• 瀏覽: 7,324
  • 回覆: 119
+3
據目前資料看, Max民航機的失事與自動航行的軟件有關
美軍在無人機發展不及中國,看來障礙是軟件設計能力,不是硬件設計能力的問題。
未來戰事會越來越多使用無人武器, 美國要過度去未來戰爭模式,還有一段很長的路

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-14 10:47 AM 發表
美軍在無人機發展不及中國,看來障礙是軟件設計能力,不是硬件設計能力的問題。
未來戰事會越來越多使用無人武器, 美國要過度去未來戰爭模式,還有一段很長的路 ...
睇書唔聽書,軟件問題?明顯係感應器問題啦

感應器是配合要軟件操作,

軟件是思想, logic. 一個好的系統不可以因一個感應器出錯而出大錯. 好的系統一定有fail safe 同 backup.

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-14 10:49 AM 發表

你部電話係咪唔駛OS都打到嗰隻?

老人家? 懷緬過去常陶醉...

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-3-14 11:54 AM 發表

知就知你講嘢,但唔知你想表達咩

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-14 12:03 PM 發表

知就知你講嘢,但唔知你想表達咩
我無講嘢, 寫嘢咋, 老人家唔識分講同寫?

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-3-14 11:54 AM 發表

作天的消息(https://www.wired.com/story/boei ... tware-fix-lion-air/):波音公司計劃更新軟件,改正波音737MAX 的問題。

老人家或假扮老人家的人可能以為自己比波音公司更了解波音737MAX。

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-3-14 12:33 PM 發表

作天的消息(https://www.wired.com/story/boeing-737-max-8-ethiopia-crash-faa-software-fix-lion-air/):波音公司計劃更新軟件,改正波音737MAX 的問題。

老人家或假扮老人家的人可能以為自己比波音公司更了解波音737MAX。 ...
九毛護主勿需見怪。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-14 10:49 AM 發表

感應器唔會係第一次出問題
過去一旦年, 飛緊既飛機上面任何野都壞過
如果感應器一出事自動飛控就跌機, 用開自動飛控既 AirBus 晨早就比人告到破產了

AirBus 的確係試過感應器出事搞到跌機, 幾廿年前
波音交下學費係正常, 乘客貼埋自己條命落去, 無計, 鬼叫你唔好彩

同無人機無乜關係

意外應該同人機互搏有關

波音以前D 飛機都係機師可以完全控制, 宜家改左後總要有段時間習慣
係差在係simulator 習慣定係天空習慣O者

引用:

各下真係勁, 美國波音都未知問題你就知. 各下絕對可以去美國國防部做野.
其實我乜都唔知, 純跟香討各位專家學野的.

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-14 10:47 AM 發表
未來戰事會越來越多使用無人武器, 美國要過度去未來戰爭模式,還有一段很長的路 ...
講真737有咩問題在下真係唔知, 不過民用無人機就肯定係中國大疆了. 我地有玩開遙控直升機, 四軸, 飛機等. 大疆真係勁過其他國內外幾班. 平靚正. 外國就真係貴兼垃圾.

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-3-14 04:17 PM 發表

各下真係勁, 美國波音都未知問題你就知. 各下絕對可以去美國國防部做野.
其實我乜都唔知, 純跟香討各位專家學野的.
唔便睇都知無你唔掂啦,連中文字都錯,閣下唔係各下呀

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-14 05:13 PM 發表

唔便睇都知無你唔掂啦,連中文字都錯,閣下唔係各下呀
原來呢到係中文版唔係軍版. 收到. 我閃!
>唔便睇都知無你唔掂啦
咩叫 "唔便睇??"
是否無大便時才睇?
咩叫 "無你唔掂啦"
"各"下的中文水平都不合格. <- 你可能不明白我用 "各" 而不是閣, 哈哈!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]