• 瀏覽: 24,120
  • 回覆: 408
+15
一個社會三角底部永遠多人過頂部,如果所有政策都以民意行先一定唔會係對整個社會好。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
本來香港已經可以喺2017特首選舉中實行普選,究竟係邊班pk喺立法會用28票否決咗 "一人一票選特首" 既2015政改方案?

睇相:

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:17 PM 發表

本來香港已經可以喺2017特首選舉中實行普選,究竟係邊班pk喺立法會用28票否決咗 "一人一票選特首" 既2015政改方案?

睇相:
嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:06 PM 發表

我無資格,所以咪無評論民主選舉。
唔只得你無資格.

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
咁你認為美國作為香港泛民政黨既佔中幕後黑金主,美國總統又是否民選?又是否符合泛民口中既無篩選真普選?

若果選委會式篩選係不可接受既獨裁政治,咁泛民為咩事要收受美國呢個 "篩選政治政體" 既黑金贊助去搞佔中? 

你話香港1200人選委會操控特首,呢個1200人選委會係公開參選及票選,就連泛民自己都去參選!

反而,泛民既金主美國行 "兩黨壟斷政治",所有兩黨總統候選人都係由黨元老推薦出嚟跑馬仔,所以兩黨嗰廿個元老,就係現實既 "美國20幾人選委會",而且美國共和黨及民主黨嗰廿幾個元老位係非公開向美國國民票選,講民意代表性,香港公開票選立既 "1200人選委會" 更勝美國兩黨政治下既 "黨元老選委會".

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係可接受的話,咁為咩事泛民要收搞授美國黑金去佔中暴動,嚟反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係不可接受的話,咁泛民又點解要收授美國呢個篩選獨裁政體既黑金,嚟搞佔中暴動反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

你答.

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:25 PM 發表

咁你認為美國作為香港泛民政黨既佔中幕後黑金主,美國總統又是否民選?又是否符合泛民口中既無篩選真普選?

若果選委會式篩選係不可接受既獨裁政治,咁泛民為咩事要收受美國呢個 "篩選政治政體" 既黑金贊助去搞佔中? 

你話香港1200人選委會操控特首,呢個1200人選委會係公開參選及票選,就連泛民自己都去參選!

反而,泛民既金主美國行 "兩黨壟斷政治",所有兩黨總統候選人都係由黨 ...
你睇清楚,美國總統候選人可以由政黨丁是否提名,亦可以係獨立身份。不過講你都唔明自己寫乜,凈係識剪貼。

引用:
原帖由 膠批 於 2019-1-9 11:11 AM 發表

一群民主國家約評論共產主意啦!又雙重標準?
就算扣分都要畀個讚你

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 10:09 AM 發表
倫敦這麼好的一個全球金融中心, 就給一班所謂的黃色民主公投搞死了; 精英走的走, 國際總部的搬遷, 大量資金也馬上離去.... 依家班黃色 on9 仔知道瀬嘢了而想轉軚, 太遲了.

這個情況和現時的香港何其相似 😞 ...
一個邏輯問題,一個獨裁專政的國家本身已無法加入歐盟了。所以一個唔民主的英國可在歐盟本身是唔成立的。

再講,專政就不會選脫歐?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 11:42 AM 發表

而家講緊民主選舉,唔依係共產主義呀。
你唔係低到咁呀?人哋只係揶揄你嘅邏輯謬誤,你唔係以為人哋想屈就,踎低嚟同討論吖~夢倫

引用:
原帖由 wsk67 於 2019-1-9 12:42 PM 發表

你唔係低到咁呀?人哋只係揶揄你嘅邏輯謬誤,你唔係以為人哋想屈就,踎低嚟同討論吖~夢倫
HK$0.5嘅專長,上得香討就預啦。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:29 PM 發表

你睇清楚,美國總統候選人可以由政黨丁是否提名,亦可以係獨立身份。不過講你都唔明自己寫乜,凈係識剪貼。
我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立候選人參加大選,你必須要自己係腰纏萬既大富豪,才能有資格以 '獨立候選人' 身份去出選!

因為美國憲法規定 (共和黨及民主黨控制既美國國會所制定既憲法條文),所有要飛起佢哋兩黨,去以 '獨立候選人' 身份參選者,必須喺嗰8個星期長既總統候選人佈名期內,親身走訪橫跨太平洋及大西洋既50個州份,喺每個州集合為數幾十人至百幾人不等 (視乎該州法規) 去該州指定法院,集體宣誓推舉該人出選總統,而各推舉人身份資格亦有特定要求,例如過去幾年有交聯邦稅,工作機構不能重疊 (防止一個候選人係自己公司一次過籌夠過百推舉人), 所居城市分佈亦不能全集中一個市,所以,淨係喺美國一個州 (個個如廣東省咁大!)集齊以上條件既過推舉人,其間接觸安排跨市交通接送及食宿,照顧呢班推舉人一同出席宣誓手續,要花多少錢?

仲要係8個星期內 (40日內) 做完50個州無甩轆,平均少過1日做完一個州既集體推舉玩宣誓儀式,你個名才有資格以獨立候選人身份出現在大選選票上! 係美國想做獨立候選人去參選總統?凈係提名呢關要花幾多錢?! 仲未繼其後近十億美元既燒錢競選團隊經費,你唔係有十億美元身家以上既富豪,有資格 "公民提名" 既獨立候選人身份去選總統嗎?

美國既所謂 "民主" 根本上係壟斷式既鳥籠政治,A餐民主黨,B餐共和黨,選總統根本就係選兩黨既指定候選人,或者選富豪,呢啲指定AB 餐,美國人食咗150年!

香港選舉都算操控? 你睇美國式選舉,正宗以金權實現政冶黨禁!

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:48 PM 發表

我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立 ...
剪貼咁長嘅文點同你討論?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:50 PM 發表

剪貼咁長嘅文點同你討論?
你明唔明,我哋只係同事理道德討論,與文既長短無關.

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:53 PM 發表

你明唔明,我哋只係同事理道德討論,與文既長短無關.
你係職業打手?有咁多時間寫埋儲埋咁多文章?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:55 PM 發表

你係職業打手?有咁多時間寫埋儲埋咁多文章?
傻仔,用 smart phone 記錄及跌吉 search 已經可以攞返自己寫既post 喇,咁既文都算長,我睇你職業都係用四肢體力去揾食既人,有大專程度既人,寫區區3~4百字又算得咩?  你有困難咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]