• 瀏覽: 11,669
  • 回覆: 122
+8
引用:
原帖由 我有私家車 於 2019-1-7 23:37 發表

你所講和我所問旣好似冇乜關係
如果有關係你又講錯咗,如果你啱,
你點解析又要等到2030年先再上?
60年代話上就上,垂直上落技術未成功話上就上,
垂直上落有地心吸力和冇地心吸力旣控制推力大小
旣技術真係需要純熟技術來運用架,唔係大推力就得架,
你估老漢推車話推就推咩。
造f35a之前美國仲未有垂直上落技術,雖然戰機和太空艙
外形不同,但落前旣一系動作分別不大,居然唔使上月 ...
怪美國政府咯,不斷 cut 水,“下一代” SLS 整廿年重未升空

時間上實用化 VTOL 最先係直升機、太空船、最後先係飛機,而在 F-35B 之前美國已靠 AV-8 掌握噴射 VTOL 技術

大氣內同真空 VTOL 條件好唔同,太空船唔使流綫設計但係無大氣可利用,阿波羅要前後反轉由 1Km/s 減到 0 垂降,最後以儀器輔助着陸

好在太空船有三個人加部電腦,戰機得一個機師兼顧大氣飛行、VTOL 轉換姿態,AV-8 機師形容要三隻手操作,改進到 F-35B 自動化飛控先可以減輕負擔

火星又唔同講法,唔似地球大氣濃密、月球幾乎真空,NASA 要結合逆噴+ 降傘+ 防撞氣球部署無人車

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-7 12:32 AM 發表

70 年代美國大學報告指 NASA 每投資一蚊有 2.1 蚊回報

不過政客同無知嘅人認爲倒錢落海
問題係回報期太長
有收穫嘅會係下一任
自己就隨時呢度洗大左加速下一任上台

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-8 22:32 發表

問題係回報期太長
有收穫嘅會係下一任
自己就隨時呢度洗大左加速下一任上台
清晰目標、周詳計劃、健康預算都缺一不可

但係美國根本無 Plan B,越戰令政府失去威信,社會對 NASA 支持已大不如前,挑戰者號事故後更令預算跌到最低

因爲惡劣政治操作,NASA 只有少少起始預算,跟住不斷向國會追加預算,承包商同地方州就袋曬錢

引用:
原帖由 機龍 於 8-1-2019 21:10 發表

怪美國政府咯,不斷 cut 水,“下一代” SLS 整廿年重未升空

時間上實用化 VTOL 最先係直升機、太空船、最後先係飛機,而在 F-35B 之前美國已靠 AV-8 掌握噴射 VTOL 技術

大氣內同真空 VTOL 條件好唔同,太空船唔使流綫設計但係無大氣可利用,阿波羅要前後反轉由 1Km/s 減到 0 垂降,最後以儀器輔助着陸
...
有好多人相信,也有很多人唔相信,
不管相信與否,都要解析到疑問。
你看資料,別人不看嗎?
你只相信美國,這版以上那麽多疑問,
你能解答多少呢。
單是我簡單的疑問,你就無法解答。
一,上月說上就上,不用測試,在毫無驚驗、
毫無任何數據下上月說上就上,有可能嗎?
二,單是f35b垂直升降技術都不知試了多少次,
不會是真空狀態下不用試吧?

三,60年代是甚麽飛機?垂直升降技術?
仲要上月球?
四,三個上月人,最幽默最健談、最有開朗性格的是
龐思朗,他三人回球後,同時沉默寡言、少應酬、少
接受訪問,就連親朋好友都避談上月的事,可以說性格
360度轉變,龐思朗死了,人們還奇怪以上的事,我很想
知道你的看法。

問你自已產生的疑問:
逆噴是不是反推力?

<好在太空船有三個人加部電腦>
太空艙大嗎?60年代電腦大嗎?
再加三個人一架太空車,其他的不說了,
那麽,太空艙降與升它載的原料夠用嗎?
如果不夠用,你這句話應該這樣說比較好:
<好在太空船只有一個人加部電腦>

關於美國垂直升降技術來源我不寫了,夜了,
給個提示吧,整套垂直升降技術與賣f35b給
英國有關。

好簡單問,以當年技術阿波羅計劃唔駛10年上到月球,每幾個月又可以上一次,大大話話都有6,7次。當年盲摸摸都可以咁快手,家陣有齊數據,科技先進左,成本又細左,點解仲要等11年先上到?

