• 瀏覽: 5,342
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
+6
中國外交部副部長謝鋒周日(5日)奉命代表中國政府,就美方武力襲擊中國民用無人飛艇,向美國駐華使館負責人提出嚴正交涉。

好!要咁做,美方要解釋清楚!我地唔係好蝦,你玩慢慢同你玩

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230206/bkn-20230206101415506-0206_00992_001.html

美國嘅星鏈一旦行到中國上空亦應一視同仁!

先管下你D人唔好亂放氣球啦

引用:
原帖由 LEE1989 於 2023-2-6 10:22 發表
中國外交部副部長謝鋒周日(5日)奉命代表中國政府,就美方武力襲擊中國民用無人飛艇,向美國駐華使館負責人提出嚴正交涉。

好!要咁做,美方要解釋清楚!我地唔係好蝦,你玩慢慢同你玩: ...
呢單嘢,中國理虧在先,好難令人信服。

中國外交部昨日個聲明,其實都足夠,內宣已經達到效果。再想進一步嘅話,就俾世界上所有人睇到、中國有幾蠻不講理。

引用:
原帖由 LEE1989 於 2023-2-6 10:22 發表

好!要咁做,美方要解釋清楚!我地唔係好蝦,你玩慢慢同你玩: ...
咁老美係唔係可以飄番十幾二十個「氣球」去大陸?

個氣球大陸都應該回收唔到,畀人打佢落嚟算啦!

哈!理虧?是不是第日中國民航客機載有幾百人,因避氣流,誤入美領空,美國可以殺晒佢地?不過「曱甴」不騮支持歪理和殺人的!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-2-6 12:54 發表

咁老美係唔係可以飄番十幾二十個「氣球」去大陸?

個氣球大陸都應該回收唔到,畀人打佢落嚟算啦!
你估冇嗎?只不過不騮各國政府對這些誤入民用氣球,隻眼開隻眼閉!「尾國」要搞大最好,從來「尾國」對「中國」軍用偵測只多不少,看看誰擊落多囉!

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2023-2-6 13:00 發表

你估冇嗎?只不過不騮各國政府對這些誤入民用氣球,隻眼開隻眼閉!「尾國」要搞大最好,從來「尾國」對「中國」軍用偵測只多不少,看看誰擊落多囉!
好似唔係!
最少,大陸有講老美偵察機入境,
但從未講過氣球。
而且,就算大陸對呢啲氣球,都有監管啦!
你係國內都唔可以未經許可放呢類氣球!
大佬,你點知會唔會影響航空安全?!

所以就算唔講政治,
無論基於乜嘢,呢啲失控氣球都要打佢落嚟,

大陸唔該出少句聲,自己氣球失控,飄去人哋度,重要聲大夾惡。

引用:

傻蝦尾國!竟然派軍方戰機 以導彈擊殺一個民用天文氣球!白種殘暴本性原形畢露 
尾國仔唔係咪試過>>> 1988年,尾軍以導彈擊落伊朗一架民航飛機(編號IR-655),機內290人全員被擊殺(包括婦孺117名、兒童66名),事後尾軍在發報會 嘻皮笑臉地回應"計劃謀殺,不會負責" 

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2023-2-6 12:56 發表
哈!理虧?是不是第日中國民航客機載有幾百人,因避氣流,誤入美領空,美國可以殺晒佢地?不過「曱甴」不騮支持歪理和殺人的!
有冇咁多誤入呀🤣 我誤入你屋企添呀

引用:
原帖由 don78 於 2023-2-6 14:30 發表

傻蝦尾國!竟然派軍方戰機 以導彈擊殺一個民用天文氣球!白種殘暴本性原形畢露 
尾國仔唔係咪試過>>> 1988年,尾軍以導彈擊落伊朗一架民航飛機(編號IR-655),機內290人全員被擊殺(包括婦孺117名、兒童66名),事後尾軍在發報會 嘻皮笑臉地回應"人為誤殺,不會負責" 
美國賠左億幾美元呀!

事實上,大陸都話呢個係失控氣球,
就算唔係政治理由,咁大個氣球隨時會影響航空安全,
打佢落黎好正常。

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2023-2-6 12:56 發表
自1949年,解放軍已經擊落美國幾十個氣球呢

引用:
原帖由 don78 於 2023-2-6 14:30 發表

尾國仔唔係咪試過>>> 1988年,尾軍以導彈擊落伊朗一架民航飛機(編號IR-655),機內290人全員被擊殺(包括婦孺117名、兒童66名),事後尾軍在發報會 嘻皮笑臉地回應"計劃謀殺,不會負責" 
借機清庫存,然後再能再落新單俾佢軍工企業賺大錢。

事實證明老美有幾多骯髒唔見得光既野怕被人見到。所以慌忙地按慣例清理掉不安因數。

引用:
原帖由 朱Bill 於 2023-2-6 10:25 發表
美國嘅星鏈一旦行到中國上空亦應一視同仁!
老尾開咗個缺口比中國以後喜歡就可射佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]