• 瀏覽: 45,338
  • 回覆: 620
  • 追帖: 6
+41
引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 02:50 PM 發表
中共的法律有個特點,就是制定的時候定得很嚴,執行的時候很寬,讓你有違法亂紀的機會。你想獲得這些機會就得向中共的官員行賄,於是中共的官員由於權力過大,所以無官不貪,造成整個社會風氣與道德下滑。中國人的主要精力不是放在經營和技術上,而是放在與官府搞關係上,所以中國的企業先天不足,無法正常地與外國企業競爭,甚至走不出國門。中國的國企更是以搞關係為主業,它們的效率更加低下,僅靠壟斷得以生存。這就是惡法的一 ...

美國國安法最嚴
定性後乜都無得救
點呢

中國稅收全球不是最重
你懂嗎

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2019-6-13 02:55 PM 發表

因為佢哋"擔心"大陸會"製造"佢哋嘅犯罪證據之後引渡佢哋返大陸
唔洗製造
只要使用中共法
你同我、全港人都犯緊 係睇下捉邊個

引用:
原帖由 黃絲是下等 於 2019-6-13 02:54 PM 發表

祖國官員全都廉潔,愛黨愛國,國外很多大企業也希望進軍祖國,奈何這些國外企業實力不及祖國企業強常常敗走,祖國的法律制度也是世界上最公平公正公開,不要再抹黑 ...
請提出具體例子(如有)
願聞其詳  洗耳恭聽

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 03:00 PM 發表

唔洗製造
只要使用中共法
如果係【全港人都犯緊】,
日日上大陸既廿萬人,已經全部捉哂啦。

又危言聳聽,制造恐慌,散播謠言,居心叵測。

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 02:19 PM 發表

審完確定殺左人就梗係犯法啦,但如果被審先假定你殺人呢
你而家咪假定大陸無司法獨立囉,重好意思出黎討論

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 03:02 PM 發表

請提出具體例子(如有)
願聞其詳  洗耳恭聽
何必強人所難呢

同佢地講道理係無用。有一部份香港人已經被洗腦到反共反政府,本能反應上好似你放狗散步掉舊骨頭出去,隻狗就會即刻跑去擔番舊骨番黎一樣情況。

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 02:24 PM 發表

洪慈庸在文中表示,中共總書記習近平2月曾宣布「絕不能走司法獨立的路」,當時習稱「要做國際社會的引領者」,讓國際社會「退避三舍」、擔心在港經商國民恐受影響,且德國也準備審視與香港的引渡協議。洪認為,「香港自治一旦侵蝕,渡港就等於渡中」。
洪慈庸在文中指出,「在中國,政府想定你什麼罪名你就是什麼罪,不是『別去犯法就沒事』」。洪提到,因中國司法是「為政府的利益服務」,而非替人民的權益服務,加上「不 ...
我又好想知道既然你話中國無司法獨立, 點解外國品牌公司要係中國境內開設公司, 外國人係中國境內工作, 唔通佢地唔驚反而香港人唔返大陸要驚 ?

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 03:00 PM 發表

唔洗製造
只要使用中共法
請問中共法係點樣唔使提供證據就可以提出引渡要求?
定係犯咗中共法係唔使證據/符合逃犯條例指定嘅罪行都可以引渡?

引用:
原帖由 alexbenhk 於 2019-6-13 03:06 PM 發表

邊洗假定
大陸法院屬共產黨唔係屬中國㗎
點獨立呀
重好意思出黎討論

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 02:55 PM 發表
簡單來說 UNDER中共法
九成人都係先天犯法
只不過你乖就唔捉你  唔乖你就知味道
自由? 食得架
美國都係一樣, 聽話就唔加關稅, 唔聽話就加你關稅, 自由 ? 食屎啦

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 02:44 PM 發表

你說出了未送中的理由了
對!閣下用罪犯思維及自我認定為罪犯的心態去諗的話又的確係!

引用:
原帖由 alexbenhk 於 2019-6-13 03:06 PM 發表

一向都係甘講
有咩問題

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2019-6-13 03:08 PM 發表

請問中共法係點樣唔使提供證據就可以提出引渡要求?
定係犯咗中共法係唔使證據/符合逃犯條例指定嘅罪行都可以引渡?
你依兩個問題問得好呀
當修例後,你再問番同樣問題
香港有關方面會答你無能為力

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-6-13 03:08 PM 發表

我又好想知道既然你話中國無司法獨立, 點解外國品牌公司要係中國境內開設公司, 外國人係中國境內工作, 唔通佢地唔驚反而香港人唔返大陸要驚 ?
外國人有領事基本保護,有自己個國家BACKUP。
香港搵邊個

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]