• 瀏覽: 1,776,290
  • 回覆: 7,532
  • 追帖: 565
+205
引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2018-11-16 09:54 PM 發表

滿兄,你既見解我認同既,唔知你有冇睇軍版,一個講共太祖既文貼。當中有一個見解,我幾認同既,佢用自然界做例,由人類有記錄到如今,大部分群體動物都係用家長制,領袖既產生方法係鬥爭,勝者為王,領袖擁有食物優先權,交配權等,而領袖卻要肩負起令族群興盛既任務。
我想講既係,既然人法地,地法天,天法道,道法自然。如果民主制度真係咁好,點解自然界中既生物唔用?唔通人類既智慧比天更高? ...
佢係Moon姐

引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2018-11-16 09:54 PM 發表

滿兄,你既見解我認同既,唔知你有冇睇軍版,一個講共太祖既文貼。當中有一個見解,我幾認同既,佢用自然界做例,由人類有記錄到如今,大部分群體動物都係用家長制,領袖既產生方法係鬥爭,勝者為王,領袖擁有食物優先權,交配權等,而領袖卻要肩負起令族群興盛既任務。
我想講既係,既然人法地,地法天,天法道,道法自然。如果民主制度真係咁好,點解自然界中既生物唔用?唔通人類既智慧比天更高? ...
其實我嘅睇法(感慨),係源於對歷史嘅研究,過往有幾多天材、英雄, 都敵吾過“天亡我也”呢四隻字。最近代嘅,明朝就係一個好例子。 並吾係皇帝唔夠醒、唔夠勤力, 而係天災連連迫民反,繼而國力衰弱被外族入侵人(當然滅亡嗰陣時, 又撞正連續幾個精英皇帝都日做夜做做到暴斃,英年早逝,最尾要夾硬推啲唔得嘅人出嚟做皇帝)。 就算你有三頭六臂,IQ300,但遇上今日死老豆,聽日死老母,後日含家產, 大後日死埋隻狗, 真係連辦喪事都辦唔切呀!

而關於民主制度, 其實中國喺幾千年前,黃帝時代之前,已經一直有。 領袖都係由各部族推選出嚟嘅,一直直到因為黃帝立咗大功,大家為左紀念佢,先至推佢個仔出嚟承繼,帝制政制先至開始出現。

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-11-16 09:55 PM 發表

阿姐,年紀輕輕,睇得咁通
從前人中學習返嚟嫁

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-11-16 10:16 PM 發表
而關於民主制度, 其實中國喺幾千年前,黃帝時代之前,已經一直有。 領袖都係由各部族推選出嚟嘅,一直直到因為黃帝立咗大功,大家為左紀念佢,先至推佢個仔出嚟承繼,帝制政制先至開始出現。
似乎,部族間推擁共主,係為左容易由共主作一呼百應一鎚定音,咁樣由"亞大"出頭較易平息小部族間既發圍惘念,減少無謂戰爭.....

唔知現代既美國又係唔係晌大致既國際形勢下而"被共主",我若為王之後,霸主演變成暴君,依家,連本來依附極惡政權群臣都開始反佢......

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2018-11-16 12:58 AM 發表

澳門官員施政係有好大問題!!根本無魄力去面對反對聲音,就好似早排交局話要升罰款要公開咨詢,點知過幾日好多市民出黎遊行,林局開始怕了,直接取消咨詢,方案擱置!有乜理由係咁?  你可以咨詢完再出黎講,社會未有共識擱置計劃。但唔可以講左要公眾咨詢,突然縮沙唔做,而直接取消! ...
所以有錢派囉,香港好多人流哂口水!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-11-16 10:16 PM 發表

其實我嘅睇法(感慨),係源於對歷史嘅研究,過往有幾多天材、英雄, 都敵吾過“天亡我也”呢四隻字。最近代嘅,明朝就係一個好例子。 並吾係皇帝唔夠醒、唔夠勤力, 而係天災連連迫民反,繼而國力衰弱被外族入侵人(當然滅亡嗰陣時, 又撞正連續幾個精英皇帝都日做夜做做到暴斃,英年早逝,最尾要夾硬推啲唔得嘅人出嚟做皇帝)。 就算你有三頭六臂,IQ300,但遇上今日死老豆,聽日死老 ...
你講明朝個例子,重有一個好重要原因,就係明朝無限制皇室宗親開支,開頭都無大問題,但宗室不斷繁衍下去,到後期宗室龐大開支己令明朝吃不消,想去改己經好難改到.
滿清掌權後就有吸取明朝呢個教訓,除十二個鐵帽子親王外,其餘每代都要降級,避免皇族宗親開支過於龐大.

