• 瀏覽: 32,566
  • 回覆: 290
+15
引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-11 12:20 AM 發表

其他嘢我唔講住,香討好似冇乜人知:

1. 蘋果嘅5G數據機IC(大陸叫集成基帶,或者簡稱基帶)係同第三方買,傳聞中蘋果自己嘅數據機IC,起碼後年先有機會見到。
2. 美國高通Snapdragon X50係全世界第一款5G數據機IC。
3. 美國自己除咗高通,仲有intel有出同類產品,大陸嘅展訊佢都有份㗎。
4. 第一家推出符合3GPP Release 15預商用標準嘅廠家係韓 ...
呢位師兄有follow. 唔知幾時可以真正批量測試,到時先清楚狀況。而家,隔塊玻璃都可能收唔到5G,呢D一般人未必知道

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-1-11 12:17 AM 發表
呢個比較唔正確,AT&T叫5G,只係marketing, 真正係4.5G。

就算比較,要搞清楚參數和環境是否一樣

唔識就嚇死人,識就笑死人。
你只係講喏一半,係5GE嘅E字嚟取巧,但對手機有一定認識都知佢fake鳩你。
但可惜華為自己都其身不正,剩係AUTUTU都點過名話華為跑分造假喇。

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-10 11:54 PM 發表

依篇文我喏喏先有興趣研究,點知啲內文睇到一半,已經睇到好撚有問題,search返結果,基本又係得啲大陸媒體開動國家機器不停轉載😂

1. 典型嘅雙重標準計法,兩者測試場景唔同,篇文已經寫到明,但居然冇人覺得有問題,都算!
2. 華為用乜頻率,唔提!人哋用乜波段,冇講!
3. 華為基地台距離test point幾遠?唔知!人地基站距離測試點又幾遠?冇提!
4. 測試方法係定點定係 ...
多謝CHing資料, 日本既5G科技實在係太勁喇.

引用:
原帖由 麻鳩煩 於 2019-1-10 10:03 PM 發表
幾多g有乜用。部手機支援唔到
你用佢睇片下載貴到hi
當年2G轉3G都有人講過

引用:
原帖由 ukscam2017 於 2019-1-10 10:16 PM 發表
1⃣️中國5G快速網絡
2⃣️月球背面著陸
3⃣️高鐵

以上若全部成功,便是美國進入步向滅亡的時候,所以美國只有打壓、攪亂、開戰、破壞、使用各種卑鄙行動⋯⋯!

美國只能有這些下流行動可做! ...
美國仲有一招

就係自殺

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 21:59 發表

吾通而家用緊3G的人死晒?天才!
唔該你試下將手機設置成 2G / 3G 去用香討 App ,跟住問下自己,係咪可以接受到呢個效果。

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-11 12:34 AM 發表

你只係講喏一半,係5GE嘅E字嚟取巧,但對手機有一定認識都知佢fake鳩你。
但可惜華為自己都其身不正,剩係AUTUTU都點過名話華為跑分造假喇。
正確來說,唔係5GE,係5G evolution,只係marketing term

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 12:35 AM 發表
華為跑分做假,全世界臭晒,以後去邊都唔洗行
其實對返呢幾個標題(都是一月份既新聞), 就知佢跑分有幾真.

全球5G速度比拼:韓國用華為設備達到1Gbps 是美國的5倍
印度拒絕華為沒多久就反悔,現在邀請幫其測試5G網速,比美快15倍
華為公佈5G測速結果:日本比美國快21倍

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-1-10 09:44 PM 發表
傑青緊記唔好用,依家都要快快轉晒用數碼窿至得,否則,又係華為嘅系統,會被監控㗎!
中伏! 今年2月約滿,2個月前隔2日就打嚟追殺續約,1個月前剛簽兩年4G新約,就算可改5G,相信又會慢其他用華為電訊商好多。

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:54 PM 發表

以前無手提電話,無智能手機時一樣可辦奧運會
用番而家4G , 4.5G技術辦奧運會吾得咩?
電話都唔使用,放信鴿通訊咪得囉

低調D,眼紅症又出現.

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-10 11:21 PM 發表

如果你只單單認為5G用在手機, 當然可以不用.
第一, 日本能在東京奧運時用上5G網絡, 全球其中一個較先用的國家, 跟辦奧運同一作用, 展示國力, 第二, 奧運後5G應用也非常廣泛, 例如金融, 醫療, 物流等行業, 更可以大力發展無人駕駛的交通工具等等 ...
方型既步操大陣大家都見過,千百人一橫一直交錯穿過互不干擾.....

你電子導航話用晌交通上可以解決幾多塞車/意外問題呢.....

最重要係,以後唔使考牌,買部車坐上去就得

5G外國想用做手機電影院,無人或自動駕駛導航,5G更加制造出即時零遲緩狀態,四萬足球粉絲可以用四萬部電話同時現場收看足球比賽,醫生在家為病人做手術。

5眼聯盟你哋咪唔好用華為, 好好坐等又貴又冇"安全風險"嘅美式5G囉....不過可能要等多兩年喎......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]