• 瀏覽: 903,827
  • 回覆: 7,648
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-13 08:45 PM 發表
今晚上水清場,警察出奇地出大場面,班友應該飽受刺激,連登已叫明天帶齊架餐,升級了!末日大師的 21 號……
明日應該玩不出什麼
今日睇,佢地既玩野時間好似仲縮短過上一次,開始無力了
如果唔係肥佬都唔駛搬美國佬出黎打氣支持
不過如果係咁,就會搾幹埋最後一口氣,21號星期日來一獲勁,也不出奇
但之後唔知有咩後果

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-13 08:50 PM 發表

大師宜集不錯,大師都系 moon 姐和 scotiehong 果種高人,佢其實一直講好灰,佢話三年後 20 兩金可買一層樓,最近佢越講越堅定,睇怕佢都係算到 d 野,但礙於身份,佢唔方便講。不過宜集佢好勞氣,爆曬粗,特別對地產佬! ...
唉,吾洗count我嘞。對我個人而言,凡事總有命數。生有時、死有時-享樂有時、患難有時。。。既來之,只能則安之。生命最大意義,就係系一個不完全嘅世界,個人自身盡量活得完全。

所以不稱心時,盡量出去散散心,千萬別以暴易暴、人哋衰就俾人影響到自己都衰。懂此道,人生最大得著也!

能經歷逆境、磨練;人,才會長進!

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-7-13 03:08 PM 發表

回歸咗22年
自己國家都要忍氣吞聲
離開咗(移民)食花生班人無所謂

但香港土生土長
今次一忍,  可能忍到入土都忍唔完

歷史自然會定性中共管治香港失敗

自己領土任人搞全無還擊之力
唔可以得一味賴晒美國 ...
又唔會賴曬老美西嘅!大把身有屎逃避大陸輯捕嘅大陸無恥奸商、香港一部份地產霸權既得利益者,仲有呆灣省政府資本大量支持呆灣省比老美西更想見到要迫大陸出手鎮壓香港WC!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-7-13 11:18 PM 發表

唉,吾洗count我嘞。對我個人而言,凡事總有命數。生有時、死有時-享樂有時、患難有時。。。既來之,只能則安之。生命最大意義,就係系一個不完全嘅世界,個人自身盡量活得完全。

所以不稱心時,盡量出去散散心,千萬別以暴易暴、人哋衰就俾人影響到自己都衰。懂此道,人生最大得著也!

能經歷逆境、磨練;人,才會長進! ...
moon姐真係勁👍

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-7-13 02:46 PM 發表

分享一些看法。我相信中美正在打仗,香港係(其中)一個戰場。
喺呢一個戰場,究竟相對穩定(當然冇可能絶對穩定)對國家有利,還是愈亂愈好?

我傾向相信相對穩定會幫國家戰勝。
呢個貼紙行動明就係想搞亂香港。而且呢個戰法本小利大。本小唔使多講。從後果嚟睇,
一來容易得到街坊同情(可力保200幻人),二來打擊親中市民意志(每張貼紙就係佢地勝利宣言)。
如果出現衝突,就打悲情牌,鞏固同情 ...
「對啲顏色紙直接無視就好。當佢唔存在,實際唔影響自己生活。相反,佢地要不斷消耗人力物力。
到佢貼滿啲公眾地方,冇其他嘢發生的話,佢地仲可以點?重新貼過?隨便。
我(可能阿q地)唔認為咁係龜縮,只係以適當戰術應戰,以0成本挫敗對方目標,不亦樂乎?」

十分讚同👍

引用:
原帖由 zzzdd 於 2019-7-13 05:08 PM 發表
鄉事會主席侯志強出嚟派水比遊行人士
我有個朋友係佢堂兄弟,原居民好多幾十年前已經係歐洲人大唔再講(唔一定係腐國),佢地一向只睇合個人利益。

引用:
原帖由 三寸天堂 於 2019-7-14 12:28 AM 發表

「對啲顏色紙直接無視就好。當佢唔存在,實際唔影響自己生活。相反,佢地要不斷消耗人力物力。
到佢貼滿啲公眾地方,冇其他嘢發生的話,佢地仲可以點?重新貼過?隨便。
我(可能阿q地)唔認為咁係龜縮,只係以適當戰術應戰,以0成本挫敗對方目標,不亦樂乎?」

十分讚同👍 ...
對,無視最好,搞佢造就佢哋成為悲戲英雄了!
風季到時,個天會做嘢。

引用:
原帖由 Wanwc2002 於 2019-7-13 04:22 PM 發表
老美藉口制裁香港不義政府,凍結港府資產,話留番俾由佢哋扶持嘅香港人民政府,咁就充公咗香港上萬億資產!
咁樣玩阿爺即刻沒收內地所有美資金資產

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-7-14 12:41 AM 發表

我有個朋友係佢堂兄弟,原居民好多幾十年前已經係歐洲人大唔再講(唔一定係腐國),佢地一向只睇合個人利益。
肥佬這幾日做狗做得咁行, 有少少政治觸覺的, 都應該明白現在不是出來為啖氣, 或者是為個人利益的時候. 如果出事出曬面, 會被牽連的.

除非佢地是傻的, 或者是利益大到不能拒絕 (為幾塊農地, 不值得)

引用:
原帖由 zzzdd 於 2019-7-13 05:08 PM 發表
鄉事會主席侯志強出嚟派水比遊行人士
搞得掂明日大愚,呢班鄉紳跌唔少錢。
上次CY搞東北發展,呢條冚家剷咪撐政府。仲大大聲話賠償夠祠堂都送埋都得。
所以你懂的。

引用:
原帖由 寶寶記貳 於 2019-7-14 01:23 AM 發表

搞得掂明日大愚,呢班鄉紳跌唔少錢。
上次CY搞東北發展,呢條冚家剷咪撐政府。仲大大聲話賠償夠祠堂都送埋都得。
所以你懂的。
現在已經不是財經問題, 好明顯是政治問題. (同上星期六屯門"民生問題"已經不一樣)
如果話為錢, 錢可以攞落下面用?

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-7-14 01:26 AM 發表

現在已經不是財經問題, 好明顯是政治問題. (同上星期六屯門"民生問題"已經不一樣)
如果話為錢, 錢可以攞落下面用?
近排上街嘅人,除咗無腦戇鳩俾人煽動,其實全部都係聽老闆order做嘢,新界班鄉紳背後老闆係邊個?

啱啱新聞見到猴智強今日派飲品,個心即刻笑出嚟,不得不佩服呢度各大高手,一早估到背後富豪有份發功。

引用:
原帖由 一葉書 於 2019-7-13 01:37 AM 發表

馬兄想請教下你,小弟係順德人,細個返過鄉下一次,祖屋都比人攞埋,祠堂族普有我名,想返去起間屋但又知點入手,唔知其他師兄會唔會知道,謝謝馬兄同咁多位🙏 ...
想問你鄉下系順德邊個位,宜家順德變晒天啦,我鄉下你無地就算有族譜都無得分,而且好多地都被財團或者國家大規模徵收了

引用:
原帖由 寶寶記貳 於 2019-7-14 02:25 AM 發表

近排上街嘅人,除咗無腦戇鳩俾人煽動,其實全部都係聽老闆order做嘢,新界班鄉紳背後老闆係邊個?

啱啱新聞見到猴智強今日派飲品,個心即刻笑出嚟,不得不佩服呢度各大高手,一早估到背後富豪有份發功。 ...
琴日玩上水,今日到沙田,聽聞幾個大商場照開,唔知睇完上水一役,呢幾個大商場會唔會改變主意,否則好可能血本無歸?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]