• 瀏覽: 12,242
  • 回覆: 137
+2
這才是作為一個人的生活,而不是為工作而工作。

最好一去不回吧,如回的話正仆街~

唔好係傷港又買個單位收租就得

喺兩間瑞士背景嘅銀行工作好多年。其中有 18 個月住蘇黎世。其餘時侯每年最少去一次瑞士。直屬上司係瑞士人。工作上自己所屬團隊有七成係瑞士人。我對瑞士同瑞士人嘅印象同文中嗰位小姐好唔同...

蘇黎世生活絕對唔平,甚至可以話貴。搞到人人都好緊張搵錢。唔明點解報導入面位小姐話瑞士人冇買樓壓力。我認識喺當地嘅無論係本地人或者 expats,個個都好注重置業同投資...  另外,瑞士人沉迷股票買賣嘅程度遠超過香港人或者美國人。炒股票可以話係瑞士人嘅 national pass time。佢地習慣好早返到公司。但係返到去第一樣嘢就係開電腦睇股票,等開市。跟著成日一路做嘢一路開著另一個 mon 睇住啲股票。成個部門一半人以上係咁。有一次我問佢地其中一個,話辦工時間內咁會唔會唔係幾好。佢話,”they can complain when I am not doing my work.“  平時食晏或者喺 pantry 飲杯咖啡,講嚟講去都係得投機炒賣呢個話題。有一個同事話一到星期五下晝就好失落,因為星期六、日冇市。一到星期日黃昏個人就興奮晒,期待著聽朝開市...

真係每一個人嘅經歷唔同,對同一樣嘢可以有好唔同睇法...

「每日有20瑞士法郎/約160港元午餐補貼。」

因為瑞士食野貴到仆街囉

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-10 04:33 PM 發表
移民瑞士

愛黨柒頭好葡萄
為什麼他們要到鄰國的超市買野?

引用:
原帖由 司馬乁 於 2019-1-10 04:42 PM 發表
懶懶散散就要求幾萬人工.
這就是西方產品冇競爭力的原因.

塘水滾塘魚.

買一塊肉, 百幾二百港元.
https://www.youtube.com/watch?v=mixu25Tj2C8

食個早餐, 二百港元.
哩啲又唔講? 講行山? ...
廿幾年前背囊行,住琉森山卡拉青年旅舍,一餐飯都成八十元港紙,係街食仲貴

如果不追求物質生活,日日行山、唱歌跳舞就開心,的確唔洗拼命讀書、工作,

像南美、賓賓的人,窮得開心

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-10 04:49 PM 發表
7:30AM 至5:00PM <- 依個係工作時間定出門口時間

很少出外吃飯或有夜生活,可能晚上10點左右就睡覺休息。 <- 你HK 唔可以10 點睡覺休息?

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。 <- 你係HK 唔可以去郊外走走, 行山? 唔可以做麵包 ?? 之前個段講冇咩朋友, 而家又話有更多交流? ...
歐洲好多國家限工時,每週35至40小時,因為失業高,要創做職位

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...
我一向唔反對人移民的, 記得有事唔好死返香港,
一路好走

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-10 04:49 PM 發表
7:30AM 至5:00PM  
冇錯,瑞士只可以揀慢活,香港有快中慢任你揀。除咗地理環境,試問有乜瑞士有而香港冇?但掉轉香港有嘅嘢瑞士好多都冇。

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表
https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2240000/2243427/swiss_exmobile_20190109_J_1024.png

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...
既然嫁咗奧地利佬,點解唔返香港?
一來 show 自己有洋腸,二來如果老公叻,可以做到高層,I bank 都起碼 vice President

不過到時又驚佢落老蘭灣仔,玩菲傭印傭

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-1-10 06:42 PM 發表

冇錯,瑞士只可以揀慢活,香港有快中慢任你揀。除咗地理環境,試問有乜瑞士有而香港冇?但掉轉香港有嘅嘢瑞士好多都冇。
其中一樣, 香港食到瑞士糖, 瑞士食唔到

引用:

在那裡旅行
世界上最好的地方之一
無法比較...