• 瀏覽: 1,552
  • 回覆: 14
今年 1 月有屯門警署被投擲汽油彈,其後一名輕度弱智清潔工在警署附近被截停,搜出懷疑汽油彈、石油氣及雷射筆,其後化驗報告顯示,涉案「汽油彈」只是廁所清潔劑。他被控一項在公眾地方管有攻擊性武器罪,上周五(12日)承認控罪。辯方求情指,被告是輕度智障人士,智商只得 11 歲,還押 4 個月來一直被囚友欺凌,但署理主任裁判官張潔宜指涉案物品能做成一定程度傷害,輕度智障並非減刑理由,判囚八個月。
一直有跟進被告情況的社福界立法會議員邵家臻表示,團隊為被告準備醫療報告呈上法庭,以證明他只有 11 歲的智力,希望控方能修改控罪,但最終裁判官竟指「智障唔係求情理由」,直言始料不及;續指智障人士在法庭上會被視為「精神無能力行為者」,也會視作求情理由,但裁判官說法與他們過往理解完全不同,說「唔知個官點解會咁講」。
辯方指被告智商只得11歲 官:智障並非減刑理由
被告李啟發(32 歲,清潔工),他被控於今年 1 月 22 日,在屯門輕鐵河田站的公眾地方攜有一枚汽油彈及一支雷射筆,他上周五於屯門裁判法院承認控罪...

https://www.thestandnews.com/politics/智商僅-11-歲-清潔工認藏清潔劑石油氣-官指-智障非減刑理由-判囚八個月/

阿大炮臻耳員,咁你不如幫幫隻輕度智障曱甴,
指出邊啲打靶人渣,煽動及利用佢仲實際啦!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-9-9 06:09 PM 發表
今年 1 月有屯門警署被投擲汽油彈,其後一名輕度弱智清潔工在警署附近被截停,搜出懷疑汽油彈、石油氣及雷射筆,其後化驗報告顯示,涉案「汽油彈」只是廁所清潔劑。他被控一項在公眾地方管有攻擊性武器罪,上周五(12日)承認控罪。辯方求情指,被告是輕度智障人士,智商只得 11 歲,還押 4 個月來一直被囚友欺凌,但署理主任裁判官張潔宜指涉案物品能做成一定程度傷害,輕度智障並非減刑理由,判囚八個月。
一直有 ...
又罰犯民狗主謀

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-9-9 09:31 PM 發表

又罰犯民狗主謀
連低b丶智障.....都唔嘥,
做幕後主謀啲仆街,
真係要小心報應在自己的......

引用:
原帖由 moyy 於 2020-9-10 12:36 AM 發表

連低b丶智障.....都唔嘥,
做幕後主謀啲仆街,
真係要小心報應在自己的......
食夾棍,揾笨七,叫人送頭..........
正常的黒暴好多被拉
冇+少左人
陰公,推靑少年+弱智

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-9-10 07:13 AM 發表

正常的黒暴好多被拉
冇+少左人
陰公,推靑少年+弱智
陰公豬,天理不容劣行

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-9-10 08:12 AM 發表

陰公豬,天理不容劣行
即係強姦左人家意識

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-9-10 07:13 AM 發表

正常的黒暴好多被拉
冇+少左人
陰公,推靑少年+弱智
背後班人粉,做埋啲咁陰騭嘅野,
真係要小心被天打雷劈...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-9-9 06:09 PM 發表
一直有 ...
黃屍班仆街最鍾意搵啲未成年𡃁妹𡃁仔、智障人士及阿婆阿伯去送頭!正賤種!

引用:
原帖由 facrl 於 2020-9-10 11:47 PM 發表

黃屍班仆街最鍾意搵啲未成年𡃁妹𡃁仔、智障人士及阿婆阿伯去送頭!正賤種!
呃嗰啲
心智未成熟
佢哋都唔知自己做緊乜
幕後搞手 等天收

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-9-11 08:26 AM 發表

呃嗰啲
心智未成熟
佢哋都唔知自己做緊乜
幕後搞手 等天收
人地好地地正常揾食
點解犯民狗甘賤格害弱智

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-9-11 08:26 AM 發表

呃嗰啲
心智未成熟
佢哋都唔知自己做緊乜
幕後搞手 等天收
說得對,幕後班打靶正仆街杏+橙。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-9-12 12:52 AM 發表

說得對,幕後班打靶正仆街杏+橙。
犯民狗=幕後

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-9-12 07:27 AM 發表

犯民狗=幕後
弱智十三歲記者記者.......
上述呢D人即係叫佢地送頭
死左也吾知

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-9-12 08:23 AM 發表

弱智十三歲記者記者.......
上述呢D人即係叫佢地送頭
死左也吾知
絶對是冇人性犯民狗

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-9-12 09:21 AM 發表

絶對是冇人性犯民狗
同意滅絕人性嘅泛民狗

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]