引用:
原帖由 烏咀 於 2018-11-17 12:13 AM 發表

你講明朝個例子,重有一個好重要原因,就係明朝無限制皇室宗親開支,開頭都無大問題,但宗室不斷繁衍下去,到後期宗室龐大開支己令明朝吃不消,想去改己經好難改到.
滿清掌權後就有吸取明朝呢個教訓,除十二個鐵帽子親王外,其餘每代都要降級,避免皇族宗親開支過於龐大. ...
你呢個係節流嘅問題,但倘若年年豐收,又何懼養吾起班宗親?大唐盛世時,糧倉爆滿到足以夠養全國國民7年零生產。

就攞今時今日嘅狀況黎講,俄羅斯、伊朗、阿聯酋都係擁有豐富天然資源嘅國家,就因為政治背景不一(人為災難),各國嘅情況大不同。阿聯酋親族奢華至極,咪一樣長洗長有。

當然,每一個政策漏洞都係一種負擔、絆腳石。但明朝就算冇呢個宗親制,亦一樣劫數難逃。

有D離題了。。。返回主題。。。

係今時今日呢個世代,面對政策漏洞時,民主制度完全毫無反擊之力,既得利益者可以有無盡嘅招數保住利益,亦同時千方百計去鑽出新漏洞。反而中國呢種共產資本主義模式,就可以迅速有效地修補漏洞;起步快,完善亦快。

引用:
原帖由 kkhello 於 2018-11-16 08:45 PM 發表

吾係話你唔啱,首先點解會貧?好多愛國人士及上面官媒避而不談,叫知青上山下鄉焚書坑儒,也輕輕帶過。

上面有帖話中銀不關鋪,是對的,也只是對了一部份。小弟也在中資銀行上班,也常到總行工作,也略知一二D的文化。中資就似政府架構一樣,有一個特質,就係本質上傾向一直膨脹落去,因有太多太多流程及監管監控,需要更多人;而中資機構本質上是官本位,以領導為先,一個拍腦袋要做什麼可以 override 所有流程, ...
好!先同你講吓點解係貧。由清末,民國,抗日,內戰,全部到係亂世。國民黨又刮盡所有資產去台灣。當老共要建設時又有援朝戰爭,全世界禁運,請問在此條件下能富起來嗎?當然老共仲做咗太多壞事,但人誰無過,既然現在老共開始改過,老百姓安居樂業,點解我哋仲要執著於以前!

k兄/各位好
貿戰發生後
一直都係美國最高層
和中國最低層出來口水戰
發覺最近一步一步咁黎
王外長/劉副總理/王歧山
習近平/李克強
到底是否已穩勝?
就近倆年中外的交手
中國幕後搞手都幾高
有一流編劇/演員
希望唔好貪勝不知輸

引用:
原帖由 lv 於 2018-11-17 12:48 PM 發表
k兄/各位好
貿戰發生後
一直都係美國最高層
和中國最低層出來口水戰
發覺最近一步一步咁黎
王外長/劉副總理/王歧山
習近平/李克強
到底是否已穩勝?
就近倆年中外的交手
中國幕後搞手都幾高
有一流編劇/演員
希望唔好貪勝不知輸 ...
貿易戰美國而家仲係停留响口頭階段,徵稅嘅中國商品,以有代替品嘅為主,所以美國首先針對嘅,就係中國2025項目下嘅高科技產品,因為對西方構成直接競爭。以中國嘅經濟規模,中國再玩落去,就會瓜分甚至顛覆西方長期對“高附加值產品市場”嘅壟斷。

