• 瀏覽: 12,046
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 09:46 AM 發表
你知道「Chino」(中國的)一詞成了非洲斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎?

死於無知真可憐

有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。 ...
「Chino」發音[支奴]!

我又唔明,非洲咁窮佢地買得起貴D嘅貨咩?劣質產品卑劣質國家正常喎

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 09:46 AM 發表
你知道「Chino」(中國的)一詞成了非洲斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎?

死於無知真可憐

有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。 ...
生果電話品質好低劣???

哦係咩

又要鬧又要買!口裏説不,身體最誠實

宜家BMW都係大陸做

你講到非洲,鬼識你啱定錯,你不如話火星!

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 19-4-2019 09:46 AM 發表

死於無知真可憐

大部份中國製造的都係廉價低端產品,正好適合非洲的第三世界國家人民的消費能力,呢點係人都知,有乜奇怪
反而當中國銳意改善產品質素及科技水平,鼓吹《中國製造2025》時,會嚇到北美洲國家的總統咁驚,我才覺得奇怪

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-4-19 11:04 AM 發表

你日爹的產品原來都系劣質貨
一架國產車,一架日本車。
我㨂劣質日本車。

笑死

so u pls don't any chino product but China product only.

劣質咁又買,點解唔買老尾出嗰 D 呀!on99

引用:
原帖由 benben999 於 2019-4-19 11:09 AM 發表

非洲人從來不把中國人放在眼裡, 又如何?
不把中國貨放在眼裡,是放在咀裡,放在家裡,依賴中國貨生活,
不把中國人放在眼裡,是放在心裡

hi

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]