• 瀏覽: 12,167
  • 回覆: 137
+2
瑞士生活指數高就最難頂,所以無乜人敢消費,法例又規定工作加班要OT公司當然唔會叫你OT啦,整個地區經濟增長都慢人又懶散政府福利又多,總會步希臘,意大利後塵,遲早破產

悶到扑街

記得取消中國香港身份証.......一路好走

知足常樂就無法進步

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-10 04:27 PM 發表
港女愛洋腸
港男消費不起鬼妹

我曾居住瑞士數年是港男一名,一定要和本地人結婚才可以居住,香港人是中國人關係,要移民必須居留超過十年,美國人移民瑞士是3-5年就可以。德區係歧視中國人。
而且,法例上不準有唐人街。
法區一般係5年左右可以移民瑞士。

瑞士係樂土

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-10 04:46 PM 發表
交幾多%稅先
人地交完30-40%稅後仍然冇壓力,你得唔得先

引用:
原帖由 kavid0 於 2019-1-11 08:17 AM 發表

這是常識吧
港男冇優勢

任務繁殖

引用:
原帖由 Western_Sausage 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

人地交完30-40%稅後仍然冇壓力,你得唔得先
佢up冇置業壓力jar wor

引用:
原帖由 Porkypig1234 於 2019-1-10 05:31 PM 發表
喺兩間瑞士背景嘅銀行工作好多年。其中有 18 個月住蘇黎世。其餘時侯每年最少去一次瑞士。直屬上司係瑞士人。工作上自己所屬團隊有七成係瑞士人。我對瑞士同瑞士人嘅印象同文中嗰位小姐好唔同...

蘇黎世生活絕對唔平,甚至可以話貴。搞到人人都好緊張搵錢。唔明點解報導入面位小姐話瑞士人冇買樓壓力。我認識喺當地嘅無論係本地人或者 expats,個個都好注重置業同投資...  另外,瑞士人沉迷股 ...
你係 Zurich 啊大哥,金溶之都,人地係 Basel 又點同

引用:
原帖由 Western_Sausage 於 2019-1-11 08:34 AM 發表

港男消費不起鬼妹
馬交仲可以千幾蚊一劑

有錢,邊度都係樂土
冇錢,邊度都係地獄
差別在於所在之處有冇機會俾人向上行

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-1-10 04:34 PM 發表

知足常樂,咁係香港時就係唔知足才移民到外國,到了外國發現沒能再向上就只能面對現實“知足”!
當然!係香港個個翻工都衝衝衝,你想鬆都難!
香港好難做得到知足,外界都會推動你向前衝!
外國大食懶多,企起條街望一日都無人屌你,香港企係度2秒,後面啲人bear到你驚