• 瀏覽: 904,366
  • 回覆: 7,648
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-5 07:28 PM 發表

其實係天南地北1尾頁,見到有師兄提到各國禽獸是那年裡面的影射代表獸,剛剛在越南候機室匆忙看了一集。

這套動畫帶來嘅效果,應該就是這裡某位師兄常常堅持的所謂軟實力吧!

用一種簡單切入嘅手法(可愛動物代表各國各方各派),簡短而輕鬆嘅描述(以前中共一提到本國,就喜歡水蛇春咁長去剖析),各國角色用帶點幽默嘅動作同對白去演繹故事。

先不論政,單單普通嘅年輕人,就會覺得似係喜羊羊類型嘅成人版動畫,覺得好funny而願意睇(單純洗腦效果)。而有政治基礎硏究嘅人:半桶水嘅人可以補一下大方向角度;政治專家又可以當做輕鬆小品嚟放鬆一下,會心微笑(同呢兩年日本大熱嘅“工作細胞”有異曲同音之妙,故事情節內容可吸納廣泛不同層面嘅讀(watcher)者。)

引用:
原帖由 xyzhk1234 於 2019-6-5 09:36 PM 發表

那年那兔那些事兒
Session 1~3: https://www.youtube.com/channel/UCIyiOC9sDtnuZTVdZBU9bGw/featured
Session 4: https://www.youtube.com/playlist?list=PLzg5lZ4oGsmx21ONYk02I30ySdF6Fnnv9
真系啱啱好 我今天下午也看了頭4集,看到韓戦那集

支持K兄開新帖,另外特別要支持風馬牛三位師兄及其他師兄師姐多多留言,小弟獲益良多,謝謝

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-6-5 06:40 PM 發表
阿蟲幫金毛英國之旅做總結,也幫英國做總結,英國,還是我們要小心的國家!

阿蟲一直以為小貧民看熱鬧不嫌事大,今天算是長見識了,原來腐國的小腐民也是些看熱鬧不嫌事大的主,金毛還在腐國,然後在大本鐘就出現了約翰說金毛壞話的視頻投影,然後就是一群小腐民的神回復和神吐槽~這樣的事可以多來一點! ...
請問投降國是那國?

引用:
原帖由 ecwce 於 2019-6-5 08:52 PM 發表
諗起有句話 "以彼之道還施彼身", 如果有一日, 中國能夠學以致用, 將這麼多年來從歐美國家對中國所施展過嘅"招數", 靈活運用返呢d國家身上, 才真正可以互相制衡。像核彈, 當每個國家都擁有核子武器, 先可以令世界和平, 沒有戰爭

另恭喜k兄新居入伙🎀🎊🎉 ...
I could keep on going but that might just become a bit boring!

引用:
原帖由 mahler8 於 2019-6-5 10:38 PM 發表
支持K兄開新帖,另外特別要支持風馬牛三位師兄及其他師兄師姐多多留言,小弟獲益良多,謝謝
me too

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2019-6-5 22:50 發表

I could keep on going but that might just become a bit boring!
I remember you, u haven't comment for a while

支持樓主

引用:
原帖由 mixit 於 2019-6-5 10:39 PM 發表

請問投降國是那國?
法國

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-5 06:16 PM 發表
繼天南地北 1之後,大家可以在此帖討論有關政治、時事,新聞、甚或其他有興趣的話題。
天南地北 1連結
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27358258&extra=&page=1 ...
支持

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-6-5 10:59 PM 發表

法國
謝謝分享,繼續支持這標題,增廣見聞

支持

支持!

引用:
原帖由 2015627 於 2019-6-5 08:57 PM 發表

其實當年藍帽子也有一箱一箱疑似軍火運進特首府
應該係北京睇通睇透, 香港逃過一刼
年卅晚策劃暴動就係想製造流血,警方已盡量克制磚不還手.....

到最後係經過{狗官}黃台仰被批准保釋兼得到難民資格.....

警務人員就重判!!

****狗官****,先至係香港最大毒瘤!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-6-5 09:23 PM 發表
支持新帖。

講到佔中各懷鬼胎,其實有冇人懷疑當年青年新政梁游有d鬼鬼地?佢地最初係跟劉迺強揾食,會唔會係無間道?
建制派如果咁有謀略, 就唔洗下下要阿爺助攻了.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]