• 瀏覽: 22,003
  • 回覆: 164
  • 追帖: 2
+4
美國財長耶倫(Janet Yellen)1月23日訪問非洲贊比亞(Zambia),期間指中國一直是贊比亞債務問題解決方案的障礙。中國使館24日回應稱,美國沒有資

非洲國家欠中國錢,關你鳥事?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/860515/耶倫指中國窒礙贊比亞解決債務問題-中方-美國無資格向他國施壓

咁關心非洲國家又唔見美帝代還?

繼上次拉斯維加斯中美會談事件後,美國官員又一次做 show 變出醜!

究竟想點

喺咪見阿爺減持佢老尾嘅債卷,出古惑招玩移形換影呢?

搵阿爺借咗錢畀佢哋嘅債仔,叫佢將啲債轉做尾債,用嚟還錢畀阿爺,咪就係變相阿爺間接買咗尾債呢?

中國仲俾佢訪華? 好心強硬D對美國啦,根本連布林肯訪華都應該拒絕。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 00:17 發表
美國財長耶倫(Janet Yellen)1月23日訪問非洲贊比亞(Zambia),期間指中國一直是贊比亞債務問題解決方案的障礙。中國使館24日回應稱,美國沒有資

無理由迫中國收少d,一於唔好理債務重組,搞到贊比亞破產來個三輸局面,外國輸多d當贏

美國自己借錢唔還。
想教壞非洲國家?

引用:
原帖由 kchaha 於 2023-1-26 01:26 發表

無理由迫中國收少d,一於唔好理債務重組,搞到贊比亞破產來個三輸局面,外國輸多d當贏
我理解不是還少啲,佢講緊「係「一帶一路」是債務危機!!又一個國家出現問題啦!」還唔還同點還對佢無關係!

欠中國錢,贊比亞會多條鐵路。
欠歐美錢,贊比亞會多一班反政府恐怖分子同幾埸內戰。

引用:

呢隻老銻売臨,尾香都要噏下肺話😄

債仔仲好意思指點債主不愧係全球最無恥國家

美狗裁長耶L又食L錯藥在亂9up!

引用:

呢隻老虔婆係老尾大種乞兒,仆來中國乞唔到食,就又又又....又誣告中國 !

幫非洲佬出頭唔還錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]