• 瀏覽: 38,771
  • 回覆: 171
+2
做唔到中國人生意咪撤廠囉, 大驚小怪......

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2019-6-18 11:24 PM 發表

大陸d野越來越貴,d人越來越低質,點可能同自己生意過唔去?唔使侵侵叫都走啦
你講緊香港似d喎

引用:
原帖由 mah49 於 2019-6-18 10:52 PM 發表
搬走哂D廠,

大陸仔要食西北風

點會,落嚟香港炒樓仲發,大把黑錢

西方環保節能多用單車,中國耗能多用氣油車。

no China

OFO 共享單車負責人因債務問題已經被大陸限制出境啦!

隨著「共享」時代(非常短暫)的結束,而中國又無力轉型去生產製造高端產品的話,加上貿易戰加關稅,「中國製造」時代結束是必然的!

香港單車鋪二年前都開始執笠啦現時香港都係吊緊鹽水,連共享垃圾單車都死咗大半以上,低價平貨無市場啦唔笠做嘜呀?所謂財經新聞當時事報導即係低角度看世界潮流

搏一搏............單車變摩托

變左摩托咪生產少左單車lor

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-19 07:15 AM 發表
OFO 共享單車負責人因債務問題已經被大陸限制出境啦!

隨著「共享」時代(非常短暫)的結束,而中國又無力轉型去生產製造高端產品的話,加上貿易戰加關稅,「中國製造」時代結束是必然的! ...
所以重話送中
走到先講lor

引用:
原帖由 mah49 於 2019-6-18 10:52 PM 發表
搬走哂D廠,

大陸仔要食西北風

.

每日放15萬落嚟,咬老綜,住阿公,咁咪可以解決問題囉.......

.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-6-18 10:50 PM 發表
中國製造玩完

她指出:「我去年注意到中國製造和向全球供應的時代已經結束」,又稱「世界已不再是平的」。這句話是借用普利茲新聞獎的三屆得主Thomas Friedman的名句「世界是平的(The World Is Flat)」。

雖然巨大逐步將生產線撤出內地,但目前仍在內地保留5間工廠,同時在台灣、荷蘭各設生產基地。去年7月宣布正在匈牙利建立一個工廠,「因為移動生產靠近您的市場是一種趨勢。 ...
原來你講單車💊

大陸人工開始貴,在商言商搬走都好正常。

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-6-18 22:55 發表
過幾年中共生產自家飛機.....Tesla在上每設廣........made in China 単車冇哂又如何
中國制造業成功轉形,由輕工業到高端產業。單車,留給台灣也不錯。

大陸都無人踩單車, 全部都係電瓶車了

大陸對單車需求直線下降
去其他有需求的國家生產

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]