• 瀏覽: 12,270
  • 回覆: 215
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
我晨早警告左佢,佢死唔聽!
轉個頭,條女拖左一條鄉下佬同一條十零歲細路來香港! ...
大把,有條老坑,十幾年前住公屋揸份老細車,50幾歲上隹木斯聚過20大陸妹,洗好多錢不在話下,條女一來香港攞到身份証即刻離婚,申請公屋,香港人又同呢D老坑埋單。
22年來日日150x,同一個故仔天天在上水元朗呢D大西北地方上影。
奉勸D老坑,跟大陸妹結婚,未夠20年都唔好開始申請佢落嚟。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
樓主你過咗鐘冇食藥~!
快D食番!Get well soon

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:12 PM 發表

帶錢打工,我都遇過,不過我唔肯,因為怕犯法!
一個大陸人話俾錢我出糧俾佢個仔,叫我請佢個仔來香港工作,當學下嘢!
(實質,做夠七年,領香港身分證!) ...
無身份證你點請,你無睇政府宣傳廣告?(連菲傭落舖頭幫手都係犯法喎!)
仲要話做滿七年,你無嘢呀!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:04 PM 發表

咁呢d又無乜點聽過,只聽過嫁左去,好悶,於是同老公一齊回流香港!
外國check得好緊,好難玩假結婚!
邊個話假結婚啫,小朋友夠鐘返去温書啦!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:05 PM 發表

我自己生意,自己加自己人工,無意義!
我知你做生意都係冇目的、無意義純粹返工做生意做到你咁返去讀書啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
好心你吹少d水啦, 成日開d無聊po , 成日大陸人, 大陸人, 你係新界原居民? 如果唔係的話, 你咪又係大陸人後代, 物以類聚, 你咁樣質素, 自然撞到d低質大陸人啦, 香港有你呢種人, 拉低晒我地d總平均質素

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-1-8 06:21 PM 發表
點解?你自己問下你老細啦,因為大陸人比較任怨任勞囉,佢係大陸7,8千,係香港即刻變兩皮幾,梗係落力啦。

我公司以前有個土木工程碩士係理工讀完留係香港工作,日日同你做到8,9點,香港人員工日日偷走扮出地盤,其實蛇左去玩,你話點解老細請大陸人都唔請香港人囉。 ...
𠵱家好多金融、證券、保險、地產、科技、顧問等方面嘅公司都請唔少大陸背景嘅員工,呢D人基本都係高學歷、高質素,好多都係歐美讀書返來,洋文又得中文又得,好多大公司都鐘意請,而且人工高過香港平均水平,屬中上收入人群。呢班人與每日150嗰班人完全係兩個群體兩個層次,但好多普通香港人唔識呢個分別,只要係大陸就當人地低一等,只能話自己喺井度喇

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:07 PM 發表

連廣東話都學唔識,有乜語言能力?
你又無睇廣告,三哥咪請咗啲廣東話唔正嘅員工囉!
你介意人哋講嘢唔正亦唔代表其他人囉!

引用:
因為大陸有office, 香港做生意主要靠大陸市場!睇吓香港票房同大陸比就明!香港已死了多年,只有大陸才提供生意!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:01 PM 發表

大陸人工作態度更差,不過人工平,有好多老闆貪平無計!但我就情願請位香港阿伯or大嬸!
咪吹啦,我手下二百幾個大陸同事,全部好就講唔上,蠱蠱惑惑嘅都有,不過大大大部份都係有責任心有上進心,有交帶,唔會混混噩噩做人。

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-1-8 07:48 PM 發表

𠵱家好多金融、證券、保險、地產、科技、顧問等方面嘅公司都請唔少大陸背景嘅員工,呢D人基本都係高學歷、高質素,好多都係歐美讀書返來,洋文又得中文又得,好多大公司都鐘意請,而且人工高過香港平均水平,屬中上收入人群。呢班人與每日150嗰班人完全係兩個群體兩個層次,但好多普通香港人唔識呢個分別,只要係大陸就當人地低一等,只能話自己喺井度喇 ...
哩班盲反一係未去過大陸,一係就向西東莞,等如將香港等同深水埗油麻地,個個都係蠱惑仔,成世未去過中環金鐘尖沙咀

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 07:26 PM 發表
咪即係在香港無丁權族譜跟查的大陸人後代囉!

quote]原帖由 ricebuket 於 2019-1-8 06:56 PM 發表 https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif

而家還好,起碼正途申請過嚟,唔係偷渡
... [/quote]

圍村都唔少大陸新娘

引用:
原帖由 失敗者一個 於 2019-1-8 07:25 PM 發表

為身份証大陸雞大把,個老公又不介意,兩人為錢,富誠地産最叻叫員工去溝客搞下人老婆上床再過港燦幫他們買樓,同大陸女人搞埋再告港燦,害人要坐牢,比客二選人,一比老婆他們伙記玩,二坐牢 ...
你嘅不忿我理解,生性啲,振作啲,唔使成日怨成日嗔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]