• 瀏覽: 23,711
  • 回覆: 173
+2
新疆個個靚女做明星,
印度阿三已歸中,
中國政府信任度系 86%,
老美政府才 28%,
睇尼,你又要失望了

引用:
原帖由 erkc 於 2019-7-12 12:31 PM 發表

其實中共政府的"強勢統治"只是在表面,但是裡面(特別統治階級內部)其實已經出現分裂狀態;
要知道中共發展至今其實已經形成幾個寡頭集團本質上中共是寡頭政治而非個人獨裁
但是現在習近平要像老毛那樣搞個人獨裁的話反而是在破壞中共既有的寡頭政治模式
兩邊都有龐大政治權力的集團在對抗,這才是最易導致內戰的東西 ...
表面你都睇唔到,仲睇到裡面

台毒咁L囂張跋扈, 有內戰機會好大.

內戰最大機會係 8-90年代
當年「軍隊要忍耐」
缺經費下多左好多軍方企業,變左軍隊有自己財路,可以唔睇中央文人面色
不過當時老鄧仲係強勢食得住
到90後央有少少錢 就馬上劈晒

當然極高,因為大陸與台灣島是現存唯一爆發內戰最高地區~~~到現在還是戰爭狀態!

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
中國最大的風險是基督教極端分子,中央對基督教極端分子有防範。這幾年不斷的對這些病毒加以清除。所以主人老美失去了耐性

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-12 01:19 PM 發表
新疆個個靚女做明星,
印度阿三已歸中,
中國政府信任度系 86%,
老美政府才 28%,
睇尼,你又要失望了
連土耳其都無在對新疆訓練營說三道四。反而是太監急的基督教極端分子阿之啊左。
阿爺已經令基督教極端分子非常不安。看看西奴主人老美就可以看到。

樓主第一句已經全錯。中國是因為國力上昇才被美國打壓,但在世界上尤其是歐洲盟友卻越來越多。至於部份港人反中並不能撼動中央政權。

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-7-12 02:08 PM 發表

你指廸麗熱巴 ?
內地中產人數已經佔一定比例, 但係普遍對西方民主無興趣, 令到西方國家好失望.
睇到香港同灣灣搞成咁,仲敢玩咩!

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
武統算唔算中國內戰?

引用:
原帖由 中午忽然神 於 2019-7-12 04:10 PM 發表

武統算唔算中國內戰?
台灣本身就是一個國家,雖然只有十幾個國家承認,台灣有自己的政府、憲法和軍隊。應該是兩國戰爭 。

點解我睇到同樓主剛剛相反,中國近幾年喺政治上軍事上經濟上都在穩步上升當中,何來衰退呢?

軍事上黨牢牢掌握唯一軍隊, 而且戰力超強 ,何來內戰? 樓主思想的認真奇怪!

國共內戰, 好似從來冇講過打完... 家下重開金門炮戰, 定點定時, 一三五你打, 二四六佢打, 其實都不失為一個好節目. 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]