• 瀏覽: 9,599
  • 回覆: 51
英文在寶島:新北市長…候友宜 #

附件

B87435A5-94C8-43D3-9627-9B173C8533BC.jpeg(121.04 KB)

台灣省英文水平低大家都知
不過你張圖應該係假既

引用:
原帖由 starr 於 2019-1-13 02:05 AM 發表
不過你張圖應該係假既
應該?你上網check下先好講野

開玩笑吧

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-1-13 02:39 AM 發表

應該?你上網check下先好講野
https://udn.com/news/story/6656/3556801#

英文高低代表啲乜?香港人俄德法日文水平都低,又如何?

日本英文水平都好低,好多鬼佬英文水平都好低!但某強國人民好鍾意去

你唔好咁講噃,根據臺灣省統計全臺灣省二千三百幾萬人口,有成五萬幾人英文好好呀。
引用:
原帖由 火燎森 於 2019-1-12 12:51 PM 發表
英文在寶島:新北市長…候友宜 #

人地大把哈佛、劍橋呀!

成大事不拘小節,哩d簡單typo問題,怎能一概而論呢?

電腦都有簡單Syntax Error,
Poke 咗216,0搞掂晒。

引用:
原帖由 starr 於 2019-1-13 02:05 AM 發表
不過你張圖應該係假既
佢冇改圖,不過加字啫!

我只知道台灣同香港某果報一樣,假新聞超多

香港人自己英文都係半桶水啦,係好過台灣人,但自己都要檢討啦,身為前英國殖民地,咁嘅水準,我啲日本同事嚟香港前,以為香港人英文接近native的,我聽到都覺得難為情,

香港人最叻就係笑人,之前連新加坡人英文都夠膽笑,新加坡人英文發音係怪,但港式英文發音都唔好得幾多,相反,新加坡人生活中用英文表達嘅機會多過香港人(計講同聽),大家鬥講一段野,用字文法嘅準確度,流𣈱度,新加坡人一定贏。

引用:
原帖由 959959 於 2019-1-13 07:32 AM 發表
人地大把哈佛、劍橋呀!
哈爾濱佛教、劍橋護老院

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]