• 瀏覽: 4,393
  • 回覆: 26

醫管局女高層莊慧敏(48歲),與醫生丈夫趙名宇(47歲),被控於4月23日在黃埔一超市偷竊一包海膽、兩包刺身、一個蜜瓜、一個西瓜等食物,價值逾1,600元。二人否認盜竊罪,案件昨在九龍城法院開審。庭上播放閉路電視片段,趙名宇把貨品放在條碼閱讀機掃描,當多於一件相同貨品時他會觸碰熒幕,莊慧敏則將貨品放入袋內,惟部份貨品未經掃描。辯方資深大律師駱應淦及大律師布喜后表示,將爭議被告未有付錢的意圖。

超市便衣保安作供稱,當日發現兩名被告手推車上有許多貨品,指顧客購買多貨物時「容易有啲事情發生」,故會倍加留意;其後發現被告用自助付款機時,部分貨品未經條碼閱讀器掃描便放入袋,保安尾隨至B2停車層後指他們有貨品無付款,對方即表示有付款,直至眾人到保安室內核對收據及貨品後,2名被告才確認有部分貨品未付款。

如果唔係高層偷既話應該唔會咁大件事~~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/醫管局女高層夫婦被控偷竊-辯方-爭議被告意圖/351525

意圖會否係太性急想快啲偷完野就可以返屋企做 

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-12-7 09:41 發表

醫管局女高層莊慧敏(48歲),與醫生丈夫趙名宇(47歲),被控於4月23日在黃埔一超市偷竊一包海膽、兩包刺身、一個蜜瓜、一個西瓜等食物,價值逾1,6 ...
係啊,高層大把資源玩法律 

夫唱婦隨,物以類聚,蛇鼠一窩

有錢人先請得起咁出名既大狀幫佢地打意圖呢D咁抽象既野

有乜意圖值得爭議,有何案例可依,表面證據應已成立,律師都係求情吧

有無請專家證人證明佢哋當時精神狀態欠佳,唔知自己做緊乜呀,呢個理由可能仲充分喎

你估打老謀咩?
意圖

小說題目且看下回分解

引用:
原帖由 IE碼查詢 於 2022-12-7 12:21 發表
小說題目且看下回分解
教壞細佬篇
我爸雖不是李剛
但我口袋有錢
年薪過56萬

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-7 12:19 發表
有乜意圖值得爭議,有何案例可依,表面證據應已成立,律師都係求情吧

有無請專家證人證明佢哋當時精神狀態欠佳,唔知自己做緊乜呀,呢個理由可能仲充分喎
有個牧師偷避孕套都話自己精神欠佳,以為已經比咗錢,咁都打得甩。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-12-7 12:37 發表

有個牧師偷避孕套都話自己精神欠佳,以為已經比咗錢,咁都打得甩。
係咩?邊個牧師咁咸濕? 買嚟叫雞?

貪心無分貴賤,本質差劣,高層薪高一樣貪

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-7 12:55 發表

係咩?邊個牧師咁咸濕? 買嚟叫雞?
五十四歲被告梁永善在庭外表示,他於案發時偕同妻女購物,由於他要同時照料三間教會,連續兩日都只有不足五小時的睡眠時間,加上當日又要主持洗禮,故案發時他非常疲累,事件實屬無心之失。

涉案53歲牧師林鏡初當日先付款買菜,其間不斷打電話,及後將肥牛及肉丸放入公事包,未有付鈔便離去。

佢哋都係因為疲倦,精神欠佳,唔覺意偷竊啫,無心㗎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]