• 瀏覽: 718,223
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 阿聞 於 2018-6-11 10:03 PM 發表

你其實睇左我一樓的內文未?定係睇完標題就copy&paste呢啲百搭回應?
哈哈。。睇過。
但完全唔了解民主制度,只係從你自己角度坐井觀天去睇。
第一點你已經錯晒。
(1) 由平庸的大多數作決定)
平庸的大眾並沒有多太的決策權。
你完全唔了解民主社會的運作。
美國有完全的社會制度,完善的法制,各政府部門又各精英領導。社會上有各種制衡力量。
你以為好似獨裁國家咁一個人玩久晒呀。
能成為總統候選人都唔會係平庸,選舉就係從精英中選出認受性。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2018-6-12 12:26 AM 發表
樓主說什麼一般人都是平庸的來帶出西方民主的軟肋。那也太學術了吧!也難以量化,難道是平庸就是讀書多少嗎?
不如用另外一個角度看,絕大多數人都是貪婪的,懶惰的,自私的,利己的。
貪婪的只要你給足夠的好處給他,他就投票給你。
懶惰的,只要你說他喜歡的,他就愛聽,不會去求證。譬如每次美國選舉都會大範圍攻擊中國,這已經是指定動作。
自私的,西方資本主義社會,利益最大化已經根深蒂固。個人投票時也一樣,自會投給 ...
這幾點也沒錯. 總之總括來講, 人類有太多差的特質, 所以盲目相信民主容易出問題.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-6-12 01:12 PM 發表

哈哈。。睇過。
但完全唔了解民主制度,只係從你自己角度坐井觀天去睇。
第一點你已經錯晒。
(1) 由平庸的大多數作決定)
平庸的大眾並沒有多太的決策權。
你完全唔了解民主社會的運作。
美國有完全的社會制度,完善的法制,各政府部門又各精英領導。社會上有各種制衡力量。
你以為好似獨裁國家咁一個人玩久晒呀。
似乎唔明咩係民主的係你.
你呢度指出 "美國有完全的社會制度,完善的法制,各政府部門又各精英領導。社會上有各種制衡力量。" 其實就正正係講緊因為民主本身唔係完美, 而美國佬亦深明呢點, 所以有各種非民主的方法來制衡民主. 例如好多民主國家包括美國採用的三權分立, 司法機關果部份, 美國人有冇份選法官? 冇的話即係司法機關就係非民主的機制. 而司法機關的其中一個作用就係制衡民選出來的總統. 呢個就係你所謂的 "完善的社會制度", 當中包含了民主和非民主的部份.
引用:
能成為總統候選人都唔會係平庸,選舉就係從精英中選出認受性。
上面有講過, 我冇話選出來的總統會平庸. 選得出, 肯定有一定的個人魅力; 但至於領導能力, 政治智慧/理念等等其他對於作為領導人的重要因素, 就反而冇保證.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-28 11:21 AM 發表

老美的玩法係比較特別。有民主成分,但肯定不符合泛民的 "真普選" 的定義。所以我成日話美國係偽民主,又或者好聽D的可以叫混合式民主。
我肯定係偽民主!
兩黨輪替,默契十足,將民主最重要元素:制衡,玩到出神入化,愚弄選民。

引用:
原帖由 龍潭老鼠 於 2018-6-19 08:11 PM 發表

我肯定係偽民主!
兩黨輪替,默契十足,將民主最重要元素:制衡,玩到出神入化,愚弄選民。
是否民主,國際間係有定義。
你哋久屁道理,用嚟呃大陸人就得。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-6-19 07:23 PM 發表

似乎唔明咩係民主的係你.
你呢度指出 "美國有完全的社會制度,完善的法制,各政府部門又各精英領導。社會上有各種制衡力量。" 其實就正正係講緊因為民主本身唔係完美, 而美國佬亦深明呢點, 所以有各種非民主的方法來制衡民主. 例如好多民主國家包括美國採用的三權分立, 司法機關果部份, 美國人有冇份選法官? 冇的話即係司法機關就係非民主的機制. 而司法機關的其中一個作用就係制衡民選出來的總 ...
哈哈,講咁多廢話冇用嘅。
不能阻止大陸權貴的美國心。
朝朝排大隊。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-6-20 08:54 PM 發表

哈哈,講咁多廢話冇用嘅。
不能阻止大陸權貴的美國心。
朝朝排大隊。
冇所謂啦, 果D係你的同類, 每走一個, 中國就好一D, 美國就衰一D.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-7-4 08:05 PM 發表

冇所謂啦, 果D係你的同類, 每走一個, 中國就好一D, 美國就衰一D.
哈哈。。。自我安慰。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-7-6 04:10 PM 發表

哈哈。。。自我安慰。
道理唔夠人講, 就話邊個邊個都去左美國, 但其實講完咪一樣係道理唔夠人講. 你的確在自我安慰.

引用:
原帖由 良才123 於 2018-3-17 02:24 PM 發表

當年香港成功嘅法治係有賴一個有民主做基礎嘅英國係後面支撐住。 冇好民主就好難有一個好嘅法治社會。

雖然唔知你嘅奴才論係想表達什麼。但係可以話, 起香港生活長大嘅都可以自由學習, 自由表達意見。 ...
但吾覺英國管治香港時香港有民主,所以香港嘅成功係因為英國冇比香港民主

有人把民主的缺點就把極權合情合理化,再者西方民主只是假民主!

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2016-11-29 07:12 AM 發表

紅字錯了, 即使選對了統治者, 該統治者還是會給刺殺死掉, 之後繼續選, 繼續loop。

甘迺迪、林肯都想將印鈔權重新抓到美國民選政府手上, 結果兩位都給殺死了。 ...
其實這世界被邪惡共濟會所操控,你不知道嗎?民主自由平等博愛只是邪惡共濟會來騙你們,你看什麼是new world order則知道!

引用:
原帖由 jht 於 2016-12-10 12:01 PM 發表
說得好 講出我既心聲...由平凡的平民選出有領袖能力既人根本好難。因為選舉其實只係一場公關show,選出的只係公關能力出眾既人,不代表其管治能力如。之於一個地方是否有民主就一定比獨裁來得好,我唔贊同,我只會話民主比獨裁出錯的機會低。如果獨裁者能力出眾,並願意容納異見者,人民繼續有自由表達自己,並從中將好的吸收,則獨裁亦有其好處,可令政策快而準,亦可對正下藥。只不過由於獨裁將會令政策出於一人,風險較 ...
絕對認同,民間智慧才是最重要!

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]