• 瀏覽: 2,764
  • 回覆: 37
台灣政府嘅腐敗
你係想像唔到
佢哋圈內面諗計
點樣放生販毒警察高官

〔記者黃明堂、錢利忠/綜合報導〕罕見!台東警官李哲銘走 私的安非他命是第二級毒品,卻被檢方以罪責較輕的三級毒品起訴,逃過無期徒刑。檢方表示,李等的犯意是要走私三級毒品K他命,是在不知情下運進安非他命,仍以三級毒品起訴。
檢︰李哲銘不知情下運進安非他命
檢方認為,藍悅號船長鄭程維從母船接運到的毒品以麻布袋包裝,無從辨識毒品種類,且鄭某無毒品前科,難以預見所運輸的毒品種類。運輸第二級毒品處無期徒刑或7年以上徒刑,得併科1000萬元以下罰金;運輸第三級毒品處7年以上徒刑,得併科700萬元以下罰金。兩者刑度有差別。
曾任士林地檢署檢察官的律師翁偉倫表示,毒販為了躲避查緝,在販運走私毒品過程中,通常會特別謹慎小心,從發貨、包裝、運送到收貨,每個環節都有專人分工,且毒品通常會被包裝及藏放在極為私密地方,運送嫌犯有可能不知實際載運的東西為何。
翁偉倫分析,本案雖查獲二、三級毒品,檢方只依運輸三級毒品罪起訴,應是認為到案嫌犯的犯行是在運送這部分。
不過,對於被告主觀上有無運送二級毒品犯意?曾任新北地檢署檢察官的律師林俊峰,以及翁偉倫均認為,犯罪事實的認定有討論空間。
https://news.ltn.com.tw/news/society/paper/1315894

附件

Screen Shot 2020-12-03 at 9.01.40 AM.png(880.23 KB)

Screen Shot 2020-12-03 at 9.01.40 AM.png

不要太過計較得失,人生就是不完美,留丁點童心來品賞快樂吧!
                    常常不快樂的你,諗多左呀
引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 09:04 AM 發表
台灣政府嘅腐敗
你係想像唔到
佢哋圈內面諗計
點樣放生販毒警察高官

〔記者黃明堂、錢利忠/綜合報導〕罕見!台東警官李哲銘走 私的安非他命是第二級毒品,卻被檢方以罪責較輕的三級毒品起訴,逃過無期徒刑。檢方表示,李等的犯意是要走私三級毒品K他命,是在不知情下運進安非他命, ...
直情係放生
第三級毒品處7年 vs
二級毒品處無期徒刑或7年以上徒刑

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 09:08 AM 發表

直情係放生
第三級毒品處7年 vs
二級毒品處無期徒刑或7年以上徒刑
本來係無期徒刑
而家坐七年
呆灣嘅政府
真係冇能
毒品又可以橫行呆灣

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 09:21 AM 發表

本來係無期徒刑
而家坐七年
呆灣嘅政府
真係冇能
毒品又可以橫行呆灣
漁夫兄你又篤爆
寶島執法機構的............

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 10:16 AM 發表

漁夫兄你又篤爆
寶島執法機構的............
寶島真係貪污天堂 逃犯天堂 黃賭毒一齊

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 10:31 AM 發表

寶島真係貪污天堂 逃犯天堂 黃賭毒一齊
漁夫兄你講得啱 四合一又發咗狂呀

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 10:34 AM 發表

漁夫兄你講得啱 四合一又發咗狂呀
乜台灣 佢哋啲執法部門 為咗立功 胡亂咁執法

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 10:39 AM 發表

乜台灣 佢哋啲執法部門 為咗立功 胡亂咁執法
而家上演緊
香港 黃官 放生暴徒

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 10:43 AM 發表

而家上演緊
香港 黃官 放生暴徒
天下烏鴉一樣黑
寶島 嗰隻烏鴉 黑到發光

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 11:05 AM 發表

天下烏鴉一樣黑
寶島 嗰隻烏鴉 黑到發光
寶島真係好黑暗

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 12:11 PM 發表

寶島真係好黑暗
不值得信任的警察部門

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 09:04 AM 發表
台灣政府嘅腐敗
你係想像唔到
佢哋圈內面諗計
點樣放生販毒警察高官

〔記者黃明堂、錢利忠/綜合報導〕罕見!台東警官李哲銘走 私的安非他命是第二級毒品,卻被檢方以罪責較輕的三級毒品起訴,逃過無期徒刑。檢方表示,李等的犯意是要走私三級毒品K他命,是在不知情下運進安非他命, ...
最搞笑咁大單毒品案件...
受左13個月就可以保釋等候.....

【包庇毒梟走私毒品 警官羈押13個月准保釋】

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200717/mobile/bkn-20200717210426834-0717_00952_001.html

台灣人真係好狡猾

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 05:48 PM 發表
台灣人真係好狡猾
學野啦,曱甴,成日做炮灰

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 08:07 PM 發表

學野啦,曱甴,成日做炮灰
曱甴 你哋唔夠班
學下台灣啲狡猾嘢啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]