• 瀏覽: 3,940
  • 回覆: 59
+3
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 08:38 AM 發表
  按照兵法,十則圍之,五則攻之,倍則分之,美國在亞州軍力最多只有中國的一倍(不包括核武),五倍是肯定沒有的,所以美國唯一的手段是搞分裂,如策劃顏色革命等,動用軍事進攻是完全不夠的,所以中國只要防止顏色革命,美國就沒有招數了。 ...
比國力,美國可不是中國五倍啊。還有,萬里用兵,美國可以補給到的兵力是多少? 如果要計,是美國可以用於攻擊中國的軍力。

韓戰、越戰,美國和跟美狗的聯軍也要鍛羽而歸;打個阿富汗小國竟然拉鋸到現在;中東重衰到棚尾拉箱叫走人。美國的軍事力量的確算是第一,但舉之歷史事實,戰鬥力卻太不堪了。

只比軍力是沒意思,紙上談兵之嘛,還要看看美國歷來的戰鬥力才可評論。中國休兵多年,戰鬥力難以窺測,但美國的戰鬥力表現則是太窩囊廢。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-11 05:08 PM 發表

咁點解 由侵侵親自出馬放生中興?
由佢死左咪好?

10億就買起佢?
我都不了解! 特朗普滿足於這個條件 事實是中國的企業被美國捉到黃腳雞! 美國想全面阻止中國發展是事實

引用:
原帖由 高達綠色水管 於 2019-1-11 07:22 PM 發表

也不能低估
就是睇死美國無膽明刀明槍來打中國。空心菜叫台灣省同胞發白日夢有美國為台灣省參戰,渠自己就無發夢,一早準備好著草走路,空心菜都睇死美國佬。

可能認為是不需要趕盡殺絕 想重創一下中國企業 拿下懲罰金 剪下羊毛 把中國企業掌握在控制之內

引用:
原帖由 carfan2005 於 2019-1-11 07:48 PM 發表

我都不了解! 特朗普滿足於這個條件 事實是中國的企業被美國捉到黃腳雞! 美國想全面阻止中國發展是事實
中興係生係死美國冇人會關心
美國關心嘅係有冇錢賺
中興係買美國元件再買成品比其他國家
基本就係同美國打工
唔好睇少美國大企業對美國政府/兩院嘅影響力
斷人財路如殺人父母

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-11 08:27 PM 發表

中興係生係死美國冇人會關心
美國關心嘅係有冇錢賺
中興係買美國元件再買成品比其他國家
基本就係同美國打工
唔好睇少美國大企業對美國政府/兩院嘅影響力
斷人財路如殺人父母 ...
啊 原來是咁 多謝詣教 講不定美國企業先是美國的主人

二戰前美軍得10幾萬兵力。
開戰時候兵力去到1000萬。

唔好忘記而家係和平時代,美國戰爭潛力完全未投入軍事用途。

以舊時生產力,美國打仗時候年產3萬坦克 ,日產過百架飛機,就算今日武器複雜難生產左,減到得1/10 生產力,一樣係恐怖。

引用:
原帖由 kenobi 於 2019-1-11 09:24 AM 發表

日、韓、台、東盟被代言了?
防守亞洲?那日本自衛隊是PLA友軍了?
南斯拉夫  單野你出世未?  未架上網搵下 俄佬出動黑海海軍 一樣照打!  有咩令美國吾敢出手?

引用:
原帖由 Visita 於 2019-1-11 07:18 PM 發表

對! 印第安人的被美國白人滅族,伊拉克、利比亞、敘利亞的被美國入侵,夠殘酷嗎? 韓戰、越戰,要不是奮力抵抗美國,下場還不是中東一樣?

戰爭是殘酷,不戰的下場更慘,放下武器求和是自殺。既然例子不勝枚舉,為什麼還會有國人主張向敵人乞和求饒? 族大有乞兒,中國十幾億人口,怎也會有些少漢奸賣國賊。 ...
果d 一冇腦  二   出賣尊嚴揾笨柒 其本上衰過妓女

引用:
原帖由 Visita 於 2019-1-11 07:50 PM 發表

就是睇死美國無膽明刀明槍來打中國。空心菜叫台灣省同胞發白日夢有美國為台灣省參戰,渠自己就無發夢,一早準備好著草走路,空心菜都睇死美國佬。 ...
空心菜  軍演是如何坐雲炮車着草   盲架部知佢諗緊咩

引用:
原帖由 Visita 於 2019-1-11 07:50 PM 發表

就是睇死美國無膽明刀明槍來打中國。空心菜叫台灣省同胞發白日夢有美國為台灣省參戰,渠自己就無發夢,一早準備好著草走路,空心菜都睇死美國佬。 ...
為咗撐大陸咩都夾硬嚟, 咩美國佬夠膽打大陸? 夠膽射導彈咩? 連越戰擊戰都打唔贏都講得出, 睇咗歷史先回應啦, 咁只會覺得你低智咋

引用:
原帖由 wai177 於 2019-1-11 09:45 PM 發表
二戰前美軍得10幾萬兵力。
開戰時候兵力去到1000萬。

唔好忘記而家係和平時代,美國戰爭潛力完全未投入軍事用途。

以舊時生產力,美國打仗時候年產3萬坦克 ,日產過百架飛機,就算今日武器複雜難生產左,減到得1/10 生產力,一樣係恐怖。 ...
近年美國以反恐戰為主   對於大決戰   美國經驗不多   聯合戰爭  更小  中東戰埸 美國以立體 監  控取勝 陸軍更是一面倒  !

現時中國  以有北斗系統    吾係盲架   任你亂來  Gps  對北斗   及俄  歐碟簡 對決

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-11 03:33 PM 發表

你連字都唔睇就覆人,咪文盲兼戇居囉,人地咪有寫5倍囉
你仲出帖咪即時被人秒殺咯, 條友仲跟你講添, 醜唔醜架?? 撐大你隻眼睇清楚啦:
"按照兵法,十則圍之,五則攻之,倍則分之,美國在亞州軍力最多只有中國的一倍(不包括核武),五倍是肯定沒有的,所以美國唯一的手段是搞分裂,如策劃顏色革命等,動用軍事進攻是完全不夠的,所以中國只要防止顏色革命,美國就沒有招數了。

村普上任  回攻亞洲 以北韓開刀 喊打喊殺  最後了無音訊  除之引發中印邊景問題   最終和平解決    現時  打台毒牌 引發中國內戰!   美國目標好清晰   我打不過你只好揾人搞你!    美軍戰力 只蝦下小朋友     全球最有價值地區佢都打過 只剩亞洲搞不起     現代板越戰!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]