• 瀏覽: 283,293
  • 回覆: 430
  • 追帖: 4
+3
引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-9-3 02:23 PM 發表

唔係懶懶閒,而係要令香港無得翻身。
令香港無得翻身都有可能, 中央都忍得班反賊耐。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-3 02:54 PM 發表

香港還有很多畸形現象造就畸形社會, 沒有一個特首能像CY咁不怕死, 大膽和地產霸權和漢奸對著幹, 去撥亂反正。
林鄭應該趁和犯民關係好時, 盡快為廿三條立法。 ...
港英政府培育出來的政務官,有非常出色的執行能力,當港督有大方向時,AO都能妥善完成政策要求,但要獨當一面,卻更加需要他們缺少的決斷能力,Cㄚ能的,林鄭未必能!更末必有....

引用:
原帖由 lawo 於 2018-9-3 04:45 PM 發表

港英政府培育出來的政務官,有非常出色的執行能力,當港督有大方向時,AO都能妥善完成政策要求,但要獨當一面,卻更加需要他們缺少的決斷能力,Cㄚ能的,林鄭未必能!更末必有.... ...
其實林鄭在CY任特首時期, 係好幫得CY手, 她更對當時擔心國民教育是洗腦教育的家長解釋, 德育及國民教育絶對不是洗腦教育, 課程指引重視學生獨立思考能力。
所以我要提醒林鄭, 莫忘初心, 要為香港下一代把好關;  凡犯分裂國家罪的人必定要有廿三條去令其承擔罪責。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-3 17:15 發表

其實林鄭在CY任特首時期, 係好幫得CY手, 她更對當時擔心國民教育是洗腦教育的家長解釋, 德育及國民教育絶對不是洗腦教育, 課程指引重視學生獨立思考能力。
所以我要提醒林鄭, 莫忘初心, 要為香港下一代把好關;  凡犯分裂國家罪的人必定要有廿三條去令其承擔罪責。 ...
但林鄭最大問題係無去爭取警察支持,警察亦無全心支持林鄭,令林鄭兩邊不是人

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-3 02:55 PM 發表

令香港無得翻身都有可能, 中央都忍得班反賊耐。
其實只要再諗深d,你估港獨真係可以抑制?反中嘅,特別係年青人真係會對大陸改觀?你估習近平睇唔到?本來,香港應該會係一帶一路上有角色,但呢家睇睇下好難講,分分鐘夠唔住,所以同對付台灣一樣,陰乾香港,既然咁妥中國嘛,就要你屎都無得食。

至於唔反中嘅,大灣區其實就係特登為佢地安排。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-9-3 05:37 PM 發表

但林鄭最大問題係無去爭取警察支持,警察亦無全心支持林鄭,令林鄭兩邊不是人
因此紀律部隊要直接由中央官員訓示

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-9-3 06:34 PM 發表

其實只要再諗深d,你估港獨真係可以抑制?反中嘅,特別係年青人真係會對大陸改觀?你估習近平睇唔到?本來,香港應該會係一帶一路上有角色,但呢家睇睇下好難講,分分鐘夠唔住,所以同對付台灣一樣,陰乾香港,既然咁妥中國嘛,就要你屎都無得食。

至於唔反中嘅,大灣區其實就係特登為佢地安排。 ...
高位買港樓的人要小心又變負資產, 唔係陰乾咁簡單。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-3 06:57 PM 發表

高位買港樓的人要小心又變負資產, 唔係陰乾咁簡單。
咁我又睇唔到樓市會塌下來

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-3 18:55 發表

因此紀律部隊要直接由中央官員訓示
同時亦授權,再有紀律部隊因顏色革命被判監,就可以武力將司法系統消滅,就睇警察內部有無能力去完成中央任務

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-9-3 07:18 PM 發表

同時亦授權,再有紀律部隊因顏色革命被判監,就可以武力將司法系統消滅,就睇警察內部有無能力去完成中央任務
那麼黃人會混入警隊, 做其黑警了。

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-9-3 07:01 PM 發表

咁我又睇唔到樓市會塌下來
被陰乾的城市, 樓市會不下跌?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-4 09:02 AM 發表

被陰乾的城市, 樓市會不下跌?
香港的樓市,支持的是內地人

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-9-4 09:07 AM 發表

香港的樓市,支持的是內地人
內地人都是想投資賺錢, 唔通貪香港迫咩?
被陰乾的城市還有升值潛力嗎?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-9-4 09:12 AM 發表

內地人都是想投資賺錢, 唔通貪香港迫咩?
被陰乾的城市還有升值潛力嗎?
我唔一定啱,而呢一刻我又唔想打字解釋,只能講,你啱都有可能。

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-9-4 09:24 AM 發表

我唔一定啱,而呢一刻我又唔想打字解釋,只能講,你啱都有可能。
大家都冇乜啱唔啱, 世事難料, 大家的推論不同而已。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]