• 瀏覽: 4,703
  • 回覆: 24
【本報訊】政府專家顧問、中文大學呼吸系統科講座教授許樹昌表示,本地新冠疫苗接種率高及不少人曾經確診,社區的混合免疫屏障牢固,撤銷向確診者發出隔離令是適當時間;即使他們不呈報亦「無所謂」,但沒有病徵的教職員,回校後應避免高危活動,以及要單獨進食。他又認為,冬季過後可以考慮解除「口罩令」,但參考其他地方做法,建議乘坐公共交通工具,到醫院、診所及院舍等都要戴口罩。

就算取消口罩令, 應該仲有大排人出街繼續戴口罩

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/混合免疫屏障牢固-冬季後研取消口罩令-214500817.html

完全復常, 到時, 戴或唔戴口罩, 只屬個人決擇。

戴住冇壞

既然共存.
冇必要再聽呢啲磚家講咁多廢話.

有冇「口罩令」都帶備防身, 唔會無罩散步

弓起D食煙L,跑步L,吐痰L,南亞L,洗車L 可以光明正大唔洗再偷偷摸摸囉。

引用:
原帖由 羅馬君士坦丁 於 2023-1-22 23:42 發表
【本報訊】政府專家顧問、中文大學呼吸系統科講座教授許樹昌表示,本地新冠疫苗接種率高及不少人曾經確診,社區的混合免疫屏障牢固,撤銷向確診者發出隔離令是適當時間;即使他們不呈報亦「無所謂」,但沒有病徵的教職員,回校後應避免高危活動,以及要單獨進食。他又認為,冬季過後可以考慮解除「口罩令」,但參考其他地方做法,建議乘坐公共交通工具,到醫院、診所及院舍等都要戴口罩。

就算取消口罩令, 應該仲有大排 ...
中過既唔會戴,所以戴既應該少數

引用:
原帖由 ymca8 於 2023-1-23 15:48 發表

中過既唔會戴,所以戴既應該少數
我過澳門出街都冇帶,周街大6人驚都未驚過,一個字,爽。

出事到時又入大陸數,黑報黑醫又話要封關救港

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-23 16:55 發表

我過澳門出街都冇帶,周街大6人驚都未驚過,一個字,爽。
有無瀬野?

我唔理咩政策,只要確診數未仲未回落,我都繼續戴。

支持除罩散步

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2023-1-23 18:20 發表

有無瀬野?
如果有,就晤會牙斬斬上黎講呢D啦。

既然政府取消得, 咁的所謂高官就唔好帶罩啦, 唔係政府叫市民唔使帶, 的高官又走去帶係嘛? 

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-23 18:53 發表

如果有,就晤會牙斬斬上黎講呢D啦。
師兄好野

鍵盤翻頁
左右