• 瀏覽: 1,753
  • 回覆: 26
政府只派 HK$6,000 唔係長遠政察,
目的減少市民上街, 最怕觸怒中央,
HK$6,000 好快用完,
樓價成 萬元 一平方呎, 市民 打 30 年工,
買唔到樓, 要求復建居, 增建加公屋,
政府仍然無視市民要求,
仍然照顧地產商, 唔理中低下層市民住居問題,
中低下層市民個個訓街都唔理,
要有50 萬市民 上街遊行, 政府先聽到.  

就算有屋計劃
都係o係政報告提出
而唔係財政預算案

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2011-3-2 12:16 PM 發表
就算有屋計劃
都係o係政報告提出
而唔係財政預算案
復建居屋, 增加公屋, 點解唔係財政預算案 ?
居住問題係市民大眾基本需要.

派6,000 蚊小小恩惠,
小市民長遠居住問題無解決,
支持市民上街遊行.

哈哈,如果跟你地所講嘅去做,咁果啲高官退休後咪小咗條路囉,

算啦 個垃圾政府
你仲對佢有其望咩

反對復建居屋,
支持増加公屋, 同時踢走富戶,   
如果起居屋  居屋只可住不可炒  只可原價賣回政府
不可轉名  不可留給仔女  不可持有其它物業
一定要加多限制  防補貼變賣

引用:
原帖由 ~TCBY~ 於 2011-3-2 05:33 PM 發表
反對復建居屋,
支持増加公屋, 同時踢走富戶,   
如果起居屋  居屋只可住不可炒  只可原價賣回政府
不可轉名  不可留給仔女  不可持有其它物業
一定要加多限制  防補貼變賣
點解要反對建居屋 ?
港英時 80 - 90 年代起居屋幫助好多第 1 批中低下層市民上樓,
5  - 10 年後可以將居屋出售.
回歸後香港特區政府房屋政策不知所為, 只益地產商
.

引用:
原帖由 beautypig 於 2011-3-3 12:58 PM 發表
做咩都得, 就係做同發展商對著幹就一定唔會, 官商勾結
官商勾結, 害左全港小市民

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2011-3-2 04:24 PM 發表

復建居屋, 增加公屋, 點解唔係財政預算案 ?
居住問題係市民大眾基本需要.
正常係先有施政綱要
之後財政預算再因應施政綱要再分配財政資源

簡單o的講
諗o左目的先洗錢

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2011-3-3 12:51 PM 發表

點解要反對建居屋 ?
港英時 80 - 90 年代起居屋幫助好多第 1 批中低下層市民上樓,
5  - 10 年後可以將居屋出售.
回歸後香港特區政府房屋政策不知所為, 只益地產商
.
我都反對建居屋,如果真係想幫有一定能力既市民置業,政府可以一D資助計劃,例如首置等,
因為私樓點都有一定價值,而且流轉有保證,相反居屋係差D。

目前不是復健居屋的時機
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14005283

依家係講緊2011,2012財政預算囉,究竟識唔識分架?
冇人會反對你爭取復建公屋、居屋,我都讚成。我想問下,呢個政府係咪每人派左6000後就冇晒錢先?要分清楚囉唔該

樓價跌D人都唔去買,到樓價高就叫政府出招。香港市民好9難服待!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]