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-1-9 03:42 PM 發表
好簡單問,以當年技術阿波羅計劃唔駛10年上到月球,每幾個月又可以上一次,大大話話都有6,7次。當年盲摸摸都可以咁快手,家陣有齊數據,科技先進左,成本又細左,點解仲要等11年先上到? ...
"盲摸摸"係你研究了幾耐的結論?定係又係連阿波羅計劃做咩都未知就用你這種主觀論點判定佢 "做唔到"?

引用:
原帖由 我有私家車 於 2019-1-9 01:38 AM 發表

你看資料,別人不看嗎?
你能解答多少呢。

三,60年代是甚麽飛機?垂直升降 ...
你提出的大部份問題其實網上大把答案,好明顯你又係那種連相關技術都未知的人,就走去用主觀觀點去判定登月造假那種人。

月球大氣環境和重力基本上在登月前已知,只要用計算就知反向力和推力要幾多,唔駛下下真係要到月面試先叫得。更何況阿波羅 11 號其實就係試驗,NASA 都話 11 號任務成功率都係 50% 而已。

引用:
原帖由 我有私家車 於 2019-1-9 01:38 AM 發表

你看資料,別人不看嗎?
你能解答多少呢。

三,60年代是甚麽飛機?垂直升降 ...
簡單答答你:
1~3) 整個計劃由1961年開始~1972年, 足足11年, 掌握數據訓練何其多
  • 徘徊者號探測器計劃(1961—1965年):共發射9個探測器,在不同的月球軌道上拍攝月球表面狀況的照片1.8萬張,以了解飛船在月面着陸的可能性。但探測器曾多次發射失敗。
  • 勘測者號探測器計劃(1966—1968年):共發射5個自動探測器在月球表面軟着陸,通過電視發回8.6萬張月面照片,並探測了月球土壤的理化特性數據。
  • 月球軌道環行器計劃(1966—1967年):共發射3個繞月飛行的探測器,對40多個預選着陸區拍攝高分辨率照片,獲得 1000多張小比例尺高清晰度的月面照片,據此選出約10個預計的登月點。
  • 雙子星座號飛船計劃(1965—1966年):先後發射10艘各載2名宇航員的飛船,進行醫學—生物學研究和操縱飛船機動飛行、對接和進行艙外活動的訓練

4) 所有太空人都簽訂合約及宣誓, 有關細節未經官方批准不能公開及受訪, 你唔信試下去私下訪問楊利偉睇下佢肯唔肯?

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-1-9 04:16 PM 發表

"盲摸摸"係你研究了幾耐的結論?定係又係連阿波羅計劃做咩都未知就用你這種主觀論點判定佢 "做唔到"?
唔好轉移重點,當年技術同資料同今日比少得可憐,由無到有都不用10年。重點係點解今日科技材料先進咁多,又有咁豐富經驗數據,都仲要搞11年。以前幾個月可以做到,今日要花咁多時間?

登陸月球一定有,但唔係載人,只是遙控車,難度細好多。

引用:
原帖由 singsingcat 於 9-1-2019 18:28 發表

唔好轉移重點,當年技術同資料同今日比少得可憐,由無到有都不用10年。重點係點解今日科技材料先進咁多,又有咁豐富經驗數據,都仲要搞11年。以前幾個月可以做到,今日要花咁多時間?

登陸月球一定有,但唔係載人,只是遙控車,難度細好多。 ...
他倆所講旣都係鬥嘴式,不要理會他們。
我正等我老友回覆,這裡不要做成洗版。

引用:
原帖由 我有私家車 於 2019-1-9 01:38 發表

你能解答多少呢。
相似問題會集中回答

響地面 NASA 以登月研究載具 LLRV 收集動力數據,而月面環境經一系列先鋒號、游騎兵繞月探測器收集測量同相片資料,再從月面赤道列出候選登陸點

LLRV 用一部渦噴抵消 5/6 重量俾太空人訓練手感,中央噴嘴對 CG 施加向量控制,操縱起離似直升機

話無測試、無經驗、無數據係唔正確

引用:
四,三個上月人,最幽默最健談、最有開朗性格的是
龐思朗,他三人回球後,同時沉默寡言、少應酬、少
接受訪問,就連親朋好友都避談上月的事,可以說性格
360度轉變,龐思朗死了,人們還奇怪以上的事,我很想
知道你的看法。
點證明有因果關係?