但係大部分冇代替品嘅中國商品,特朗普郁都唔敢郁。呢啲就係中國外交部一直強調嘅“中美經濟互補”嘅秘密所在,亦係中國反擊美國最厲害嘅殺著。

特朗普唔敢玩,中國樂得拖。

即係話,中國而家連正式反擊嘅招數都仲未出。

美債利率升少少,對美國來講都好大件事。中國直接响美債利率落手,美國就會生不如死。有冇諗過,美債利率嘅安全系數係幾高呢?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-11-17 10:54 AM 發表

你呢個係節流嘅問題,但倘若年年豐收,又何懼養吾起班宗親?大唐盛世時,糧倉爆滿到足以夠養全國國民7年零生產。

就攞今時今日嘅狀況黎講,俄羅斯、伊朗、阿聯酋都係擁有豐富天然資源嘅國家,就因為政治背景不一(人為災難),各國嘅情況大不同。阿聯酋親族奢華至極,咪一樣長洗長有。

當然,每一個政策漏洞都係一種負擔、絆腳石。但明朝就算冇呢個宗親制,亦一樣劫數難逃。

有D離題了。。。返 ...
moon 姐,講開明朝就撻着我的歴史引;明朝亡同清朝興就真係一百個巴仙天命了!
明應亡但絕不應係果一刻亡於李自成;清應祗能說可興但至少絕不可能興於那一時!
由於不是歴史討論,我儘量簡短!清入關時滿人人口不過二百萬,清軍能戰者不足二十萬;而明有七千五百多萬人口,明軍過百萬,明亡,係亡係明朝最勤力(但十分猜疑)的皇帝的手上,相對神宗(萬歴)二十六年唔上朝,崇禎絕對係 A 級皇帝;但崇禎搞到要自殺係因為無錢岀糧俾禁軍,佢求北京班有錢佬俾二十萬両,班軍佬就肯打,結果個個都話無,跟住結果唔洗我講!但最好笑係,李自成入京後,抄 d 有錢佬家,抄左七千萬両!所以我話明唔應該亡,也許,換左第二個皇帝,佢係唔應該亡,無法,天命,無得解釋,就係亡左!

清,我唔講啦!版主睇得好實,唔敢離題;有機會再講!但我要講就係老美宜家的情況,係唔係有少許似明末,有錢佬好有錢,國家無錢;金毛都算係憂國憂民(我用美國佬立場睇),黨爭不斷,幾個戰役拖死佢(明死係中日朝鮮之役、遼東戰役同民變之役),本來如日方中的帝國,似乎已經揾唔到路走返岀尼!宜個就係天命!
同理,中國 2000 年時仲好似喪家狗,東北先剛剛大下崗,南方香港台灣人仲系指高氣掦咁係度指指點點(我當時都係一份子)但一個 911 叫中國多 8 年,一個雷曼,又叫中國多 8 年!宜家諗翻,如果無 911 ,布署仔已經做特大帝要做的事了,真係要打,唔洗多,二隻航母,我地乜都唔洗做了。天命,宜 d 就係天命,祗有中國人先知乜叫天命!毛主席選北京做首都,因為佢最信風水最信天命!

天命宜家野,鬼佬唔會明,祗有中國人明,天命係你度,總會蓬恐化吉,就好似項羽劉邦打了七十三場仗,劉邦輸左七十二場,就係最後贏左!

哈哈,中國人的我,有 d 自大了

人有人運,國有國運
你可以唔信,但又不由你不信
中國否極泰來,行緊運了。

K兄,有個問題想問下您。

從APEC已可以看出,世界再走下去,所有國家都要選擇親中還是親美,應該慢慢不會再有牆頭草的機會給其他國家,只能二選一。

可否說說您的見解,這樣極端再走下去,世界會如何發展?

提示: 違規內容已被屏蔽
跳蚤不是中央的人都大可能中央已經退休人士。 佢講2件小人物小故事。就推出佢唔簡單。在大院長大,父母長期不在家。成個大院都係解放功神。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]