• 瀏覽: 6,643
  • 回覆: 62
好事喎!造福世人。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-1-11 05:38 PM 發表
以後醫生痾緊屎都可以同人做手術了. 
咁就引申一個問題,機器可以徹底 清毒,醫生同病人冇直接接觸,病人感染風險真係少咗。

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2019-1-11 12:19 PM 發表

幫牛什佬切牛什可能得。

c hing 咁樣都比你知道
利 害了我的國

好彩係動物實驗....

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:44 PM 發表

你屋企無論用咩上網,你lag一下機無妨,但你在手術台,lag一下機是會死人的。
最多咪切多咗啲.......

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-11 05:36 PM 發表

冇人話冇lag喎, 而5G的網路延遲時間可以大大降低到少於1毫秒, 日後技術成熟, 相信會更進一步, 醫生對手的觸感係好重要, 但有時在緊急的情況, 醫生和病人分隔在兩地, 病人又急需醫生替他/她進行手術, 這遠程手術咪可以進行囉, 有多一個選擇不好 ? ...
5G是不會做手術的,5G只是資料傳送部份咋。你要做手術,要的是一對人手,或一副十分精巧的醫療機械設備,明顯依副設備會好貴。所謂的1毫秒,是建基於冇lag機下。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-1-11 05:07 PM 發表

一般當然用有線方式連線.

佢特登用5G 作實踐只係話比人知, 佢地5G 技術可靠度可以入手術室.

正如為賣藥而表演心口碎大石.
其實一般遠程手術不使用光繾網絡主要係因為有被切斷風險。香港可能比較有規範,所以發生意外被切斷光繾機會比較低,但係係幅員大嘅國家電訊商每天因為光繾被意外(一般是建築施工)無意切斷而做成抖動係非頻繁。雖然新技術,譬如ASON可以禰補減低影響,但是對於人命關天嘅手術相信冇人願意冒呢個風險。5G低延時和抗干擾能力反而令到無線比有線更可靠。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 07:13 PM 發表

5G是不會做手術的,5G只是資料傳送部份咋。你要做手術,要的是一對人手,或一副十分精巧的醫療機械設備,明顯依副設備會好貴。所謂的1毫秒,是建基於冇lag機下。 ...
人哋已實實在在做了測試而又成功, 這證明可行, 踏出第一步, 日後才有更進一步的技術發展.  你為拗而拗, 未做已話這唔得那唔得, 世界會有新技術 ?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-11 04:44 PM 發表

你屋企無論用咩上網,你lag一下機無妨,但你在手術台,lag一下機是會死人的。
佢依家就係展示俾你睇,就算日常使用,延誤值細到就算做手術都無問題

華為5G……勁!

引用:
原帖由 toto12345 於 2019-1-11 08:08 PM 發表

佢依家就係展示俾你睇,就算日常使用,延誤值細到就算做手術都無問題
只有一堆文字就咁快ALL IN

中國都未有5G網路,請教點用5G呢?

引用:
原帖由 small_wah 於 2019-1-11 04:25 PM 發表
因住美國又話中國偷我未發明的技術
簡直係精句 , 美國一向霸道 。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]