• 瀏覽: 12,248
  • 回覆: 215
公司有兩個大陸人, 一個鍾意香港既環境, 方便, 乾淨, 人, 醫療, 食物等等
一個就個老婆黎香港讀書, 佢自己就香港做野, 鍾意呢度人工高d, 假期多d, 仔都喺香港生
以上係同大陸比
呢兩個大陸人喺國內出世成長, 十幾廿歲後去左美國讀書

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
大陸人學歷degree以下跟本唔應該比佢申請嚟香港,政府每批一間公屋起碼一年貼10萬租金差額比佢吔,對香港gdp肯定係負數!

剛才搭車隔離位大媽開著手機喇叭播大媽舞曲,完全無理隔離乘客感受,你話佢!佢仲大聲過你問關你咩事,再嗌落去我驚自己變YouTube主角。點解香港咁多垃圾大陸大媽!

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-8 02:54 PM 發表

大陸人學歷degree以下跟本唔應該比佢申請嚟香港,政府每批一間公屋起碼一年貼10萬租金差額比佢吔,對香港gdp肯定係負數!

剛才搭車隔離位大媽開著手機喇叭播大媽舞曲,完全無理隔離乘客感受,你話佢!佢仲大聲過你問關你咩事,再嗌落去我驚自己變YouTube主角。點解香港咁多垃圾大陸大媽!

...
話唔比申請嚟香港我諗講成世都唔會做倒, 香港講人權, 好難

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
人哋有關係大把世伯介紹大把生意。

講完

老婆在香港讀書老公就可以係香港打工? 你呃邊個? 除非條友係專材,

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
我晨早警告左佢,佢死唔聽!
轉個頭,條女拖左一條鄉下佬同一條十零歲細路來香港! ...
咁你個蠢啫

引用:
原帖由 etinkc 於 2019-1-8 03:58 PM 發表
老婆在香港讀書老公就可以係香港打工? 你呃邊個? 除非條友係專材,
乜唔可以? 冇呃, 同事係咁講, 而家仲有左

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:10 PM 發表

小心係間諜,不要講真心話!
唔會既... 平時傾計都冇咩野

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
呢d成日聽

因為大部分傷港人比大陸人衰,工作態度差等等

引用:

人品問題啫港女嫁老外,攞左居留權後離婚,我都聽唔少,唔通全港女都係咁咩

引用:
咁你返工係乜目的?另一間公司高薪請你走唔走?你身邊所有朋友係咪全部可以交心?夠鐘温書啦,快去温書,世途險惡,做人唔係咁簡單淨係睇人出生地,俾人食左你都唔知香港人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]