• 瀏覽: 796
  • 回覆: 11
33歲地產經紀去年11月2日維園集會當天,被搜出48條6吋索帶,案件經審訊後,鄭紀航裁判官認為,唯一不可抗拒的推論是被告打算與同路人分工合作,用涉案索束綁拆下來的鐵欄,做成大型組合物,用於武裝衝突、毆鬥傷人或阻礙交通,裁定他一項管有攻擊性武器或適合作非法用途的工具罪成,是為首宗因管有索帶而被定罪的示威案件。鄭官明言,本案牽涉與人合力犯案,而市民不應受被告的悪霸行為影響,故須判處阻嚇性罰刑,以免他人重蹈覆轍、步被告後塵,終判他監禁5個月2星期,並駁回辯方的擔保申請。
鄭官判刑時指,本案雖只涉48條6吋長的索帶,但其能快速駁長,讓被告一有機會便將鐵欄綁起來堵路。另外,被告必定要和有共同信念的人共同參與....

https://std.stheadline.com/realt ... 藏索帶罪成案-地產經紀判囚5個月2星期

勇武曱甴暴徒恭喜晒,
即時享受精彩的人生。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-1 02:37 PM 發表
33歲地產經紀去年11月2日維園集會當天,被搜出48條6吋索帶,案件經審訊後,鄭紀航裁判官認為,唯一不可抗拒的推論是被告打算與同路人分工合作,用涉案索束綁拆下來的鐵欄,做成大型組合物,用於武裝衝突、毆鬥傷人或阻礙交通,裁定他一項管有攻擊性武器或適合作非法用途的工具罪成,是為首宗因管有索帶而被定罪的示威案件。鄭官明言,本案牽涉與人合力犯案,而市民不應受被告的悪霸行為影響,故須判處阻嚇性罰刑,以免他人 ...
又多一隻曱甴坐監啦大快人心

監獄內過中秋節

引用:
原帖由 tibbar 於 2020-10-1 06:25 PM 發表
監獄內過中秋節
依家就似樣啲
索帶都要 坐五個月 監獄
真係大快人心

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-1 11:13 PM 發表

依家就似樣啲
索帶都要 坐五個月 監獄
真係大快人心
確實係可喜可賀大快人心。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-2 03:54 AM 發表

確實係可喜可賀大快人心。
其實索帶 好易打得甩
但係 佢背後可能已經
俾警察跟咗好耐
佢自己都唔知

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-2 07:16 AM 發表

其實索帶 好易打得甩
但係 佢背後可能已經
俾警察跟咗好耐
佢自己都唔知
香港警察有支狗仔隊
有興趣嘅佢會日夜跟蹤

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-1 02:37 PM 發表
33歲地產經紀去年11月2日維園集會當天,被搜出48條6吋索帶,案件經審訊後,鄭紀航裁判官認為,唯一不可抗拒的推論是被告打算與同路人分工合作,用涉案索束綁拆下來的鐵欄,做成大型組合物,用於武裝衝突、毆鬥傷人或阻礙交通,裁定他一項管有攻擊性武器或適合作非法用途的工具罪成,是為首宗因管有索帶而被定罪的示威案件。鄭官明言,本案牽涉與人合力犯案,而市民不應受被告的悪霸行為影響,故須判處阻嚇性罰刑,以免他人 ...
索帶索到坐監,弓起

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2020-10-2 09:00 AM 發表

索帶索到坐監,弓起
曱甴天生 愛 索帶
昨晚 好多曱甴
俾警察用索帶 鎖住

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-2 07:16 AM 發表

其實索帶 好易打得甩
但係 佢背後可能已經
俾警察跟咗好耐
佢自己都唔知
狀棍應該叫隻曱甴轉做搭棚師傅,
咁咪多個藉口解釋及求情囉!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-2 12:57 PM 發表

狀棍應該叫隻曱甴轉做搭棚師傅,
咁咪多個藉口解釋及求情囉!
玩索帶
最後畀警察用索帶扣住
之後拉埋 好諷刺

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-2 07:52 PM 發表

玩索帶
最後畀警察用索帶扣住
之後拉埋 好諷刺
哈哈~確實搞笑,
索帶的誘惑....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]