• 瀏覽: 7,303
  • 回覆: 119
+3
引用:
原帖由 晚間強勁的甩頭 於 2019-3-15 08:33 AM 發表

未分析原因,就宣佈要軟件,大家想想是什麼事。
似乎已經分析,有報道說在埃塞俄比亞撞機前幾乎推出了軟件更新,是印尼墜機後編寫的,但因某種原因沒推出,然後又墜機。

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-3-15 01:26 PM 發表
似乎已經分析,有報道說在埃塞俄比亞撞機前幾乎推出了軟件更新,是印尼墜機後編寫的,但因某種原因沒推出,然後又墜機。
增推換發及改位置,帶出俯仰失控問題,不可以僅靠自動配平壓制,從安全着想必須重構氣動布局,當然咁等于推倒重來,時間等不及,不如參股919。

引用:
原帖由 69780501 於 2019-3-15 01:59 PM 發表

增推換發及改位置,帶出俯仰失控問題,不可以僅靠自動配平壓制,從安全着想必須重構氣動布局,當然咁等于推倒重來,時間等不及,不如參股919。
市場上仲有 A320neo,C919 都係專心國內短途市場啦..... 出到國際 C919 唔夠爭。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-14 10:49 AM 發表

睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦
感應器有問題,未即係程序唔識handling exceptions.... 也就是軟件設計唔完善的問題囉,除非運作環境保證唔出錯,否則軟體環境會就住exceptions error 作出後備應對措拖,亦即係容錯能力的設計,係現今編程的基本要求。

就講大家經常接觸的office 軟件,以前一死機或任何程序引起reboot 都會亳無警告下咩資料都唔見晒,甚至爛file,而家呢,系統一發現ram 入面flag 咗有資料未儲存,會介入程序阻止電腦重啟,多重提示要你儲存,到限定時間先會繼續程序,就算唔做任何事、按錯掣、死機、斷電系統都會將一份同步資料備份去陰影區... 總之你會救得返啲資料。

word file 啲唔死人嘅事都如此嚴緊,而737MAX係涉及到咁多人命,硬件冗餘同軟件排錯能力,對catch/handling exceptions 的妥善程度,就咁黎睇.....唔合格囉。

飛機係其中一種已知有多重冗餘設計的機器,唔會剩係得一個sensor負責一個工作,一個元件失靈,AI竟然無比對其他元件,所以呢個唔係唔合格咁簡單,直頭懷疑緊個SA難道 唔係行內人?

而好多本業做IT 的寫APP的業界朋友都知道,而家好多APP的debug 工作都因為上面老闆cut budgets,將SA 同 debug 工作削減,甚至於取消。

所以大家玩APP好多時都會有不明原因閃退或者死機,就係咁解啦;因為想慳錢,好多時啲濕九老闆直頭搵個做媽劇停的黎坐PM位,剩係做啲表面野,outcome 係好好睇,但實際運作就一鑊粥的比比皆是。

飛機飛控咁大個project,波音都咁搞,機組同乘客死得好冤枉。

利申:小弟是programmer

美國衰開有條路。

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 03:43 PM 發表

感應器有問題,未即係程序唔識handling exceptions.... 也就是軟件設計唔完善的問題囉,除非運作環境保證唔出錯,否則軟體環境會就住exceptions error 作出後備應對措拖,亦即係容錯能力的設計,係現今編程的基本要求。

就講大家經常接觸的office 軟件,以前一死機或任何程序引起reboot 都會亳無警告下咩資料都唔見晒,甚至爛file,而家呢,系統一發現 ...
你講果d全部廢話,感應器壞咗可以偵測到?office一旦準備死機有提示?唔係嗎,你真係識唔識架,軟件全部靠外來硬件訊號而作出行動處理,而家office一旦死機根本連save嘅動作都做唔到就hang咗係度或是硬晒

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 03:43 PM 發表

就講大家經常接觸的office 軟件,以前一死機或任何程序引起reboot 都會亳無警告下咩資料都唔見晒,甚至爛file,而家呢,系統一發現 ...
你仲講你係程式設計員,你真係要再讀過啦

引用:

你怕唔怕被人笑架,仲話自己程式設計員,整套航空軟件用咗咁多年,不斷改良加新嘢,要取到適航證係非常困難架,並唔係簡單測試就可以過關,你想學多d嘢得閒上utube睇番幾十套“空中浩劫”講有關飛機失事調查實況,唔好係度亂up講錯晒d嘢。你要明白飛機失事率咁低係有原因架,更係最安全交通工具

