• 瀏覽: 4,208
  • 回覆: 31
台灣義務兵役役期由4個月延長至1年,自2024年1月1日起實施,影響2005年或以後出生的男子。美國白宮發言人周二(27

1450網軍長年用文宣拚命幫老尾洗白,到頭來台積電都被奪走,笑死

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221228/bkn-20221228082234869-1228_00992_001.html

大陸的現役軍人都係自願參軍, 而且人數過多都係十裏排一的士兵, 一參就好多年才退役, 呆娃以為順練一年兵役就夠大陸打

關你老尾 9 事

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-12-28 21:40 發表
關你老尾 9 事
明顯係佢老尾叫呆娃咁做啦

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-12-28 21:41 發表

一個孤島,圍半個月乜都死😎
不打只圍,半月就收皮

引用:
原帖由 豆芽生 於 2022-12-28 21:42 發表

明顯係佢老尾叫呆娃咁做啦
就算服兵役延長至1年,唔通台灣會夠老解打咩

問:     “凸顯”還是“突顯”?

答:      根據辭書,“凸顯”解作“清楚地顯露”,例如“他喜歡穿着奇裝異服,以凸顯自己獨特的品味”。只有少數辭書收錄“突顯”,解作“突出地顯露”,意指“超過一般地顯露出來”,例如“他的天賦在小學時已突顯出來”。“突顯”亦可解作“突然顯露出來”,例如“身體突顯不適”,與上述“突出地顯露”的意思有別。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-12-28 21:50 發表

就算服兵役延長至1年,唔通台灣會夠老解打咩
打飛豬就得就算畀佢服役十年都打唔過啦

唉!!!台仔真慘!!!要為老尾而戰!!!

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-12-28 21:59 發表
唉!!!台仔真慘!!!要為老尾而戰!!!
中國圍台灣一個月,唔駛打都搞掂你

直譯,菜菜子醒目,識得執生。

好似係美國佬去台灣時要求台灣延長兵役到一年,台灣政府係依照美國意思去做,但美國宜家就扮到好似係台灣自主決定咁,好鬼假。

美國梗係歡迎,根本就係你嘅命令
到時好似烏克蘭咁樣,你出武器,台灣出人命嘛

乜L都關美國事,乜L都經過佢把口。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]