• 瀏覽: 18,955
  • 回覆: 111
  • 追帖: 1
+3
澳洲政府12月19日宣布,外長黃英賢(Penny Wong)會在本週訪問北京,與中國外長王毅會面,反映中澳關係有望改善。澳洲SBS電台及路透社報道,黃英賢

我國的智囊團會唔會咁易上當呢?
訪華目的係想回復當年依賴中國的購買力,用賺人民幣的錢來買潛水艇,F35,什至買過氣美國退役海上棺材。
袋鼠國趷起條尾都知你屙屎定屙尿,天下間沒有這樣的傻事。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/848499/澳洲外長黃英賢訪華-中澳關係或降溫

大學講師/學者在圖書館借辦文學講座,荼毒初中生。
中央算係俾面澳洲 俾佢地入北京
不過我唔認為雙方關係會有大幅度改善

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-12-19 10:12 PM 發表
中央算係俾面澳洲 俾佢地入北京
不過我唔認為雙方關係會有大幅度改善
這方面是肯定回不了以前的關係,睇菲律賓就知道,菲前總統在開頭2年萬事以和為貴,之後幾年和現任的都係普通外交關係。

東盟只有印尼暫時較譜。

西人啲套路就係先搞9你. 搞你唔到, 又想扮返frd....
過幾年, 換下人, 又再搞9你.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2022-12-19 22:28 發表
西人啲套路就係先搞9你. 搞你唔到, 又想扮返frd....
過幾年, 換下人, 又再搞9你.
骨子裏藏着不同的價值觀,今日議和為龜,換任政府又再打到甩肺。

好心袋鼠國比d骨氣咪同中國乞食啦d民主價值觀忘記晒呀

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-12-19 23:21 發表
好心袋鼠國比d骨氣咪同中國乞食啦d民主價值觀忘記晒呀
面對現實啫,跟住老尾搞中國,結果成個中國市場畀其他國家瓜分,仲要畀高價買垃圾武器去對付米飯班主,真係腦殘到極點!😒

過嚟做乜9?運煤船走咗未?

引用:
原帖由 FX2036 於 2022-12-19 22:17 發表

這方面是肯定回不了以前的關係,睇菲律賓就知道,菲前總統在開頭2年萬事以和為貴,之後幾年和現任的都係普通外交關係。

東盟只有印尼暫時較譜。
菲律賓保持而家既立場其實就已經好足夠
其實大家都想和和氣氣發展

雖然明裡面無講出口 但心裡面都知道美國係唔見得亞洲同東南亞好
所以就要入黎搞局

因此 亞洲 東南亞呢一邊
就連越南 美國都無法挑起事端

只係得印度ON99 明明對佢地黎講 最好既發展機會 就係坐中國既便車
等中國幫佢地開路 但佢地總以為自己而家係有實力取代中國

睇到日本果份軍事預算 我就放心哂
明明經濟已經咁差 仲要將軍費double 上 GPD2%
日本政壇就好得意 無人覺得咁係有問題
只係徵稅同發債籌旗之爭
但係民間反彈聲音已經出現 岸田支持度跌到不足3成

日本國債方面支出 已經佔到日本財政收入2成以上
但係之前都提過 日本基本上呢四十幾五十年 都係財政赤字
只不過係不斷連年發債去填氹
所以撇除左發債收入 國債方面支出 已超過3成

總之 日本條數我越睇覺得越得人驚
但係日本果邊好似無乜自覺

格食格!
袋鼠佬系咁先.

冇電訊開放,大家都唔好談

引用:
原帖由 FX2036 於 2022-12-19 22:08 發表
澳洲政府12月19日宣布,外長黃英賢(Penny Wong)會在本週訪問北京,與中國外長王毅會面,反映中澳關係有望改善。澳洲SBS電台及路透社報道,黃英賢

香港傳媒質素真差
降溫?
降溫即係再冷D喎!

搵條香蕉外訪當無數!?

袋鼠現屆正苦會唔會天真左少少!?

個個話中國威脅,但又排住隊R著數

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]