真係簡單既人民發起反政府運動你既唸法係啱既,但如果係外來力量有目的既破壞當地社會行為,就絕對唔一樣。
我知呀,但曱甴王要補充戰鬥曱甴指揮官及步兵,才可用於攪事引黃花生出現。

但飛來支援多被入境處踢走(法輪功踢唔小),經內地又可能因走去嫖妓被捕,本地既如果唔係玩last stand而出面又可能一嘢ko以後唔洗玩。

真係唔明

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-23 02:07 PM 發表

個人睇法好似係咁,但睇真 d 唔係!前晚元朗系美國佬俾最後通帖,點解咁講,因為個個 full gear,但唔攻擊,再加老美日日發聲,所以我咁判斷。
老美係好想老解出,但未到時候,老解點都唔出,所以佢地不斷動作。無可否認,佢地行動早左,大家小心宜二日,可能會變得十分激烈。 ...
我估亞爺依2日係唔會出手,仲要拖
不過,他暗地裡做左手腳,一個一個黃人被辭退等等

亞爺要將對家砍手砍腳,一鋪清袋,好殘忍呀

而家回中國查得咁緊,未來香港會否分開兩類人,可回國內及不能回國內(及澳門)..
只要公司想和國內有工作關係,請人就可以叫佢地在深圳面試..

否則只能在港運作,中國可以放棄香港,但唔放棄香港既真正"人才"..
仲有好多如淘寶(或個別商品,節扣等)等,要用實名認證,有回鄉卡先買到或有優惠..

唔單止如KALLEN兄所講兩極經濟體..
香港人未來可能都係兩極化,..

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-8-23 01:27 PM 發表

答walfun兄

現在係倒轉頭當然死,加上美聯儲就係要壓低金價,保持自己的儲備地位,但現在又同時推升金價,

令美元的地位受沖擊

風兄,我有少少問題
美債債冚債是定息,還的只是固定金額美幣,不是還人仔,人仔升跌,應該沒有「直接」影響;只是人仔內在美幣含量多寡
反而如果回流美幣不再買美債而入金,呢招就攞命,有日人仔含金多過含美幣,到時邊個值錢

支持,大家一齊共渡時艱

支持!

引用:

答walfun兄

令美元的地位受沖擊

即係咁,阿爺手頭上嘅老美陰司紙,用得到駛得到故然好啦,他日老美爆煲又駛唔哂,或者無人肯收嘅話,點都有所損失,嗱,呢個損失唔駛睇到咁大嘅。人仔唔一定對其他貨幣貶值,係自己個金場推上去,推到脫哂節,好似印度國內金價咁玩,佢老美唔跟升嘅話,全世界嘅硬野自動轉倉搬入阿爺境內。

即係老美跟唔跟升,都係死路一條。😁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]