• 瀏覽: 32,209
  • 回覆: 216
+5

03月11日(六) 15:12

近年愈來愈多人討論移民,而香港會議展覽中心今明兩天(11、12日)舉辦第4屆國際移民及置業博覽,主辦方亦公布最新「港人移民意向調查」結果,發現當中多達85%受訪者表示有意2年內離港,反映港人移民意欲有增無減。至於移民目的地方面,38%人選擇英國;其次是加拿大,有21%;澳洲亦達17%。有移民公司認為,英國成為港人首選移居國家,主因是當地政府實施「BNO 5+1」政策

該調查亦顯示,月入在「15萬元以上港元」且有較大移民傾向的家庭群組,佔36%;而月入較低的「2萬至5萬港元」及「2萬元以下港元」的家庭,亦分別佔23%及19%。國際移民及置業博覽主辦方表示,數字反映一般家庭亦有意向出走,移民他國不再只是富裕家庭的專利。

至於今次移民展覽於不足1年時間再次舉辦,主辦方稱一連兩天的展覽錄得3.5萬入場人士預約登記,較去年上升30%,而過去3年期間港人移民查詢亦不斷上升,加上現時機場全面恢復運作並與海外通關,相信半年內將會是港人的移民高峰潮

此外,環凱移民顧問有限公司董事張家禧指出,近年有其他國家推出的「救生艇」移民政策,亦希望吸引年輕人移居海外,而在移民後會出現讓年老的父母家人繼續居留在本港的情況。他解釋,因為不少移民家庭是「核心家庭」為一組,即是1位申請人、其配偶,以及他們18歲以下的子女。他估計,絕大部分移民家庭成員都未必包括他們的父母,料數字上不只50%。張家禧認為,如果家庭上有兄弟姊妹仍在港的話,則可以協助照顧在港的長者;但如果不可行的話,則可能需要尋求政府或社工協助。

=================================================================

國安係咪應該拉隊去會展封咗個場佢?  

有個舊同學做高級公務員,比較有計劃,明年2024連根拔起全家移民嚟英國。  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230311/bkn-20230311151231353-0311_00822_001.html

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 02:12 發表

近年愈來愈多人討論移民,而香港會議展覽中心今明兩天(11、12日)舉辦第4屆國際移民及置業博覽,主辦方亦公布最新「港 ...
趙立堅講過。中國有出入境自由!

真係去0.8 %都唔會有。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 02:12 發表

近年愈來愈多人討論移民,而香港會議展覽中心今明兩天(11、12日)舉辦第4屆國際移民及置業博覽,主辦方亦公布最新「港 ...
要走留唔住,香港會變回內地城市亦係事實,時間作証吧

英國收喎,仲唔走等乜?

想走即管爛司趷路,唔留你

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2023-3-12 03:27 發表

要走留唔住,香港會變回內地城市亦係事實,時間作証吧
都已經變得七七八八。

97移民潮,已經證明係硬膠,最終都係回流。。。估唔到宜家仲有人咁傻前赴後繼。😮

上年話移民高峰期,今年又話移民高峰期,睇黎下年刀係移民高峰期

真係想睇吓英國點陰乾班友帶去嘅錢,再踢佢地返香港。希望香港政府咪俾佢地返去。

引用:
原帖由 gemini08 於 2023-3-12 04:05 發表

真係想睇吓英國點陰乾班友帶去嘅錢,再踢佢地返香港。希望香港政府咪俾佢地返去。
恐怕事情未如你所願。

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-3-12 04:01 發表

上年話移民高峰期,今年又話移民高峰期,睇黎下年刀係移民高峰期
睇吓個調查邊個做咪知原因,做移民嘅唔通話啲人唔想移民咩!不過點都好,想走嘅隨便,香港樂得安靜,香港乜都有,我寧可係香港做永久居民,都唔願意係他鄉做人哋嘅三等公民!

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-3-12 04:14 發表

睇吓個調查邊個做咪知原因,做移民嘅唔通話啲人唔想移民咩!不過點都好,想走嘅隨便,香港樂得安靜,香港乜都有,我寧可係香港做永久居民,都唔願意係他鄉做人哋嘅三等公民!
但係大把大陸人鍾意去做三等公民,並以打壓中國最厲害嘅美國為首選喎!

報告揭中國內地移民破千萬全球第三!去美國最多 移民香港有咁多

撰文:研數達人出版:2021-08-25 12:30更新:2021-08-30 19:24讚好663121275

【移民/中國國際移民報告2020】移民近年成為熱話,《中國國際移民報告2020》指出,截至2019年,全球累計國際移民達到2.72億人,佔全球人口3.5%。以移民輸出總量計算,中國排世界第三,有1073.23萬人移民,目的地則以美國為主,其次是日本及加拿大

原文網址: 報告揭中國內地移民破千萬全球第三!去美國最多 移民香港有咁多 | 香港01 https://www.hk01.com/article/662439?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

諗同做係好大分別。
100%受訪港人欲成為億萬富翁。
100%受訪港人欲唔使做有糧出。
100%受訪港人欲住大屋。
100%受訪男港人欲屌到港姐,100%受訪女港人欲嫁加乘哥。
..............

記住移咗民唔好返嚟,返嚟正衰仔仆街

喺移民置業博覽裏做移民統計,主辦方你玩嘢呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]