• 瀏覽: 10,459
  • 回覆: 57
中港昨起全面通關即出亂子。大批港人爭相北上深圳,雖然毋須出行前做核酸檢測,亦不用預約過關配額,但進入內地仍要用手機應用程
健康申報,似乎係政治申報喎,去馬交點解又不必填嘅,呢樣嘢同五六十年代返大陸過關,要填張紙仔交俾解放軍-樣,不同的是,依家表面防疫,真係目的防曱甴,咁就要愛國善良的普通香港市民陪玩,既然要徹底開放,就快啲取消呢啲擾民措施啦。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230207/bkn-20230207033013147-0207_00822_001.html

東方只會唱樣衰中港 ...

其實用微信個app填啲資料有幾難,尋日睇視頻大多數羅湖過關係啲老人家。啲老人家如果唔識用手機app填資料又識坐東鐵北上,仲要天未光就等頭班車?

嘜都唔識就咪返去啦,其實吾識唔緊要,事先準備同學習,睇呢班心急回鄉人事,都係順其自然,以老賣老,從來冇準備學習過。

另一報導就話15分鐘攪掂。。。各說各法,現今香港睇傳媒才被分化。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-2-7 08:17 發表
中港昨起全面通關即出亂子。大批港人爭相北上深圳,雖然毋須出行前做核酸檢測,亦不用預約過關配額,但進入內地仍要用手機應用程
健康申報,似乎係政治申報喎,去馬交點解又不必填嘅,呢樣嘢同五六十年代返大陸過關,要填張紙仔交俾解放軍-樣,不同的是,依家表面防疫,真係目的防曱甴,咁就要愛國善良的普通香港市民陪玩,既然要徹底開放,就快啲取消呢啲擾民措施啦。
曱甴又喺度危言聳聽, 九十年代關口兩邊都仲要填紙仔...使乜講到五六十年代,仲拉埋解放軍出嚟.

香港要將你呢類曱甴打沉先會有運行~

東方卡關,人地2野就過左

高下立見

引用:
原帖由 Puke007 於 2023-2-7 08:24 發表
嘜都唔識就咪返去啦,其實吾識唔緊要,事先準備同學習,睇呢班心急回鄉人事,都係順其自然,以老賣老,從來冇準備學習過。
港燦中佬好多都柒柒吓,手機只玩遊戲,其他一律智障

引用:
原帖由 ooxx13 於 2023-2-7 08:46 發表

曱甴又喺度危言聳聽, 九十年代關口兩邊都仲要填紙仔...使乜講到五六十年代,仲拉埋解放軍出嚟.

香港要將你呢類曱甴打沉先會有運行~
對, 當年每星期都上去工廠

引用:
原帖由 tongchunyu 於 2023-2-7 08:22 發表
其實用微信個app填啲資料有幾難,尋日睇視頻大多數羅湖過關係啲老人家。啲老人家如果唔識用手機app填資料又識坐東鐵北上,仲要天未光就等頭班車?
咪就係!

而家係2023!

仲2008果時咩!

不過,落馬洲皇巴士得半個鐘一班,絕對過份!

強烈要求立即加密B1班次

並把東鐵落馬洲站列為24小時開放,加開N276B (即276B通宵版)

等人唔駛搭皇巴!

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-2-7 08:56 發表

港燦中佬好多都柒柒吓,手機只玩遊戲,其他一律智障
點解要歧視人?
學習能力本來人人都不一樣,尤其老人家學嘢更加慢
唔幫佢哋就算啦,仲要笑人哋真係離譜
如果個個都咁叻又顯得你優越呢

可以提早填寫健康申報表

要做勢必須有人龍

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2023-2-7 08:21 發表