• 瀏覽: 718,580
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-22 10:13 AM 發表
[quote]原帖由 SCRC:
筆者只係想講民主並非完美,並非大家心目中可解決很多問題嘅制度,。。。】

你剛剛說:你果幾點,其實只係用一些字眼堆砌,完全冇因果關係,令人摸不著頭腦。
我的回應:
1. 你自己反省 ...
多謝意見,也反省了,但情況依舊,唔緊要啦!無必要要對方完全同意,我地係人,人就有唔同睇法,好正常,我摸不著頭腦是我的感覺就是。

是否必定選一個現存制度,愚見認為未必,那些只是概念,並沒有統一定義,是否一人一票就叫民主?美國選舉人票就不民主?其實每個國家都因應自己情況,隨時間一路調整同發展出一套制度,並不一定要選的,甚至創立一套新概念。

引用:
原帖由 SCRC 。。。摸不著頭腦是我的感覺就是。, ...

摸不著頭腦?
那麼,我直說:第一點 -- 你認為專制 好不好?

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:59 PM 發表
大家可以討論一下仲有冇其他補充.

其次, 可以討論一下有咩方法或其他制度, 可以改善民主制度的缺點.

[補充1]
"由平庸的大多數作決定" 可以補充多幾句. 直接說, 平庸的人很多時不具備判斷和理解一些比較複雜的 ...
有時就算係很有意考能力嘅人都未必可以清楚知道邊個候選人有能力管治國家,因為有能力嘅人好多時都只會關心自己家庭或事業,跟本冇咁多時間研究邊個候選人適合管治國家,更諻論知道每個候選人平時工作情況及人品等問題

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 01:24 PM 發表

邊個講有乜關係呢?最緊要係你自己對事情既價值觀。有D人覺得錢最緊要,有D就話女人,有D就話權力,ED咪價值觀囉。如果美國總統,大文豪,有錢佬,泛民都咁講過就係啱就係道理,咁你同果D平庸低智慧既人有乜 ...
你識判斷事非?

[由 ibmha6:有時就算係很有意考能力嘅人都未必可以清楚知道邊個候選人有能力管治國家 ... [/quote]
.
你意思,你想增加一樓的說法?對不對?

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 02:39 PM 發表

乜你覺得中國E幾十年發展咁快係獨裁既成果咩?OMG,唔好玩啦,你講既獨裁好處係建機於一個聰明領導帶領,鄧小平之後都唔多見有能力既領導喎。我反而相信如果中國唔係有E班貪腐政府壓搾民眾以自肥,以中國既勞動力, ...
如果你覺得鄧小平聰明,可以帶領中國走向富強,咁點解鄧小平吾行西方民主體制?因為你更清楚以當時世界第一人口國嘅人民嘅素質行西方民主制度一定會比西方國家支解中國,而家就的而且好多國家on99咁信左西方國家民主制度,睇翻果D國家有咩前途?印度就係一個好例子,民主當然有佢嘅好處,但一個國家要根據當時國情及週邊環境變化來慢慢發展適合佢地嘅民主,而吾係一下子就要硬接西方式民主。絕對獨材亦都唔好,但適當獨材係一件好事,而家中國正在發展緊自己模式嘅制度,而你更要相信結果,結果就係中國正在強大中,呢個係事實,鄧小平改革開放政策未到40年已經令中國人富強,比你相信果D咩冇左貪官中國可以同美國平起平坐嘅空泛理論更有說服力。同埋當一個國家人民的知識和認智還未達到一定程度水準,行西方式民主根本就系自取滅亡,重有民主政治發展快過經濟發展亦都好大鑊,你睇前蘇聯就知道啦。

[ ibmha6 ..質行西方民主制度一定會比西方國家支解中國,而家就的而且好多國家on99咁信左 ... [/quote]
.
政治討論是莊嚴地,請注意用詞。
2. 本帖子是關於民主制度的。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-12 05:40 PM 發表

你同好多反共的人一樣都有一個通病, 就係日日鬧中共, 日日鬧共產主義, 但就連大陸早已唔係行緊共產主義都唔知, 真正的自己都唔知自己鬧緊乜!
一針見血,一針見血,一針見血,重要的事說三遍真係冇野可以講佢

引用:
原帖由 x747x 於 2017-4-7 01:30 PM 發表

太少資料了,比多幾倍我,或者有興趣睇。

Anyway,民陣遊行越來越少人,六四集會又唔見得會多人,籌款會越來越少。你點努力,個趨勢都係越來越多人清醒。

你有無考慮轉工?
我都問過佢呢個問題

引用:
原帖由 ibmha6 :我都問過佢呢個問題
.
你看了一樓沒有?
懂不懂一樓各個論點說什麼?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-23 12:13 AM 發表

.
你看了一樓沒有?
懂不懂一樓各個論點說什麼?
你又要支配我講D乜?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-22 11:31 PM 發表
[ ibmha6 ..質行西方民主制度一定會比西方國家支解中國,而家就的而且好多國家on99咁信左 ...
.
政治討論是莊嚴地,請注意用詞。
2. 本帖子是關於民主制度的。 [/quote]
乜政治討論吾可以講呢D用詞架咩?你定架?吾知仲以為你係系統管理員tim

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-22 10:12 PM 發表
[由 ibmha6:有時就算係很有意考能力嘅人都未必可以清楚知道邊個候選人有能力管治國家 ...
.
你意思,你想增加一樓的說法?對不對? [/quote]
良心之光問
你意思,你想增加一樓的說法?對不對?

我答
吾係增加,係我自己嘅論點,獨立思考架,不過攞出來討論下,得嗎?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-22 06:26 PM 發表

摸不著頭腦?
那麼,我直說:第一點 -- 你認為專制 好不好?
每一個制度,在不同人數,市民質素,領導人下,都有唔同效果,在我個人來說,沒有好與不好,只有是否適合一個地方的制度。

引用:
原帖由 SCRC:每一個制度,在不同人數,市民質素,領導人下,都有唔同效果,。。

那麼,在多少市民人數,哪種市民質素,怎樣領導人之下,專制制度最適合?
2.在你眼中,有沒有任何情況適合實施 專制制度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]