• 瀏覽: 18,866
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:23 AM 發表

以前錯誤無得改,但應該有措施去預防錯誤再次發生。

我之前都講左:
正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

你而家講西方點唔好,咪正正就係見人地裝門鎖導致出入唔方便,所以就唔裝門鎖。

最後,唔該唔好再將啲無關係的事夾硬扯上關係好不好?
正如有本事的人治國,唔代表大家就會生活得好,
大陸有「毛太祖澤東皇帝」,西方有希特拉,佢地都 ...
Y咩就係賊囉!日防夜防,家賊難防!吃中華民族奶,長大了幫外人傷害養你的國人!豬狗都不如!講咩都係吠!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:35 AM 發表

都未有適當接班人 自己嘅能力未衰退 咁做對國家係好事 始終對手係美國 唔能夠做咗一半 搵個冇能力決定嘅人嚟咗 至於太子下馬 你唔係咁天真呀 全世界都有權力鬥爭 人民只能夠睇佢做得好唔好 係唔可以參與其中 咁簡單嘅嘢你都攞嚟講 西方邊度冇權力鬥爭 ...
之前咪講左:

唔該唔好再將啲無關係的事夾硬扯上關係好不好?
大陸有「毛太祖澤東皇帝」,西方有希特拉,佢地都唔係蠢豬!
想要由有能力的人帶領,第一件事就係要有足夠的制衡,
否則為害隨時更大!

而且你係為生活好,定鬥贏美國?
兩者無關係架喎!
而且隨時係魚與熊掌不可兼得。
蘇聯曾經係一段時間內鬥贏美國,結果生活差到爆,
加拿大完全無鬥贏美國,但生活唔錯!

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-1-11 01:38 AM 發表

你咩就係賊囉!日防夜防,家賊難防!吃中華民族奶,長大了幫外人傷害養你的國人!豬狗都不如!講咩都係吠!
要求防賊,就係幫外人?

那一門子的邏輯?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:40 AM 發表

之前咪講左:

唔該唔好再將啲無關係的事夾硬扯上關係好不好?
大陸有「毛太祖澤東皇帝」,西方有希特拉,佢地都唔係蠢豬!
想要由有能力的人帶領,第一件事就係要有足夠的制衡,
否則為害隨時更大!

而且你係為生活好,定鬥贏美國?
兩者無關係架喎!
而且隨時係魚與熊掌不可兼得。
蘇聯曾經係一段時間內鬥贏美國,結果生活差到爆,
加拿大完全無鬥贏美國,但生活唔 ...
講嚟講去你根本入唔到題 成日就話要制衡 我都同你講只有做得好唔好 做得好嘢為乜要製衡佢 做得唔好嘅 好似台灣獨立唔打佢咁  都有機會落台 係你自己諗佢做乜都得啫 習近平通話傳位畀佢個女都得咩 你唔好咁天真啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:45 AM 發表

講嚟講去你根本入唔到題 成日就話要制衡 我都同你講只有做得好唔好 做得好嘢為乜要製衡佢 做得唔好嘅 好似台灣獨立唔打佢咁  都有機會落台 係你自己諗佢做乜都得啫 習近平通話傳位畀佢個女都得咩 你唔好咁天真啦 ...
因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講!

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-11 12:04 AM 發表

呢嗰推理,任何國家,政黨皆適用!
呢個唔係推理, 係歪理, "地球上任何一個社會 都必須要有年輕人納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人" 係一句, 根本無可能有推論或結論.

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
共產主義是因為資本主義而出現
自古以來就是無共產國家呢樣嘢
點解近代至有?
自古以來就是只有皇權
幾時有共產?

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-1-11 02:51 AM 發表

共產主義是因為資本主義而出現
自古以來就是無共產國家呢樣嘢
點解近代至有?
自古以來就是只有皇權
幾時有共產?
儒家的大同就是共產主義!

共產黨是毒瘤,假共產黨更毒

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:53 AM 發表

因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講! ...
制衡你個屁呀?

希特拉是民選上台的,他帶領德國發動戰爭是選民應該承擔的責任,活該戰敗。

毛澤東是建國的原創者,自己同黨團隊管治國家是天經地義的事,三反五反,大躍進、文革等等是治國手段,比起美國南北戰爭,屠殺過千萬印地安人是小兒科的事件,文革是好事清除了舊各派勢力,另外你算什麼?你有何權力評價治國的好壞?笑死我了。

中共現在是原創團隊治理國家,歐美實行經理人(民選),我看就這麼一點區別,至於誰治理的好,誰發展快誰管的好。
  最後人民只是看客,從來就沒有治國的權力,除非受建國者的委託(象華盛頓那樣的白癡)。

至於自己團隊治國,還是委託他人,都是合理的,你覺得老共管的不好,就去推翻他呀?少在這裡胡說八道。

,,,,,,,,

CB1668_2:
什麼屁的制衡?沒人不讓你推翻中共,只是你沒有那個能力吧,你那麼弱雞,怨個屁呀?搞笑。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
白痴言論,版主請回收!

樓主有無納過稅?係咪攞緊綜援啫?

全世界有人便有貪, 無分制度, 共產黨貪得來有功課交,權力集中好辦事, 在建設期事半功倍。           一個兩制,香港活在共產黨地方, 又可小九共產黨。。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]