• 瀏覽: 1,776,631
  • 回覆: 7,532
  • 追帖: 565
+205
引用:
原帖由 PaoHow 於 2019-7-15 01:43 AM 發表

斷指呢單嘢有啲問題,個便衣事後坐在一角休息,唔似有重傷。

PS : 電視有影到個便衣用手抹面,十指齊全。天佑港警。
頭先一哥喺電視講嘢,
似乎得一個警察斷指,係畀人咬斷

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-7-15 03:01 AM 發表

頭先一哥喺電視講嘢,
似乎得一個警察斷指,係畀人咬斷
可能係依個
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190714/mobile/bkn-20190714222048394-0714_00822_001.html

引用:
原帖由 寒冬花花主席 於 15/7/2019 00:47 發表

但好多香港人已經對中央好失望,容忍都有限度,冇可能無限棋等候
中央應該會完全貫徹港人治港。回歸廿二年都係咁,相信除非只有香港宣佈獨立,否則中央只會由得香港死。

反對派一方吃著反送中勢,現在收手會令運動淡落無疾而終。明知中央港府不會在國家原則上讓步,只有繼續搞作,現階段的混亂只有等下一場選舉方能結束。

上幾場選舉,無論有任何大事,建制派與反對派的支持度皆維持一定比率。今次事件反對派聲勢浩大,亦可能是支持者全走出來吧。所以若反感不齒反對派,支持香港穩定,絕不可放棄投票。建制的隨便投一個便是,現在是兩陣營對壘,只要傳達出訊息,甚麼人根本無分別。

不過無論選擇結果如何,年輕人與國家愈走愈遠,隨著香港對中國經濟比重降低,長遠香港地位堪憂。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 15/7/2019 01:04 發表
警察唔係冇符 盧偉聰話驚步七警後塵 但係又要叫警察維持秩序 又唔可以用暴力 傳媒成日喺前面擋住警察做嘢 水砲車又唔用 其實盧偉聰想點 如果真係咁驚好似七警咁 叫啲警察唔好做 請求解放軍幫手 仲講到明因為係七警同朱經緯案例 但係暴徒冇任何限制 人數畀警察多 咁重點樣玩落去 唔好再叫啲警察去死啦 用遠程武器將你打到趴街啦 唔係咁樣唔會停止 ...
盧偉聰太軟弱,根本唔適合做一哥,做警隊 PR 勉強合格。

不過警察被圍攻未必關佢事,係在場指揮官無叫下屬保持隊型。

好似喺扶手電梯俾人踢落去圍毆嘅,正常情況點會得一個警員?一係指揮官大意,一係警員自己無危機感。

照情況睇廿一號應該會掟汽油彈,而政府同警隊只會不停譴責但無實際行動,中央亦唔會理。

不過每年紀念六四可能會改為紀念六十二或其他日子,因為在香港人心中,六四已平反。

引用:
原帖由 x747x 於 2019-7-15 06:00 AM 發表

盧偉聰太軟弱,根本唔適合做一哥,做警隊 PR 勉強合格。

不過警察被圍攻未必關佢事,係在場指揮官無叫下屬保持隊型。

好似喺扶手電梯俾人踢落去圍毆嘅,正常情況點會得一個警員?一係指揮官大意,一係警員自己無危機感。

照情況睇廿一號應該會掟汽油彈,而政府同警隊只會不停譴責但無實際行動,中央亦唔會理。

不過每年紀念六四可能會改為紀念六十二或其他日子,因為在香港人心中,六四已平反。 ...
其實警隊於十幾年前由半軍事化轉為服務就已是行錯方向,警隊係執行法律,天性就是與民對立。警隊太親民和透明,令警隊失去一種威嚇性!沒有威嚇性,時間久了,人心就會膽自大!

引用:
原帖由 danelee 於 2019-7-15 01:20 AM 發表

補充少少。是這個人用刀把警察的手指割下的。
師兄要保留相片 幫助緝兇

唔知各位ching, 有冇聽過以家啲警察,其實係老解,呢個流言?

引用:
原帖由 x747x 於 2019-7-15 04:51 AM 發表

中央應該會完全貫徹港人治港。回歸廿二年都係咁,相信除非只有香港宣佈獨立,否則中央只會由得香港死。
呢個根本係圈套引中央踩落去
中央一早看清拒不上當
心疼前線警員

引用:
原帖由 diverstranger 於 2019-7-15 07:56 AM 發表
唔知各位ching, 有冇聽過以家啲警察,其實係老解,呢個流言?
應該老作

引用:
原帖由 wsp 於 2019-7-15 08:01 發表

中央一早看清拒不上當
心疼前線警員
依家唯一等到有警察殉職警察先會敢硬起來

引用:
原帖由 wsp 於 2019-7-15 08:01 AM 發表

中央一早看清拒不上當
心疼前線警員
中央現在要做的並不是香港, 做的是台灣, 統一台灣後, 在香港的鬼還可以有作為嗎?
不過香港人要挨一段日子了, 外國人因"局勢不穩"減少投資,"香港人"因害怕大陸不融入大灣區, 結果如何,有腦的一定知道.
路是大部分港人自己選的, 自己承受結果.
當世界經濟走向東西兩極, 香港仍站原地(西方明玩香港, 東方又唔肯跟), 是多麼可笑

引用:
原帖由 diverstranger 於 2019-7-15 07:56 AM 發表
傻嘅 
老解訓練有素隊型整齊 
點會有成員落單俾暴徒圍揪咁弱雞?

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-7-15 08:11 AM 發表

中央現在要做的並不是香港, 做的是台灣, 統一台灣後, 在香港的鬼還可以有作為嗎?
不過香港人要挨一段日子了, 外國人因"局勢不穩"減少投資,"香港人"因害怕大陸不融入大灣區, 結果如何,有腦的一定知道.
路是大部分港人自己選的, 自己承受結果.
當世界經濟走向東西兩極, 香港仍站原地(西方明玩香港, 東方又唔肯跟), 是多麼可笑 ...
作為無權無勇嘅普通市民
我哋只能把握最後機會 
建立非港元資產 
以免香港經濟一落千丈嘅時候生活無著

依家最擔心係前線警員安全同心理問題, 直播中見到個女防暴警真係驚到個人縮埋, 由兩個伙記夾住走, 基本上, 新城市一役, 行動指揮官犯大錯, 入去商場先失地利, 防暴警冇隊型, 便衣警察追趕暴徒落單被圍揼, 防暴警同暴徒拉扯又係失誤.....成個小隊一係4或6防暴警+2便衣, 防暴警主打兼在便衣去制服落單暴徒時防守, 今次明顯警力不夠.....依家前線警員開口話要同律師討論履行職務上難題.....警隊如果分化.....咁就仲大鑊喇........

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]