• 瀏覽: 32,700
  • 回覆: 290
+15
引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 09:15 PM 發表
近日,華為宣佈率先完成中國5G技術研發試驗第三階段5G核心網安全技術測試,意味著中國5G網絡發展進入到新的階段。同時,華為全球5G合同達到26個、並且與數十個合作夥伴展開5G測試。於此同時,美國運營商AT&T 5G試商用速率僅為195Mbps。

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了 ...
依篇文我喏喏先有興趣研究,點知啲內文睇到一半,已經睇到好撚有問題,search返結果,基本又係得啲大陸媒體開動國家機器不停轉載😂

1. 典型嘅雙重標準計法,兩者測試場景唔同,篇文已經寫到明,但居然冇人覺得有問題,都算!
2. 華為用乜頻率,唔提!人哋用乜波段,冇講!
3. 華為基地台距離test point幾遠?唔知!人地基站距離測試點又幾遠?冇提!
4. 測試方法係定點定係移動測試?有冇障礙物?件障礙物係乜物料?有幾厚?幾大?隔咗幾多陣?你話呢?

基本成篇文都係低端科普文,得用嚟打飛機嘅價值,同之前話中國壟斷5G專利嘅報道手法一Q樣。

如果閣下唔服嘅話,我仲有名聲好得多嘅世界性專業科技網站engadget嘅報道添,剩係睇網速,日本三菱電機嘅5G快過華為8倍左右喇,呵?人哋仲要係喺汽車流動測試喎!真不愧係先進軍用雷達生產商嚟!連波束成形技術,改良之後用喺5G度都俾佢諗到添!
https://cn.engadget.com/2018/11/ ... tsubishi-5g-in-car/

附件

0879B883-E92D-4A78-A32C-E44056AAD724.jpeg(147.45 KB)

亜爺好野

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-1-10 11:45 PM 發表

下期生果手機如果無真5G ! 真係要同佢講BYE BYE了...
美國人不要臉,學會了台獨嘴炮.蘋果股價下跌,硬說是自己有意放水,借此來騙那些股東

白皮豬好傷心

引用:
原帖由 股一町 於 2019-1-10 11:57 PM 發表
白皮豬好傷心
白皮豬可以收皮

引用:
原帖由 chachaping 於 2019-1-10 21:43 發表
日本雖然係美國頭馬
但明年奧運, 5G 一定要盡早上馬,
其他營運商暫時無 solution
日本仔好大可能實事求是,
盡快同華為合作建網.

日本想複製東京奧運的成功,會場設備不可落後,否則世人對日本高科技的印象就露餡。

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-10 11:46 PM 發表

正統中華文字你都吾識寫!!
寫埋哂的殘廢字!!
你有乜資格話人洋雙·!!!
共產主義係我地傳統中國文化嗎???馬黑屍係中國人???列寧係中國人???認賊作父!!!所以話北方帝國人不知羞恥!!真係天下無敵!!! ...
正統中華文字?說你老母的粵語.港獨廢柴認英國人做主子,奴性不改.中華之事是共產黨與國民黨之間的事情,輪不到你這個低級洋奴說三道四!

引用:
原帖由 抄股仔 於 2019-1-10 11:59 PM 發表

白皮豬可以收皮
披着黃皮的洋奴不甘心

引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 09:15 PM 發表
近日,華為宣佈率先完成中國5G技術研發試驗第三階段5G核心網安全技術測試,意味著中國5G網絡發展進入到新的階段。同時,華為全球5G合同達到26個、並且與數十個合作夥伴展開5G測試。於此同時,美國運營商AT&T 5G試商用速率僅為195Mbps。

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了 ...
195Mb 都夠膽叫做5G,我現在用緊部電話最快都試過有1xxMb 啦!
195mb 只是4G的速度喎,竟然話自己係5G,就係笑死人。

5g能令中國軟著落物聯網大國,到時不止生活日常大數據聯繫,還可令中央管治更增添整治本錢

引用:
原帖由 chachaping 於 2019-1-10 09:43 PM 發表
日本雖然係美國頭馬
但明年奧運, 5G 一定要盡早上馬,
其他營運商暫時無 solution
日本仔好大可能實事求是,
盡快同華為合作建網.

日本市場應該唔得了因為日本企業完全跟從其政府的指示 華為應該冇咩希望了! 不過華為一定要記得盡快CUT掉日本供應商的份額 盡力實現國產化 否則真係對唔住自己

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 11:29 PM 發表

那請教專家。2020年7月就係東京奧運,可以點樣係呢18個月時間內做到展示國力,係有實際用到的?
首先, 我絕對稱不上專家, 我只是有留意這方面的報導
如果全日本搞當然不可能趕到, 如果單單東京地區, 有這可能, 本身日本的有關公司之前已跟華為一直傾緊, 只是最近日本政府禁華為才阻礙進程

引用:
原帖由 勇敢的心1213 於 2019-1-11 12:05 AM 發表

披着黃皮的洋奴不甘心

呢個比較唔正確,AT&T叫5G,只係marketing, 真正係4.5G。

就算比較,要搞清楚參數和環境是否一樣

唔識就嚇死人,識就笑死人。

引用:
原帖由 勇敢的心1213 於 2019-1-10 11:57 PM 發表

美國人不要臉,學會了台獨嘴炮.蘋果股價下跌,硬說是自己有意放水,借此來騙那些股東
其他嘢我唔講住,香討好似冇乜人知:

1. 蘋果嘅5G數據機IC(大陸叫集成基帶,或者簡稱基帶)係同第三方買,傳聞中蘋果自己嘅數據機IC,起碼後年先有機會見到。
2. 美國高通Snapdragon X50係全世界第一款5G數據機IC。
3. 美國自己除咗高通,仲有intel有出同類產品,大陸嘅展訊佢都有份㗎。
4. 第一家推出符合3GPP Release 15預商用標準嘅廠家係韓國三星嘅Exynos Modem 5100。
5.  台灣聯發科早喺舊年九月已經有行自製5G基帶Helio M70、仲有可以實際運作嘅工程機展示添。
6. 華為到Mate20正式上市都仲未有5G基帶IC嘅具體規格,都唔好話工程機,只係得Balong 5000依個型號名詞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]