• 瀏覽: 38,802
  • 回覆: 171
+2
歐洲設廠做當地市場啫,防關稅。

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-6-18 11:18 PM 發表
單車在中國銷量越來越低。個個揸電動車。反而荷蘭真係好多人踩單車。
樓上條咩咩49網友仲on99, 以為自己好醒,其實大陸已經好少用高階單車

這單新聞很正常。
國內這幾年都在扶植氣車業,簡單講就係單車/電單車在國內已經沒有市場。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-6-18 10:50 PM 發表
中國製造玩完

她指出:「我去年注意到中國製造和向全球供應的時代已經結束」,又稱「世界已不再是平的」。這句話是借用普利茲新聞獎的三屆得主Thomas Friedman的名句「世界是平的(The World Is Flat)」。

雖然巨大逐步將生產線撤出內地,但目前仍在內地保留5間工廠,同時在台灣、荷蘭各設生產基地。去年7月宣布正在匈牙利建立一個工廠,「因為移動生產靠近您的市場是一種趨勢。 ...
成本問題姐,證明中國人再不是賺價勞工

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-6-18 11:49 PM 發表

睇美國公佈果中美..千幾億逆差
仲信美國佬數字?真真祝你好運

低端產業留紿彽端國家做。很合理啊!

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2019-6-19 07:20 AM 發表

.

每日放15萬落嚟,咬老綜,住阿公,咁咪可以解決問題囉.......

.
有廢柴港燦配合先咬到老綜架!

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2019-6-18 11:46 PM 發表

你信大陸公布既數字?師兄,祝你好運
你尼D咪扒街囉,有數據又吾信。成日好似泛民甘諗野甘徧激!

全球最大內衣底褲廠:「中國製造」時代結束
中國製造玩完

我指出:「我去年注意到中國低端製造和向全球供應的時代已經結束」,又稱「世界已不再是平的」。這句話是借用普利茲新聞獎的三屆得主Thomas Friedman的名句「世界是平的(The World Is Flat)」。

雖然內衣底褲工廠逐步將生產線撤出內地,但目前仍在內地保留幾間工廠製造高級品牌內衣底褲,同時內衣底褲工廠在印度、埃及、孟加拉各設生產基地。去年亦宣布正在土耳其建立一個內衣底褲工廠,「因為移動生產線到生產成本更低的國家是一種趨勢。」

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-6-18 10:50 PM 發表
中國製造玩完

她指出:「我去年注意到中國製造和向全球供應的時代已經結束」,又稱「世界已不再是平的」。這句話是借用普利茲新聞獎的三屆得主Thomas Friedman的名句「世界是平的(The World Is Flat)」。

雖然巨大逐步將生產線撤出內地,但目前仍在內地保留5間工廠,同時在台灣、荷蘭各設生產基地。去年7月宣布正在匈牙利建立一個工廠,「因為移動生產靠近您的市場是一種趨勢。 ...
我仲以為傻乜新知卓見添。原來如此。
眾所周知,因為中國國內工資不斷提升,有好多靠低工資先可以生存嘅廠都開始撤離中國。針對呢個問題,中國就制定中國2025策略,要減少倚賴make in China,而要中國貨走出世界。

引用:
原帖由 mah49 於 2019-6-18 10:52 PM 發表
搬走哂D廠,

大陸仔要食西北風

我想問,你最近幾時踏過單車?

我最少2O年了

西國繼續種玉米啦

市場係邊,在邊開廠。
唔做大陸生意,返台灣做,好事黎。

引用:
原帖由 八只猴子 於 2019-6-18 11:16 PM 發表
低端產業請盡快撤出中國大陸。
你想大陸人民死一半

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]