• 瀏覽: 28,648
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
有邊度地方出租唔收稅? 日本台灣收最高40%稅呀!而且香港租金回報算高,好多其他地方只有2%,又要包傢俬電器裝修維修,又未必包租得出,又要畀佣中介代收,執得仲少。而且香港點都有2手,外地樓易買難賣

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 02:12 PM 發表

咁無親無故,又點搞呀?

日日周街行,無一個人係識嘅!親友同學同事,全部係香港,人人日日上來同你飲茶?
1. 你諗清楚,無親無故,又點會有「親友同學同事」
重有,唔好拎D個別情況當全部來狡辯,會顯得你邏輯薄弱

2. 大把人移民去加拿大退休,唔通突然識哂周街D人?親友同學同事,全部夠係香港,人人日日飛過來飲茶?

3. 不如你唔好搬龍門,答左點樣住香港唔租層樓出去,可以點增加收入先啦,呢個先係重點

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 02:07 PM 發表

做乜講講下鬧人?唔夠人講呀!
點鬧都掩飾唔到大陸人係大食懶,由五十年代搶走富人財產後,就唔憂食唔憂住享福到八十年代!

唔好講咩以前好慘啦!共產黨話佢地無餓死過一個人呀! ...
我鬧你係針對你講嘢亂曬大籠 究竟你係讚以前嘅共產黨 定係責而家嘅共產黨 如果你讚以前嘅共產黨 鍾意大鑊飯  中國香港唔啱你 如果你係讚而家嘅共產黨 暫時嚟講當之無愧 但係你講嘅嘢 係用五六十年前共產黨做錯事嚟讚揚共產黨 所以你成為智障都係無可厚非 你要知道我唔係無端端鬧你 睇番你講嘅嘢我係有足夠嘅根據 雖然我知你心態 但係仍然認為你係有某程度嘅智障

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:36 PM 發表

我一直都讚共產黨有大鑊飯俾窮人食係好,點樣亂曬大龍?
至於搶有錢人大屋店舖,就唔關我事,因為我屋企人一直係香港,搶唔到我地!
大鑊飯啱哂你呢種搶福利的懶人!可惜八十年代大陸已經無左,所以你地來香港搶福利,騙綜援,鄧小平因為提倡改革,所以先俾懶人批鬥!真係慘! ...
你既然喜歡大鑊飯 咁仲喺度講乜嘢退休 諗辦法去你喜歡嘅地方食大鑊飯 中國香港而家冇大鑊飯 並不符合你嘅要求 你唔使再喺度同人討論退休 因為唔符合你嘅要求 去北韓  北韓啱你 無謂喺討論區講埋曬啲唔啱你心水嘅嘢呀

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:36 PM 發表

我一直都讚共產黨有大鑊飯俾窮人食係好,點樣亂曬大龍?
至於搶有錢人大屋店舖,就唔關我事,因為我屋企人一直係香港,搶唔到我地!
大鑊飯啱哂你呢種搶福利的懶人!可惜八十年代大陸已經無左,所以你地來香港搶福利,騙綜援,鄧小平因為提倡改革,所以先俾懶人批鬥!真係慘! ...
成日話人搶福利 政府有曬數據出嚟 攞綜援嘅比例係好少 即係代表新移民做嘢所立嘅稅 根本係有賺 政府福利係畀有需要嘅人 好似你呢啲人 成日話人搶資源 其實只不過係你廢啫 我好願意畀人搶資源 我納稅 將所有錢幫有需要嘅人 並冇心存不滿 反而講得最大聲 就係啲冇納稅 驚人搶資源搶到自己將來冇得攞嘅人 政府根本唔需要理你哋

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:27 PM 發表

我係話係大陸無親無故的香港人,係不可能搬上大陸住!呢d濕九大灣區計劃,只適合新移民使用!

新移民係大陸,大把親戚、舊同事,大把大隊同志,啱哂佢地! ...
你呢D係先有結論,再堆砌理由
明明講15%物業稅,突然又變成講無親無故
同你講移民加拿大英國都係無親無故,你又唔敢答,又要食帶重播

塞錢入你袋,好多借口架,例如:冇得練法X功,冇得睇戙新聞學打飛機,冇得收錢遊行掟磚,冇得政治籌款,冇得做自僱記者,冇得坐737Max,寸差佬會畀人拉,犯間諜罪會打靶,攞唔到BNO冇居英權;隨口都講到10個8個啦,咁都唔曉,你點好意思收老闆錢呀

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-2-24 08:43 PM 發表

點解要返大陸住?
香港五千蚊你都係租新界劏房,
去到中山番禺 東莞 惠州....... 五千蚊已經做到一千呎 可以包埋水電管理費,
其實返落嚟香港 都係一兩個鐘頭, 你去政府睇過專科門診 你就知道 起碼等三個鐘頭, 老人家退咗休 用多一兩個鐘頭 唔係好大問題啩? 係急症會麻煩少少。
大陸對六十歲以上老人家 亦都好多優惠, 而且大陸啲小區 睦鄰關係做得幾好, 而且一小時生活圈入面 其實好多人都 ...
教你,每次2奶粉

車費來回都唔使

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅
Agree x 2
流主唔識架,
流主9 up 27=識

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:33 PM 發表

你無納稅,根本無嘢俾人搶!

共產黨對你呢班恩情比東海深,有大鑊飯食,又有糧票布票分,你都要離開,可見大陸人非常忘恩負義!

(我知大鑊飯不是大魚大肉,布票亦人人一樣白恤衫,藍扯褲,但已經比當時香港人好好多!我們香港人,小時候,未食過臘腸同鹹蛋㗎,係食鹹魚同腐乳送飯!人人都著舊衫,堂哥著完,俾我大哥,大哥著到唔合身,就俾我,我再俾表弟!件衫補完又補,我媽仲織返個口落去。當你們享受緊大鑊飯,香港大 ...
你話納稅=俾人搶?
DLLM你去火星la,
地球唔'口岩'你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]