• 瀏覽: 718,657
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 hitmantin 於 2018-8-14 11:38 PM 發表
版主時政文化版...全部撐共的貼都回到一千以上都不刪....一講民主就刪貼...

連管理人都奶共....香港沒得救
唔覺. 時政版成日都有大把反共的帖, 好多仲要唔知點解會推到上頭版.

而且有幾個ACCOUNT差唔多日日都好似番工咁發反共帖, 唔排除係打手. 但又冇佢地辦法.

呵呵, 之前美國話俄佬干預美國大選. 今次就到指責中國.

美駐華大使登報抨擊中國利用在美新聞自由“散發宣傳
http://news.mingjingnews.com/2018/09/blog-post_8757.html

彭斯指責中國干預內政 擴張軍力威脅國際水域美國軍艦
https://sina.com.hk/news/article ... 水域美國軍艦-9291069.html

正所謂 "你不仁, 我不義". 本來中美關係唔係咁差(至少表面上唔差), 中國唔會點攪你. 但美國佬挑起貿易戰, 中國要反擊, 其中一個方法自然係利用美國民主選舉制度的弱點. 美國只可以話咎由自取!

引用:
原帖由 阿聞 。。1) 由平庸的大多數作 ...

回應你的一樓:
1.所有政治的起點 是愛國。同意不?
2. 你所謂的“政客”,是否包括中國共產黨?【因為共和國也提倡 推行民主的。】

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2018-10-22 20:26 發表

回應你的一樓:
1.所有政治的起點 是愛國。同意不?
2. 你所謂的“政客”,是否包括中國共產黨?【因為共和國也提倡 推行民主的。】
你係良心之光?

其實從古到今,咁多國家。證明左一樣野。 民主係唔得,獨裁都係唔得。唯一得個樣野 叫做精英管治。
希臘雅典以前係行民主。真民主,係普選架。 後來俾馬其頓生番式個軍事獨裁國家打低。
獨裁個波斯 馬其頓後來都四分五裂。

只有通過一定機制,靠考核,形成一個管轄集團先可以管好一個國家。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 07:37 PM 發表
無人講民主係完美制度喎,不過好過獨裁囉。
聽聞德國嘅希特拉都係民主選舉出來喎,唔知點解又咁獨裁呢?

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-11-8 03:49 PM 發表
其實從古到今,咁多國家。證明左一樣野。 民主係唔得,獨裁都係唔得。唯一得個樣野 叫做精英管治。
希臘雅典以前係行民主。真民主,係普選架。 後來俾馬其頓生番式個軍事獨裁國家打低。

只有通過一定機制,靠考核,形成一個管轄集團先可以管好一個國家。 ...
你死啦,你講緊嘅係中共,呢度好多反中反共嘅人士,實俾佢地話你係五毛。

曾經我看過倪匡先生一本小說其中一個劇情是講嗰有個國家嘅領導者當執政到某個時候就要進入一個山洞之後山洞就會顯示他在所有國民心中的支持與否定如果否定多於支持 他就永遠出不到那個山洞有陣時我想任何制度都有它的好處同壞處但如果所有製度都有上述事件發生我想他行什麼制度我也覺得冇所謂😎😎😎😎😎
但很可惜創造者沒在我們這個位面創造這個機制故此我們這些弱者只能聽天由命😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-11-8 03:49 PM 發表

只有通過一定機制,靠考核,形成一個管轄集團先可以管好一個國家。 ...
維穩員經常都說害怕低端人選出一些不好的人但有陣時我想何謂低端,低端是一個很空泛的詞語在誠哥、四叔或大劉眼中我們全香討99.999%的人都是低端的,而在蓋茨或者已故的喬布斯先生眼中大劉也可能是低端,故此與其大家都會有一個低端的標準倒不如我們將所有選民的資格限定在某一個階段,例如要有大學畢業程度智商超過120和交過五年以上嘅稅咁樣會不會免除了維穩員經常害怕的由低端人選出一些不好的人的問題呢如果有呢班高智識份子所選出的人來管治我們地球我想會不會好過現在維穩員或黃絲所爭論民主或獨裁誰較好呢 😎😎😎😎😎

人工智能不斷得到發展我想可以肯定未來一定會出現超越人類的存在如果到那時會不會將統治權交給他們會更理想維穩員經常都說低端人或不聰明的人選出的人都不會是最理想的咁樣如果人工智能會不會合他們要求呢😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的人, 都是不了解民主制度的人, 因為他們只知民主的好, 不知道民主的壞, 才會如此迷信民主.

因此這裡討論一下民主制度的缺點. 以下例出一些重點.

1) 由平庸的大多數作 ...
重閱此帖,
再度體會

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-11-16 12:50 AM 發表

維穩員經常都說害怕低端人選出一些不好的人但有陣時我想何謂低端,低端是一個很空泛的詞語在誠哥、四叔或大劉眼中我們全香討99.999%的人都是低端的,而在蓋茨或者已故的喬布斯先生眼中大劉也可能是低端,故此與其大家都會有一個低端的標準倒不如我們將所有選民的資格限定在某一個階段,例如要有大學畢業程度智商超過120和交過五年以上嘅稅咁樣會不會免除了維穩員經常害怕的由低端人選出一些不好的人的問題呢如果 ...
講左十九幾次, 呢個世界唔係只有民主或獨裁兩種極端. 唔好成日以為話民主唔好就一定要獨裁.

不過你的建議都有POINT, 其實就係類似目前香港選特首的選委會機制, 其實已經比泛民所謂的真普選好.

引用:
原帖由 lindinwu 於 2018-11-16 02:25 PM 發表

重閱此帖,
再度體會

謝謝.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-11-17 11:16 AM 發表

謝謝.
客氣,
你辛苦了

good post

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]