心理分析都唔係小弟領域
引用:
<好在太空船有三個人加部電腦>
太空艙大嗎?60年代電腦大嗎?
60 年代已經有第一代 IC 數位電腦,阿波羅導航電腦 AGC 係其中一種,尺寸 2尺* 1尺* 6.5寸、重70 磅,行 16-bit 字元、2k 磁芯 RAM、36k 磁索 ROM

MIT 為 AGC 寫好編碼再用銅綫手工造出磁索 ROM 卡片,因爲上到太空唔可能関機維修,如果測試有 bug 就要重造,達到 0 出錯先會裝上電腦

AGC 設計成遇到當機唔會強制 reboot,優先處理重要工作、推遲次要工作,以確保功能無中斷

AGC 重有另外用途,就係 F-8 FBW 飛行試驗電腦(綠色部分),成爲 70 年代飛機 FBW 基礎

引用:
再加三個人一架太空車,其他的不說了,
那麽,太空艙降與升它載的原料夠用嗎?
土星五 TLI 運力 48.6t,阿波羅飛船包含指揮服務艙 30.1t、登月艙 15t 發射質量,,三個人連太空衣 600Kg、月球車質量 210Kg 只佔好少部份

指揮服務艙攜帶 18.4t 燃料,比沖 312s

登月艙分為兩級,上升級主要燃料 2.35t、比沖 311s、DeltaV 2.2m/s,下降級燃料 8.2t、比沖 311s、DeltaV 2.5Km/s

月球平均軌道速率只有 1Km/s,加上登月艙重量減到 1/6 提升推重比,由月面直接 SSTO 完全不成問題

睇黎荷里活要有大製作了😂

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-8 10:55 PM 發表

清晰目標、周詳計劃、健康預算都缺一不可

但係美國根本無 Plan B,越戰令政府失去威信,社會對 NASA 支持已大不如前,挑戰者號事故後更令預算跌到最低

因爲惡劣政治操作,NASA 只有少少起始預算,跟住不斷向國會追加預算,承包商同地方州就袋曬錢 ...
呢個真係死症

好可惜當年老美咁多咁好既人才

引用:
原帖由 bluebluecom777 於 2018-12-16 05:42 PM 發表
探月,探火星只滿足地球人的好奇心,暫見不到有何用
探月探火其實就是找個目標驗證一下耗費巨資發展出來的太空科技。若是相關科技應用到戰場上那就是絕對的優勢。

引用:
原帖由 機龍 於 10-1-2019 06:40 發表

相似問題會集中回答

響地面 NASA 以登月研究載具 LLRV 收集動力數據,而月面環境經一系列先鋒號、游騎兵繞月探測器收集測量同相片資料,再從月面赤道列出候選登陸點

LLRV 用一部渦噴抵消 5/6 重量俾太空人訓練手感,中央噴嘴對 CG 施加向量控制,操縱起離似直升機

話無測試、無經驗、無數據係唔正確

https://upload.wikimedia.org/w ...
上篇你寫的<時間上實用化 VTOL 最先係直升機、太空船、最後先係飛機,而在 F-35B
之前美國已靠 AV-8 A掌握噴射 VTOL 技術>
我沒有回應,因已告訴你,你看的資料,別人也會看。
這次你又刪改資料 <LLRV 用一部渦噴抵消 5/6 重量俾太空人訓練手感,中央噴嘴對 CG
施加向量控制,操縱起離似直升機> /<話無測試、無經驗、無數據係唔正確>

<直升機、太空船、最後先係飛機>
這個過程,何來有大空船?
你連日子都不曾推算,美國得到AV-8A是1971年之後的事,
登月是什麽年份?登月之前的研制又是什麽年份,那是英國成功
研制鷂式戰機的年份,在這之前美、蘇兩國已放棄研制垂直升降
技術。
美國得到AV-8A昂九九因要機司熟悉操作垂直升降技術,所以要機司先揸
直升機,後來AV-8 A失事率太多,才了解揸直升機和垂直升降技術
截然不同而購買獵鷹Mk54型來訓練學員,並不是什麽訓練手感!

老爺過老爺的電腦我就不懂了,所以不談。

<話無測試、無經驗、無數據係唔正確>
真是虧你說得出口。

以下跟你的資料比一比:
好奇號和前兩次的降落火星的方式基本一樣,只是好奇號的
降落器八個小引擎推力太了一些,所以不用將架太空車掟落去,
這就是進步,進步前如冇無數據、無測試、無經驗,能成事嗎?
這第三次降落火星還不能回收這麽細小的太空車,纜繩脫離
太空車時降落器就自動飛走在太空車不遠處燃料用盡就自動
墜毀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]