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 04:23 PM 發表

你講果d全部廢話,感應器壞咗可以偵測到?office一旦準備死機有提示?唔係嗎,你真係識唔識架,軟件全部靠外來硬件訊號而作出行動處理,而家office一旦死機根本連save嘅動作都做唔到就hang咗係度或是硬晒 ...
你閱讀理解能力有問題?
出事的737 只是壞了一個感應器,而機上有不少於兩個感應器,即係軟件設計時無交叉比對就直接用錯參數黎飛行

你係邊個時空黎架?早於office 2008已經識自動建立還原點,而家2018年~

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 04:35 PM 發表

你怕唔怕被人笑架,仲話自己程式設計員,整套航空軟件用咗咁多年,不斷改良加新嘢,要取到適航證係非常困難架,並唔係簡單測試就可以過關,你想學多d嘢得閒上utube睇番幾十套“空中浩劫”講有關飛機失事調查實況,唔好係度亂up講錯晒d嘢。你要明白飛機失事率咁低係有原因架,更係最安全交通工具 ...
FAA拎適航困難,個board入面有波音授薪的人,自己查自己有幾困難?

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 04:38 PM 發表

你閱讀理解能力有問題?
出事的737 只是壞了一個感應器,而機上有不少於兩個感應器,即係軟件設計時無交叉比對就直接用錯參數黎飛行

你係邊個時空黎架?早於office 2008已經識自動建立還原點,而家2018年~ ...
首先我地唔好咁快下判斷, 連調查結果都未出就定論係咩問題.

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 04:47 PM 發表

首先我地唔好咁快下判斷, 連調查結果都未出就定論係咩問題.
又唔睇書,獅子航空個次意外報告出咗啦~

感應器壞咗
可以update軟件解決
當人是傻子

引用:
原帖由 一久壤 於 2019-3-15 04:48 PM 發表

又唔睇書,獅子航空個次意外報告出咗啦~
你又係度誤導人啦, 只係一個初步調查咋:
https://kknews.cc/zh-hk/world/q4xgn9o.html
當地時間3月10日上午,埃塞俄比亞航空一架載157人的737 MAX 8型航班墜毀,機上人員全部遇難。而在2018年10月29日,一家印尼獅航的波音737 MAX 8型飛機也發了空難。在不到半年的時間裏,同一機型的兩架新飛機發生空難,這無疑引發了各方的關注。

兩場空難眾多巧合
據埃航官網發佈的聲明顯示,該失事航班ET302的機型為737 MAX 8客機。同時,該失事飛機是全新的,於2018年11月才交付埃航,機齡僅4個月,令民眾對事故原因揣測紛紛。
值得注意的是,就在2018年10月29日,印尼獅航一架波音737客機墜毀,189人遇難,是2014年馬來西亞航空公司MH17航班之後全球傷亡最慘重的空難。失事的波音737-MAX8是波音新型號,也是獅航7月新買的,8月18日第一次運營,到失事時的飛行時間不到800小時。
同一機型,而且都是新投入運營的飛機,這無疑是非常蹊蹺的。根據印尼有關部門公佈的獅航空難調查報告顯示,披露失事波音737-MAX8客機出現技術問題,飛行員不斷嘗試將自動降低的機頭抬起,但始終無法成功解決問題。報告根據找到的黑匣子數據分析出事發前的狀況,但沒有對飛機最終墜落的原因做出確切結論。
從目前一些專業網站披露的飛行數據來看,飛機起飛後反反覆復爬升下降,下降爬升的過程,高度7000至8600英尺之間,最大地速到383海里每小時。據業內人士介紹,這個速度顯然超過了飛機正常的飛行速度,通常在10000英尺以下錶速250海里每小時,地速不會如此之大,這個數據和獅航的全球第一架737MAX空難有些相似。

