• 瀏覽: 12,030
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+7
請停止蝦香港人唔講普通話先.......

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-11-12 02:04 AM 發表
this one explained
誰是你的祖先?去非洲祭祖吧
http://scitech.people.com.cn/BIG5/4682523.html
其實你有冇睇晒全遍文章呢?冇所謂!文章最後有一個總結,認為人類經歷原始期後,因為地理環境既分隔,至人類發展成為地域性繁衍,由人類DNA整合,結果活於不同地區既人類擁有不同外表,亞洲人,非洲人,歐洲人,美洲人,其實呢遍不過係一個人類學學者,發表既研究論文,它不代表就是事實全部,正如猿人進化論或者微生物進化論一樣,只不過係學術研究,都未有定論,你唔會去叫隻猩猩做祖宗,對往D微生物祭祖呀?最重要人類各自於世界不同地域各自發展成其獨特文明,型成不同族群,再由族群變成國家.中華民族也是如此由中原大地各個族群孕育而成.

唉!認係中國人又好香港人又好,非洲人都好冇得迫,講心既啫?事實歸事實,道理還道理,點都要甘心情願,不過做得出,就唔怕比人話背典忘宗.我係出生於香港既中國人,呢個係我由小到大既身份認同,他曰死都會係中國鬼,冇人可以改變我既想法,我亦唔會想改變任何人,即使我不認同你!

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表
究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
因為很多香港人的中文文化有問題以為香港是國家

引用:
原帖由 石叻 於 2018-11-8 01:08 PM 發表
宗教迫害是不能否認的事實。
人地梵蒂岡都就嚟同中國建交啦,你知得多過教宗

自己認唔認同係你嘅事但係外國人眼中都係中國人。

引用:
原帖由 JosephLui 於 2018-11-8 07:39 AM 發表

其實好易理解啫,一些人係自私嘅,當自認為自己比人高尚就同人分類囉,當自己有求於人就又認自己人囉,如港人係外國有事發生時未又似死狗認自己係中國人一樣。 ...
其實啲人真係揾嚟講,根本認係香港人又認係中國人嘅,咪即係一樣認同自己係中國人,根本無分別。只不過因為香港係自己嘅出生地,所以都會認為自己係香港人,由其係我地細個嗰時仲未回歸中國。因為當年香港係英國殖民地,你只係話自己係中國人就會俾人誤會你係住喺大陸嘅中國人,所以嗰時住喺香港嘅中國人都會習慣地認係香港人,當然問國籍就係中國籍啦。咁多年香港人都習慣咗係咁樣嘅稱呼方法,唔明點解會當作對中國人身份認同低囉。
不過,我就認為呢個結論係報章嘅記者斷章取義嘅講法,而樓主只係講個新聞嘅結論,但又無資料來源,好難知道真正嘅數據,所以根本有誤導之嫌。

引用:
原帖由 azer 於 2018-11-12 04:41 AM 發表
他曰死都會係中國鬼
千祈要諗清楚。中國係所有人都去地獄,受盡折磨。仲出到嚟,投胎再計以前作孽。慢慢洗底。中國天堂係有公職朝廷,冇普通人㗎。其他嘅,例如中東各教,一係天堂一係地獄。印度各教如印度教佛教就淨輪迴。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
同啲窮人憎啲有錢人一樣只有一個原因,就係佢唔係有錢人。

引用:

所以中國應該要檢討一下
其實任何國家都係
點解唔喜歡個國家一定有原因
如果只係唔合所以唔喜歡都可以 但有時係有冇理的問題

引用:
原帖由 hkichi 於 2018-11-7 01:59 PM 發表
有幾齣奇,香港人特質啦,好多人都唔認自已老豆老母,怪佢地唔高大唔靚唔有錢。唔認又改變唔到咩野。當一堆人從你細開始日日話你老豆老母系衰人賤人,慢慢你都會接收咗呢d信息,你都唔想認啦,呢d就系洗腦啦
還有………呢d問題睇咩人問啦,大陸人問我系邊度人,我會答香港人,外國人問我邊度人,我會答中國人……… ...
如果講洗腦,親中多個反中吧 最少資源大好多
btw 正常我都係答香港人的 ,就算係咩地方人問我

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-11-7 02:36 PM 發表

最現實,簡單就係份人工啦!

香港啲公務員,真係做得好過深圳,澳門咩?
呢班咁嘅人,離開咗香港,仲有幾多人,可以攞返份人工先?

班咁嘅人,冇咗香港人身份,值錢先?佢哋敢正面用工作能力,同大陸人,澳門人競爭力?? ...
認真  真係做得好過中國
而且地方人工係睇成個社會LA   你係香港做待應人工唔會高過美國 ,但都唔代表你做得差過對方,非洲人工夠低 係唔係一定全部差過先 ,都唔係的 ,所以冇得咁比較

引用:
原帖由 貓男 於 2018-11-7 04:03 PM 發表

西方社會的洗腦教育導至香講青年人偏向反中。
呢招用咗好多年用咗晌好多個國家,每個成功個案都另該國嵌入內戰,民不聊生。
你將中西轉位一樣通, 係唔係都應該俾D例子呢

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2018-11-13 17:50 發表

你將中西轉位一樣通, 係唔係都應該俾D例子呢
係呀?咁中國叫過邊個國家由民主轉成獨裁呀?
又邊個獨裁國家係因爲中國所以內戰呀?

嗱,北非一揸,中東亞拉伯一揸,東歐一揸,
全部都係聽歐美講要民主結果人民個個連生存嘅權利都冇。
你又反轉舉個例子吖!

引用:
原帖由 貓男 於 2018-11-13 07:20 PM 發表

係呀?咁中國叫過邊個國家由民主轉成獨裁呀?
又邊個獨裁國家係因爲中國所以內戰呀?

毛主席當年搞世界革命,輸出共產主義,派人派錢派武器。的確喺世界上造成唔少動盪內戰。所以後來習主席坦率公開講,"現在我們一不輸出革命....".

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]