• 瀏覽: 23,685
  • 回覆: 173
+2
引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-7-12 08:10 PM 發表

13億人有少部分想移民好正常啫, 大部分都係愛中國,咁唔叫民心歸一叫乜嘢?
喺中國有句名言:反美係為咗工作,但留美先係享受!
仲有多一句:中國人個個都話愛國,但愛嘅係美國!美國!美國!

美國內戰機會最高 未來幾年各州獨立

引用:
原帖由erkc于2019-7-12 12:31 PM發表其實中共政府的"強勢統治"只是在表面,但是裡面(特別統治階級內部)其實已經出現分裂狀態;要知道中共發展至今其實已經形成幾個寡頭集團本質上中共是寡頭政治而非個人獨裁但是現在習近平要像老毛那樣搞個人獨裁的話反而是在破壞中共既有的寡頭政治模式兩邊都有龐大政治權力的集團在對抗,這才是最易導致內戰的東西...

智商是個好東西

其實我唔太明白,中國內戰/分裂/內亂,對你地有乜好處??

現在的中國係近代最安隱,最富強的年代!如果只係共產黨的執政而想中國亂,你揾到一個可令七億人脫貧的,我一定支持你!

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
快完內戰了,中國統一很快實現。唔想死好快d搬去內地避一避吧!

漢奸 最喜歡 毀滅中國
日日祈禱
希望 來多一次 六四 

你哋可以參考呢個網站,呢篇文章嘅作者係支持中國分裂!
https://pincong.rocks/question/1098

其實有人搵碌竹去衝下解放軍軍營, 然後就可以打飛機宣稱中國已發生內戰
(如唔認為香港屬中國既, ok, 去羅湖搞事)

解放軍九成九都不屑於開槍, 殺智將良心會痛, 所以唔洗驚架

不過內戰持續一分鐘, 然後發動"內戰"既人比人拉入青山...

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
師兄是否法輪功人士?

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2019-7-13 01:34 PM 發表

師兄是否法輪功人士?
其實我唔係好鍾意法輪功,雖然佢地淨係識得對殘破中共政權真善忍,但係我有一位facebook上海嘅朋友話:「討論下法輪功的影響性,其實我覺得從某種程度法輪功是有積極作用的,中國從50年代開始文化上變成了沙漠,除了歌頌黨和毛澤東思想無任何創新,中國過去的道家、佛家文化幾乎連根拔起的毀滅,而法輪功某種程度起到了復興傳統文化的作用,雖然我不是法輪功成員,但是我覺得宗教信仰某種程度可以淡化共產黨影響力,本質是是非常好的讓中國走向去共產化作用。」

兩岸已經係內戰狀態,因為還未簽和平協議,內戰可隨時再點燃。

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-7-12 07:06 PM 發表

以前蘇聯統治成個東歐,而家蘇聯去咗邊?
中國內戰,分裂,各個省份獨立成為新國家有咩咁出奇!
對呀,所以美國遲早都會分裂成50個國家。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-7-12 07:28 PM 發表

支爆係佢地唯一寄託
反華華人精神自瀆

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-13 01:50 PM 發表

其實我唔係好鍾意法輪功,雖然佢地淨係識得對殘破中共政權真善忍,但係我有一位facebook上海嘅朋友話:「討論下法輪功的影響性,其實我覺得從某種程度法輪功是有積極作用的,中國從50年代開始文化上變成了沙漠,除了歌頌黨和毛澤東思想無任何創新,中國過去的道家、佛家文化幾乎連根拔起的毀滅,而法輪功某種程度起到了復興傳統文化的作用,雖然我不是法輪功成員,但是我覺得宗教信仰某種程度可以淡化共產黨影響力 ...
法輪功同黃大仙比
黃大仙好過十條街
起碼唔會昆水魚

我只知扑濕老台隨時會發生產

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]