究竟誰有責任
波音737 MAX是波音737裝配新發動機的衍生機型,這一新的飛機家族建立在新一代737優勢基礎之上,包括波音737MAX 7、波音737MAX 8、737MAX 9、737 MAX 10和波音737MAX200。
波音聲稱,737MAX相較於1998年首飛的737NG,燃油效率提高了20%,相對於現有737NG,提升了14%。效率的提升來自於多個方面:首先是新型發動機的引入,737MAX的發動機變更為LEAP-1B。其次採用了新型翼稍小翼。最後是後機身的修型,與發動機和小翼相比可能並不引人注目,但實際上這與前兩者同等重要,阻力降低了1%。
去年11月底,印尼國家交通安全委員會發佈了這起空難的初步調查報告,沒有確定空難原因是客機缺陷或故障造成的,還是獅航方面維護不當或飛行員疏忽以至失誤。
調查人員發現,客機失事前,飛行系統錯誤判斷飛機有失速危險,啟動了防失速功能,持續下壓機頭,飛行員多次手動拉升未果,飛機最終墜入海中。報告同時說,失事客機先前多次出現技術問題,但獅航沒有完全解決這些問題,並允許飛機繼續飛行;獅航飛行員應熟讀飛機操作說明,並遵循操作流程。

值得注意的是,獅航的飛行安全記錄並不好看。2004年11月30日,獅航JT538航班從雅加達前往泗水,經停中爪哇省梭羅時衝出跑道撞毀,機上153人中31人死亡,是本次事故前獅航傷亡最嚴重的事故。而沒有重大傷亡但後果嚴重的事故就更多。
由於事故頻發,2006年美國把獅航列入禁飛清單,禁止該公司飛機飛往美國,2007年歐盟也把獅航列入禁飛清單,直到2016年歐盟和美國的禁飛令才解除。而本次事故後,澳大利亞也禁止官員乘坐獅航。
埃塞俄比亞航空的口碑也不是很好。2010年1月25日凌晨,一架從黎巴嫩首都貝魯特國際機場起飛的埃塞俄比亞航空公司航班墜入地中海,目擊者稱飛機墜海時起火燃燒,像一個「大火球」, 失事的埃塞俄比亞航空公司409次航班為波音737-800型客機。
在業內人士初步分析,兩起事故的發生,顯示出匱乏的安全程序以及飛行員針對重複失靈的飛機的奮力控制,加劇了墜機事故的發生。
737新機型何去何從

波音737系列是全球最暢銷機型之一,MAX系列是最新產品。與以往波音737機型不同,MAX 8配備自動防失速系統,即「機動特性增強系統」。飛機飛行時機頭越高,氣流與機翼弦線之間的「迎角」越大。「迎角」超出一定範圍,飛機面臨失速風險。MAX 8配備的系統一旦判斷飛機失速,可以無需飛行員介入即接管操作並使機頭朝下驟降,以化解失速。
值得注意是,獅航客機失事前一天更換一隻用於測量迎角數據的傳感器。客機失事那次飛行以及先前三次飛行出現「空速表讀數不可靠」現象。
值得注意是,在去年獅航空難之後,美西南航空飛行員協會主席兼機長瓊恩•威克斯(Jon Weaks)說,波音公司向美西南航空公司保證,他們「非常自信在徹底的複查之後,Max飛機不會再有任何出人意料的地方」。威克斯說道,自動防失速系統「機動特性增強系統(MCAS)」的披露缺失「的確讓人非常不安」。「波音公司針對MCAS的建議解決方案應當在今年(2018年)年底前落到實處。」

美國聯邦航空局曾經證實,737 MAX系列飛機的快速檢查清單中列出,飛行員可以按下兩個按鈕,終止防失速系統自動操作。只是,一些航空安全專家質疑:這一系統是否可靠?飛行員是否有應對「迎角數據錯誤」的準備?在最長10秒鐘急速下降過程中,飛行員是否有足夠時間解決問題?
在獅航空難之後,波音的新聞發言人曾說, 「我們對737 MAX系列飛機的安全有信心。安全仍是我們的首要目標。」此次埃塞俄比亞航空的空難發生後,737新機型何去何從,我們也將拭目以待。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-15 05:03 PM 發表

你又係度誤導人啦, 只係一個初步調查咋:
https://kknews.cc/zh-hk/world/q4xgn9o.html
當地時間3月10日上午,埃塞俄比亞航空一架載157人的737 MAX 8型航班墜毀,機上人員全部遇難。而在2018年10月29日,一家印尼獅航的波音737 MAX 8型飛機也發了空難。在不到半年的時間裏,同一機型的兩架新飛機發生空難,這無疑引發了各方的關注。

...
你潛水咁耐就係走左去搵內容農場嘅文章??? 你唔信印尼的報告,咁你應該都要信FAA掛~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]