• 瀏覽: 18,926
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 10:18 PM 發表

美國參加韓戰、越戰,侵略伊拉克、阿富汗,屠殺平民幾百萬,說好的選票制衡呢?殺外國人就是可以的,那希特拉殺的也是外國人呀(猶太人不被認為是德國人),笑死我了,至於中國的政治運動,其用意你看不到,另外有些過激是民間運動的特點,沒有什麼錯不錯的。 ...
制衡的目的,係制止領導人做壞事,

先講韓戰,起因係大陸聯同北韓侵略朝鮮半島,
(係聯合國開會定性左架!)
而阿富汗就係因包庇恐怖分子,
而打伊拉克更加係受伊拉克人歡迎,

以上都係好事,人民只會支持,又點會制衡?

至於越戰,咪正正就係因為人民反戰令美國要退出囉!

難道你想講三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計。希特拉發動二次大戰,死傷以千萬計!
都係好事?

引用:
原帖由 keke009 於 2019-1-12 12:14 PM 發表

好心啦, 仲係毛澤東時代咩, 老古董.
以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 12:32 AM 發表

其實你係咪冇嘢講啫 講真而家嘅共產黨 你成日講番五六十年前做錯事嘅共產黨 淨係諗住五六十年前嘅嘢你已經非常失敗 即係你都認同 最近呢二三十年嘅共產黨做得非常好 既然做得非常好 做乜要用制度呢制衡佢 就只會更相信佢 畀多啲權力佢 做得咁好 ...
以史為鑒,可知興替。

點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 07:57 PM 發表

以史為鑒,可知興替。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.... ...
嗎就係【民主】呢套【防盜系統】失效,未能防止俾賊爆格囉。
咁點解仲要用呢套系統呢?

不如直接D啦,
你地想說冇野制衡到【習帝】那嗎,
根本完全不是事實。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:13 AM 發表

你重問而家過得好,為什麼改變?
居安思危係點解?
重話自己有居安思危?又自打嘴巴!

叻的人就唔會搞到大陸一團糟?

「毛太祖澤東皇帝」搞三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計,
唔通佢係一隻蠢豬? ...
你肯定無你所講嘅人為因素,中華人民共和國就無飢荒?無其他事發生???天真!

引用:
原帖由 god 於 2019-1-12 08:21 PM 發表

你肯定無你所講嘅人為因素,中華人民共和國就無飢荒?無其他事發生???天真!
起碼少左一個重要原因。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-12 08:10 PM 發表

嗎就係【民主】呢套【防盜系統】失效,未能防止俾賊爆格囉。
咁點解仲要用呢套系統呢?

不如直接D啦,
你地想說冇野制衡到【習帝】那嗎,
根本完全不是事實。 ...
講就有!
光睇無限期連任同「太子下馬」呢兩件事,
令佢同當年袁世凱一樣,差一步就係皇帝.......

已經對可以對你講什麼「有措施」打響亮的一巴。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 07:57 PM 發表

以史為鑒,可知興替。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.... ...
你嘅諗法做乜嘢都做唔成 當領導人要發展嘅時候 任何嘅開端都會惹起爭議 若果好似你講咁多製肘 做乜都做唔成 你嘅心態適合庸官當道 乜都唔使做乜都唔使改 因為唔會有爭議 因為一旦有爭議嘅時候 其他人就會用制肘你嘅方法令到你寸步難行 令到你一時無色

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 08:46 PM 發表

講就有!
光睇無限期連任同「太子下馬」呢兩件事,
令佢同當年袁世凱一樣,差一步就係皇帝.......

已經對可以對你講什麼「有措施」打響亮的一巴。 ...
差一步。
即係唔係皇帝啦。
差一步?
即係點既一步呢?
可以是差之毫厘,
謬之千里架。

我夠可以話川普差一步就做左皇帝啦

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 09:19 PM 發表

一駕得油門而冇 迫力 (break) 嘅車你會唔會坐上去吖?
你都傻傻地 坐架車最緊要係睇揸車嗰個 一個冇牌嘅人揸車 比較全世界最穩陣嘅車去打 都係非常危險 咁當然架車都要有一定嘅安全措施 用返以上嘅例子 中國點會冇對領導人嘅制肘 如果習近平話傳位畀佢個女 你認為得唔得 民間嘅力量一樣可以 所以呢個唔係制度嘅問題 制度若果對領導人有製肘 好多人就會利用呢個制度 民間嘅力量就係最好 有官二代自以為是話自己爸爸係公安局副局長 結果佢爸爸乜嘢官都冇得做 自己仲要坐監 仲係瞓得比較重添

引用:
原帖由 Chavez_Nysm 於 2019-1-11 07:48 AM 發表
樓主有無納過稅?係咪攞緊綜援啫?
佢有狗糧!

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 09:16 PM 發表

你會否因爲聼到一次交通意外而永遠唔坐車?
會否因爲共產黨害死過幾千萬人而永遠唔返大陸?

而我可以話你知,我地人類並冇因爲選過 希特勒 而放棄民主制度, 反而係更加知道制衡嘅重要性,更加肯定民主制度嘅寶貴。 ...
有交通意外,當然不會不坐車,而係從車輛性能入手研究。

依家問題係甲車廠的車輛研發得到良好成績,點解要剎停,不再研發,要引入最近屢次發生意外的乙車廠的車輛呢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]