• 瀏覽: 7,921
  • 回覆: 73
登月大電影

美國太空總署係有澄清過個d質疑。
網上都有得睇番。

認為登月無益於民生 ,美國人就無再登月喇。

.

引用:
原帖由 wai177 於 2019-1-8 06:08 PM 發表
美國太空總署係有澄清過個d質疑。
網上都有得睇番。

認為登月無益於民生 ,美國人就無再登月喇。
一次登月要花好多錢的,同埋太空競賽基本上已完勝蘇聯,六次登月後九成九之前設下參任務已完成,所以 NASA 情願把資金用在其他科研上,例如金星和火星探測、外太陽系探測 (即是旅行者 1 和 2 等),近地就有太空實驗室計畫;而 NASA 重點是把目光回到地球上,用阿波羅計劃所研究出來的東西和技術,用來監控地球資源狀況、天氣預警等,南極洲臭氧穿了個孔促成令全球第一次保護地球運動 - 全球禁用氯氟烴這事件,就是 NASA 的成果。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-9 09:53 AM 發表

一次登月要花好多錢的,同埋太空競賽基本上已完勝蘇聯,六次登月後九成九之前設下參任務已完成,所以 NASA 情願把資金用在其他科研上,例如金星和火星探測、外太陽系探測 (即是旅行者 1 和 2 等),近地就有太空實驗室計畫;而 NASA 重點是把目光回到地球上,用阿波羅計劃所研究出來的東西和技術,用來監控地球資源狀況、天氣預警等,南極洲臭氧穿了個孔促成令全球第一次保護地球運動 - 全球禁用氯 ...
正解。
今時今日美國完全有能力登月。

以前目標淨係要射上月球 插支美國旗,出月球行幾步,攞d 月球樣本番地球威威,做下d實驗就係咁簡單,今時今日咁樣做有乜益處?

個d月球樣本 仲送左比好多國家,從來都無人攞個樣本出黎話係假(一驗就知)。
仲有蘇聯望住你,如何令蘇聯同美國一齊講呢個大話,比美國威?

美國人已經覺得登月無益於自己。
利害了我的國,山區仲有好多小朋友窮困無書讀,仲有好多低收入農民。 到底登陸月球重要d,定人民生活重要d

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-1-5 10:44 AM 發表

幾十年前黑白電視機,呢家同你講話緊唔到番出嚟你信唔信
同而家有人話出唔番「開卷式」錄音帶一樣!
問過錄音帶廠,佢地嘅回覆係,幾十年前做到嘅野,而家點可能做唔到,只要夠額,可以開番條生產線同你造㗎。
無錢/唔肯俾錢,就一定做唔到!

引用:
原帖由 wai177 於 2019-1-9 12:29 PM 發表

正解。
今時今日美國完全有能力登月。

以前目標淨係要射上月球 插支美國旗,出月球行幾步,攞d 月球樣本番地球威威,做下d實驗就係咁簡單,今時今日咁樣做有乜益處?

個d月球樣本 仲送左比好多國家,從來都無人攞個樣本出黎話係假(一驗就知)。
仲有蘇聯望住你,如何令蘇聯同美國一齊講呢個大話,比美國威?

美國人已經覺得登月無益於自己。
利害了我的國,山區仲有好多小朋友窮困無 ...
D石頭可以點分真假,真係一驗就知?
不過,大英BBC話唔好彩證明左有件假嘅:
Fake Dutch 'moon rock' revealedA treasured piece at the Dutch national museum - a supposed moon rock from the first manned lunar landing - is nothing more than petrified wood, curators say.
US officials said they had no explanation for the Dutch discovery.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8226075.stm

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-1-11 07:32 PM 發表

Fake Dutch 'moon rock' revealedA treasured piece at the Dutch national museum - a supposed moon rock from the first manned lunar landing - is nothing mor ...
你連發生咩事都唔知,仲拎荷蘭月球石係假嘢出嚟講。
**一開始已是有好多疑團,30年來後人有冇調包?
**官方送出各國月球石係好細少,並不會好似荷蘭咁大

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-1-11 07:32 PM 發表

Fake Dutch 'moon rock' revealedA treasured piece at the Dutch national museum - a supposed moon rock from the first manned lunar landing - is nothing mor ...
咁唔知送比中國個d 月球樣本係唔係假?
可以証明到假,就唔可以証明到真?都幾奇怪

大可以攞番美國送比中國個d 樣本,搵方法証明佢係假。

幾百份樣本送比人研究,其中一份係堅野,係唔係証明左有登過月?

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-7 11:07 AM 發表

樓主那種係美都反、又選擇性失明,你貼呢 D 真係可惡到極點!!!! 肯定歐陽志遠,我們的探月工程總設計師和美國 NASA 串通啦!
因為兩個都做假

本論壇有好多網友質疑美國佬登月係騙局,並提出以下質疑:
*早前嫦娥拍攝月面照顏色與阿波羅不同(但嫦娥四號拍攝月面顏色又同阿波羅一樣呈灰色喎,唔通又係造假?)
*多年嚟仲拎出嚟質疑為何月球上影不到冇星星(唔想再講點解啦)
*阿波羅返回地球大氣層時咁高溫為何仍可以用降落傘?(咁都問得出)
*阿波羅太空人回地球後點解咁低調不發聲唔接受訪問?(又係咁都問得出)

最好笑有網友話當年並冇派人登月,只係用遙控機械人提取月球石並返回地球,而月球上影到嘅痕跡亦都係派遙控車係月面行出痕跡,登月架生同儀器係用太空船放落去。睇以上咁大陣象又遙控又放儀器又搵部車行來行去仲拎嘢回地球,單係複雜程度同載人登月差唔多

引用:
原帖由 T2. 於 2019-1-5 16:10 發表
中國的探測器成功着陸月球背面整個過程在中國某影棚進行是常識吧
幻想是最美好的
別讓他停
所以別跟人說你的幻想
不然你的幻想會破滅的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]