• 瀏覽: 38,810
  • 回覆: 171
+2
侵侵搞貿易戰,好多外資廠搬離中國,增加內地失業大軍 ! 😰

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-19 02:04 發表
「中國製造」已過時.
沒錯
第一次記同你
中國製造已經過左佐
未來是中國創造

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2019-6-19 06:22 AM 發表

我諗你唔知交易及日後支出費用。唔好只識吹水,你負擔得起-間先算。有錢駛鬼會做五毛。
你都痴媽根。。你搵到1蚊1間屋連地先再講吧!

我自問唔係藍唔係黃係綠,邊邊有point企邊度

你米再搬龍門啦

引用:
原帖由 ultra 於 2019-6-19 06:25 AM 發表

你都痴媽根。。你搵到1蚊1間屋連地先再講吧!

我自問唔係藍唔係黃係綠,邊邊有point企邊度

你米再搬龍門啦
我摺好燒比你,你可慳返的錢買麵包。

中國外資遷移這個是不爭事實!其實外資遷移早在幾年前開始,而港商搬去越南等地加上緬甸開放,這些到是吸引不少外資去!

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-6-18 10:55 PM 發表
過幾年中共生產自家飛機.....Tesla在上每設廣........made in China 単車冇哂又如何
大劉唔做風扇廠=大劉玩完。
李十X唔做痴交花=李生玩完。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-6-18 10:50 PM 發表
中國製造玩完

她指出:「我去年注意到中國製造和向全球供應的時代已經結束」,又稱「世界已不再是平的」。這句話是借用普利茲新聞獎的三屆得主Thomas Friedman的名句「世界是平的(The World Is Flat)」。

雖然巨大逐步將生產線撤出內地,但目前仍在內地保留5間工廠,同時在台灣、荷蘭各設生產基地。去年7月宣布正在匈牙利建立一個工廠,「因為移動生產靠近您的市場是一種趨勢。 ...
一間廠既時代結束等於中國結束?呢間單車廠真係咁講同佢係大陸做下廣告等佢無咗呢個市場睇睇邊個結束先?

寧在寶馬上哭,也不在單車上笑

呀乜春子,
你屋企仲做單車。
大陸賣高銖。
系吠都攪清楚至吠。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-18 11:14 PM 發表
美國玩死中國! 
美國幾十年前已經想玩死中國啦,但中國就越玩越勁喎,幫我唔該你契爹

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2019-6-18 11:24 PM 發表

大陸d野越來越貴,d人越來越低質,點可能同自己生意過唔去?唔使侵侵叫都走啦
外國人睇到閣下嘅劣質詳論咪所以產生誤判,
佢哋會唸……中國人唔會咁衰咁賤抹黑自己中國人㗎?
中國人「點可能同自己生意過唔去……」啫?

歐美以前將D下價野比中國造,現在中國好似佢地咁轉營,D下欄野轉比其他下欄國家造正常過唔正常喎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]