• 瀏覽: 10,844
  • 回覆: 139
+6
小學生也明白的道理.

唔爭在取消埋有外國護照、有外國居留權,返嚟香港乞食果D香港人

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
甚麼棕地農地填海地,

幾多地都會俾大陸L慢慢佔據. 香港人愈住愈細.

唔係有地就要起屋住人, 最重要係取消每日150單程証!
減少到每日一百可能合理,完全取消也不太合理同可能的

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-1-8 12:04 AM 發表
小學生也明白的道理.
同意x2

引用:
原帖由 DC_HELLO 於 2019-1-8 12:16 AM 發表

減少到每日一百可能合理,完全取消也不太合理同可能的
你地問過偉大嘅奸民黨同假發人未呀

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-1-7 11:45 PM 發表
甚麼棕地農地填海地,

幾多地都會俾大陸L慢慢佔據. 香港人愈住愈細.

唔係有地就要起屋住人, 最重要係取消每日150單程証!
當年係公民黨以及泛民成功爭取佢地可以落黎, 政府當初係唔想佢地落黎, 終審庭判佢地有權落黎, 呢D已經係佢地既人權
請你專重法庭判決, 法治社會, 以及別人既人權
唔好成日話要爭取人權, 跟住就漠視別人人權

即係香港人只可以娶香港人,又唔俾人選咩地方團聚

娶咩人都要管,去咩地方團聚又要管,仲學人講盲煮豉油wor

支持150人政策
單程証乃講嬰年代行之有效政策
解決劣質港男溝唔到港女老問題
亦符合同族融合, 

講嬰年代75人
末代最受歡迎蛋Tart講督肥彭見証此成就決定由75倍增至150

引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-1-8 12:23 AM 發表

當年係公民黨以及泛民成功爭取佢地可以落黎, 政府當初係唔想佢地落黎, 終審庭判佢地有權落黎, 呢D已經係佢地既人權
請你專重法庭判決, 法治社會, 以及別人既人權
唔好成日話要爭取人權, 跟住就漠視別人人權 ...
C兄你講哂我要講的
但裝睡的人是叫不醒的
更重要佢想催眠再多啲人陪佢裝睡,當年嘅事有曬文件,上曬電視情況歷歷在目,當年搞事嗰班人到今時今日可以調返轉頭指責中央政府同特區政府但係仲有人信,泛民嘅洗腦功夫確係有一手,日日喺度嘈收返150個單程證名額審批權,如果中央政府真係唔理畀返個審批權特區政府,到時按終審法院判決,所有合資格人士,係唔需要再審批馬上落嚟,終審法院嘅你低能法官判詞講得好清楚,家庭團聚係基本人權至高無上,唔能夠用行政措施去阻止,當年董伯伯知道效果已經要求人大釋法阻止,但你低能大法官唔跟人大釋法決定,引出今日嘅禍因
因剛剛回歸,董伯伯唔想行政同法院關係搞得太僵,所以先要求中央把關,沿用彭定康留落嚟嘅150個名額,如果唔係。衹要你喺大陸結婚生仔,佢哋就有權即刻落嚟,唔能夠設任何關卡,明白未呀你班契弟。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-8 12:43 AM 發表
滿左嘅巴士唔可以再上客,就係甘簡單!
你頭腦更簡單。

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2019-1-8 12:46 AM 發表

C兄你講哂我要講的
但裝睡的人是叫不醒的
更重要佢想催眠再多啲人陪佢裝睡,當年嘅事有曬文件,上曬電視情況歷歷在目,當年搞事嗰班人到今時今日可以調返轉頭指責中央政府同特區政府但係仲有人信,泛民嘅洗腦功夫確係有一手,日日喺度嘈收返150個單程證名額審批權,如果中央政府真係唔理畀返個審批權特區政府,到時按終審法院判決,所有合資格人士,係唔需要再審批馬上落嚟,終審法院嘅你低能法 ...
互聯網好似搵唔番當年李X能既結案陳詞

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-1-8 12:52 AM 發表

互聯網好似搵唔番當年李X能既結案陳詞
你要繼續扮瞓覺我冇你辦法

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20070615/7216858
居港權判決最大挑戰回歸十年以來,要數最深刻的事件和最重大的挑戰,李國能毫不猶豫地回答是1999年1月29日他和終審法院法官就「吳嘉玲案」的居港權訴訟作出判決,以及後來的發展。當日,李國能花了兩個小時,讀出牽涉萬千個家庭團聚命運的判詞,更作出回歸以來有關憲政的最重要判決。判決確認了港人在內地所生子女居留香港的權利,卻引發後來特區政府尋求人大釋法。釋法被指衝擊香港法治,法律界甚至罕有地遊行抗議。
李國能說,當他讀出判詞的一刻,已了解這份判決影響深遠,但當時面對的是居港權人士爭取家庭團聚的切身訴求;香港法律界維護香港法制的聲音;內地法律專家對解釋《基本法》的不同看法;以及金融風暴下特區政府應付內地子女來港難題,這四方面交纏的挑戰。但他認為,事件沒動搖香港的法治和司法制度,其後終審法院的判決也清楚闡明,人大釋法是一國兩制下憲政的一部份,「香港人一定要接受。」

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]